Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Kochanie piękne widoczki pokazujesz.Blat stolika jest pomalowany czy ułożyliście na nim jakąś mozaikę?
Łoł ale będzie lili, nie lubię tych roślin ale widok kwitnących na pewno mnie wgniecie w fotel :wink:
Zawsze podobała mi się tunbergia ale mam zacienioną część koło domu i chyba nie bardzo by rosła. To podobno kwiat pełnego słońca. Ale na ryneczku widziałam ogromny kosz za 30zł z nią właśnie. Coś pięknego ;:167
Śliczne i na bogato ci fuksja kwitnie, ja na następny sezon prawdopodobnie będę miała te zimujące w gruncie. Tylko najpierw trzeba wysiać :wink:
Daluś ale mi się podobają te Twoje zarośla, tak, tak leśnie masz :)
Awatar użytkownika
bozkaw
100p
100p
Od: 6 sty 2011, o 12:42

Post »

Już wiem czego brakuje mi w niektórych ogrodach,DRZEW,starych dających kojący cień drzew,a teraz jest niestety moda na wycinanie :(
Bożena
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dalu,czy ten zakątek ziołowy otoczony jest bukszpanem? Mam trochę sadzonek sobie ukorzenionych i chcę je jesienią wykorzystać.Co ile cm trzeba sadzić,żeby połączyły się jak u ciebie?
x-d-a

Post »

Małgosiu, ja zastałam w ogrodzie spore już(ok.20cm) sadzonki bukszpanu posadzone w dużej odległości od siebie wzdłuż ścieżki. Średnio to wyglądało, więc wykopałam wszystkie i posadziłam je wzdłuż kącika ziołowego dość blisko od siebie. No i od tamtej pory (a było to ze cztery lata temu) regularnie je 2,3 razy w roku przycinam i zrobił się taki fajny płotek :P

Bożenko, myślę dokładnie tak jak TY :P Dla mnie ogród bez drzew jest w jakiś sposób 'ułomny', smutny, niepełny. Drzewa mają ogromną rolę do spełnienia w naszych ogrodach - orócz funkcji czysto ozdobnych, produkuja mnóstwo tlenu, stanowią schronienie dla ptaków i innych zwierzątek, dają nam i naszym roślinom cień, a także wspaniałe, zdrowe owoce :lol:

Paulo, mój ogród jest juz bardzo dojrzały, część roślin ma kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt lat...
Ja mam również fuksję zimujacą w gruncie - w tym roku ciężko przezimowała i nie jest taka ładna jak w zeszłym:

Obrazek

Taruś, bardzo dobrze robisz decydując się na hortensje bukietowe. Będą Ci pięknie i niezawodnie kwitły :D Ja mam odmianę Kiushiu, ale równie piękna jest Grandiflora czy Tardiva. W tym roku kupiłam Pink Diamond, która ma się przebarwiać na różowo - zobaczymy ;:65

Gosiu, całkiem sporo można uszknąć, bo oprócz najróżniejszych ziółek, które są moim ogrodowym i kuchennym konikiem, również poziomki, pomidorki koktailowe, ogórki, maliny...

Mój tegoroczny nabytek - dereń kousa w towarzystwie lilii:

Obrazek

Zakwitł pierwszy groszek:
Obrazek

...i skromne, bezpretensjonalne margaretki:
Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Ja będę przechodzić na bukietowe,bo ogrodowe wszystkie mi zmarzły.Może na jednej takiej malutkiej bedzie kwiatek.W tym roku dokupiłam limelight i grandiflorę i mają juz pąki.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Daluś, świetny pomysł z tym bukszpanowym wężem co oddziela ogródek aromatów. Ślicznie to wyglada ;:138
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-d-a

Post »

Wiesiu, bukszpanowy płotek ładnie wygląda, ale też utrudnia bieganie po warzywkach i ziółkach moim małym szkodnikom - Ptysiowi i Guciowi :)

Małgosiu, moje bukietowe są niezawodne, ale ogrodowe też będą kwitły :heja Może nie tak pięknie i obficie jak bym sobie tego życzyła, ale ich kwiaty są takie piękne, że chwilowo wszystko im wybaczam. Niebawem zrobię fotki i je pokażę...
A tymczasem wejście do domu od strony ulicy:
Obrazek

...i niestrudzenie kwitnący powojnik:
Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ogrodzonko z bukszpanów także mi się podoba i chyba je od ciebie podgapię :D
Moją uwagę na zdjęciu frontowym zwróciły długie zwisające roślinki w skrzynce, która stoi na parapecie. Co to jest, Dalu?
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Dalus a mogłabyś coś więcej o tej fuksji powiedzieć? Bardzo mnie ciekawi jaka to roślina tym bardziej, że zabieram się za kilka dni (gdy tylko dojdzie paczka) do jej siania.
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06

Post »

Też mi się podoba twój żywopłot a może jego kształt ;:180 też już kilka lat czekałam na swój ale mój nasadzony od maleńkich szczepek ;:224 a teraz z kilku bukszpanów próbuję zrobić takie kule jak masz przed domem , są piękne ;:138 długo je masz :?:
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Dalu witaj :wit
Ślicznie u Ciebie ,ale zakątek ziołowy w otoczce bukszpanowej zrobił na mnie piorunujące wrażenie :shock: :shock: :shock:
Sama wczoraj skończyłam wysadzać 100sztuk bukszpanu i pozostaje mi cierpliwie czekać na efekt ;:65
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05

Post »

Zgadzam się, bukszpany są super. U mnie można kupić takie kule w donicach, tylko gdzie ja je wetknę? ;:83
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Daluś a moja fuksja Magellana padła, widać ten rok był dla nich trudny,
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dalu, wejście do domu masz zachwycające a bukszpanowe kule strzyżone po mistrzowsku ;:138
Milutkiego dnia :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Dalu dawno mnie już u Ciebie nie było i mam porównanie ile się zmieniło...co kwitnie bądź zaczyna kwitnienie.
Dużo się dzieje i okropnie miło jest wokół miejsca gdzie można przysiąść.
Niestety nie mam fuksji magellana może i dobrze bo by mi było żal gdyby zmarzła....pamiętasz pytałam o nią.
Moja młoda Augusta dopiero ma kwiatka więc mogłam popodziwiać Twoją.
Śliczności pokazujesz. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”