Zamieszczam wstępny, cieplutki jeszcze plan koncepcyjny. W opisie posiłkuje się fragmentami opisu Pani Diany
Moja działka jest wąska i długa, dlatego kształt rabat będzie asymetryczny i zostanie utworzonych kilku wnętrz ogrodowych zamkniętych ścianami zieleni oraz łączonych ze sobą elementami małej architektury. Rabaty są dość rozległe. Ogród kształtem będzie nawiązywał do założeń naturalistycznych.
Idąc od strony domu:
Proponowane zakończenie podjazdu poprzez utworzenie półkola, w którym zostanie zawarte koło zbudowane z tego samego materiału, co ścieżka prowadząca do altany. Wokół zaproponowano usypanie żwirowych powierzchni (chodzi głównie o zakrycie dziękuję ? będzie ona dostępna, lecz nie będzie rzucała się w oczy).
Pamiętacie pewnie moje dylematy związane z zakończeniem podjazdu i wejściem na nową część ogrodu. Kasia zaproponowała pergolę i oczywiście pergola będzie, ale troszkę dalej. A dlaczego nie tu? Bardzo przekonujące argumenty Pani Diany:
?Jeśli chodzi o pergolę (przy zakończeniu podjazdu)- pergola jest pewnym akcentem lub nawet
dominantą w ogrodzie - zawsze przyciąga wzrok. I teraz pytanie, czy
chcemy by dalsza część ogrodu była widoczna z okolic domu, czy raczej nie??
Gdy stanęłam na podjeździe od strony domu i ?umiejscowiłam? w wyobraźni sporą pergolę już obrośniętą pnączem, faktycznie zasłoniła dalszą część ogrodu.
?Myślałam, by dominantą była altana i jej otoczenie, dobrze widoczna od
strony domu, by pierwsze wnętrze było otwarte na dom. Możemy je jednak
zamknąć pergolą, tak by powstała wyraźna brama.
Możemy również stworzyć bramę pozorną, np. z dwóch jednakowych roślin,
które nie zasłonią widoku, a oddzielą wizualnie obie części.?
Na projekcie widać pozorną bramę np. z dwóch kolumnowych iglaków.
Pierwsze wnętrze ogrodowe ? od domu, do linii altany, od północy zamknięte rabatami, oczkiem wodnym, altaną, strumykiem płynącym od oczka do altany. Z oczkiem łączyłby je mostek.
Drugie wnętrze ? swobodne, z wyspowymi rabatami kwiatowymi, zamknięte od północy kwiecistą pergolą znajdującą się pomiędzy bramą z drzew (od prawej brzozy, od lewej coś niższego, ale za to o pełniejszej koronie).
Trzecie wnętrze, wydłużone, najbardziej naturalistyczne, dwie wyspowe rabaty kwiatowe, delikatny akcent północnej bramy.
Co wstępnie sądzicie?
-- 26 lis 2012, o 12:19 --