Mój ogród...Ann-ka72

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród...Ann-ka72

Post »

Aniu piękny ogród, taki czyściutki i uporządkowany Posiadasz wiele roślin które i mi przypadły do gustu. Na początek wymienię pęcherznicę, powojnik Mrs Ch..bez czarny Eva, hortensje Anabelle, Limelight.
Ta róża NN to Flamentanz
A z tym pisaniem to ja mam podobnie. Nieraz nie mam natchnienia a nieraz czasu. Często jest tak, że tylko szybciutko przeglądam fotki.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jakie kolory łubinu siałaś?
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Aniu, moje wiciokrzewy mają po 7 lat. Rosną naprawdę szybko :)
Gabek słodziutki urwisek ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kilka róż zmieści Ci się na pewno, mniejsze odmiany wielokwiatowe możesz dać na obrzeża rabat :D
Będzie jeszcze piękniej ;:224
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Witajcie moi mili Goście ;:196

Soczewko- dzięki za miłe słowa i nazwę róży :) Tych ulubionych roślin to mam więcej, ale przypominam sobie o nich jak zakwitają lub mają nowe ,śliczne przyrosty :D Jest też dużo roślin, które mi się podobają,ale nie chcę ich mieć u siebie - wolę oglądać u innych :wink:

Zuziu- łubiny siałam w różnych kolorach- mix.Na opakowaniu nasion napisane było : kwiaty jednobarwne lub dwubarwne w szerokiej gamie kolorów- co by to nie znaczyło- dowiem się pewnie dopiero za rok :D A moze będzie tylko jeden kolor.... Niedaleko mnie - jakieś 7 km od domu przy szosie -w rowie, na miedzy rosną piękne łubiny-niebieskie.Co roku przejeżdżając obok nich myślałam sobie - jak trochę wykopać dla siebie- ale odkładam to na inną okazję, nie wiem,czy to są jakieś dzikie, czy takie co posiałam....kłosy duże, setki tych kłosów rośnie w kępach. Mam nadzieję,że kiedyś i moje tak zakwitną....

Moniu- ja swojego wiciokrzewa dostałam i był jakiś taki jakby niedożywiony, albo miał za ciemno , teraz ma dużo ciemniejsze liście i nowe listki są większe, więc myślę,że mu dobrze.Podlałam raz gnojówką z pokrzywy, tylko te mszyce mnie wkurzają,bo chyba bardzo go lubią.

AniuDS- tak zrobię, bo tyle pięknych róż widziałam,że też choruję na nie :) Już kilka sobie zapisałam :)

I takie spóźnione zdjęcia...

Powojnik Arabella w miłosnym uścisku z irgą :wink:

Obrazek

Poziomki- w których buszował Gabek :)

Obrazek

Siewki liatry, nawet nie zasypywałam ich ziemią,tylko rozgarnęłam korę, rozsypałam nasiona i przykrywałam z powrotem korą. Widać,że zima nie jest im straszna.

Obrazek

Obrazek

Pęcherznica po przycięciu... teraz czekam na młode listki, bardzo lubię ich kolor.

Obrazek

Tę tawułę też niedługo będę strzyc, bo wolę takie bardziej seledynowe przyrosty, no i poza tym szybciej sie zagęszcza.

Obrazek

;:7
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Popatrz , nigdy nie myślałam o tym , by pęcherznicę formować . Musżę to naprawić , a właściwie będę eksperymentowała z młodymi sadzonkami mającymi dopiero metr .
Litrę rozsadzam , tak się zagęszcza szybko , że mam już trzy wielkie kępy . Fajnie , zeszły Ci Aniu siane liatry, masz rękę do siewek i lubisz to zajęcie . Ja nie mam cierpliwości . Wolę dzielić byliny , niż je wysiewać .
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p
Od: 21 lip 2010, o 18:55

Post »

Aniu gdzieś mi chyba umknęło czy ty lantane trzymasz w donicy? ja kupila na wiosnę bo spodobały mi sie kwiaty. potem wyczytałam ze to roslina w całości trująca a że mam brzdaca prawie piecioletniego którego wszedzie jest pełno to postanowiłam lantane posadzic w nieuczeszczanym kacie. a teraz sie zastanawiam czy powinnam wykopac ją na zimę?
Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu wspaniale wygląda powojnik wylewający się masą kwitów na irgę ;:138
Prześliczny kolorek tej żółtej różyczki, taki pastelowy i delikatny....i wspaniały ogromny kwiat :D
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Jagódko,a jak rozmnożyłaś pęcherznicę? Ja bym chciała mieć jeszcze jedną,ale na szkółce nie mają- zastanawiam się,czy można odkroić szpadlem kawałek z kilkoma pędami z brzegu..... Jagódko, z tą ręką do siania to jest różnie, ale liatry to miałam tylko 5 cebulek wiec posiałam, i nie wiedziałam czy cos z tego będzie.Ale to bylina, wiec powinny te młodziutkie zakwitnąć w następnym roku chyba :) W tym roku liatry faktycznie pięknie sie już rozrosły, nie mogę się doczekać ich kwitnienia. :)

Jolu, lantanę dostałam w tym roku od Jagódki ;:196 - i nie martwię sie,że mój maluch ją zje(nawet nie wiedziałam ,ze jest trująca), tym bardziej chyba 5 letnie dziecko ma ciekawsze zajęcia,ale dla spokoju sumienia może dobrze,że posadziłaś ją gdzieś dalej od niego.... Lantanę musisz przez zimę przechować w cieplejszym miejscu, mrozy na pewno ją by zmroziły. Lantanę trzymam w doniczce na tarasie na piętrze,bo nie dowierzam dla pieska mojego - potrafi pogryźć i porozciągać po podwórku wszystko to, co zapomnę schować.

Agness- dzięki ;:196

Dzisiaj trochę powalczyłam w ogrodzie, od kilku dni intensywnie myślałam,jak to zrobić, co gdzie przenieść :;230 :;230

Na tym zdjęciu widać na rabacie przy chodniku rh- w sumie jest ich kilka(niektóre dochodzą do siebie po lawinach zimowych) i w końcu postanowiłam je przenieść kilka metrów dalej,obok altanki....tu, gdzie były do tej pory,to zimą spadał na nie śnieg, mąż nie ma czasu i możliwości (bardzo wysoko i stromy dach) zamontować takich barierek od śniegu. W tym miejscu zimą także słońce troche mocniej przygrzewało i liście i pączki kwiatowe rh przemarzały. Miałam zlikwidować tą rabatę i zasiać trawę, ale na razie zostanie....będą tam hortensje sobie rosły- te ,które mam zamiar kupić :;230

Obrazek

Obrazek

Tu juz dołek prawie przygotowany na przyjęcie nowego lokatora- jeszcze tylko odpowiednia mieszanka ziemi- a hortensja dębolistna powędrowała na miejsce rh...,

Obrazek

Rh Polarnacht też na nowym miejscu- pięknie podrósł w tym roku, a bardzo ucierpiał zimą...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tawułki też poszły na tył, nie wiedziałam,że one takie wysokie mogą być....

Obrazek

A to jest żurawka- z liści może być...ale kwiaty- są bardzo brzydkie, w zasadzie nie ma kwiatów,łodyżka sięga mi paska od spodni, a zamiast kwiatka z szypułki wystają tylko pręciki :;230 :;230 No cóż... ciekawa jestem jej nazwy....

Obrazek

Przygięłam łodyżkę, ale nie dało sie zrobić wyraźnego zdjecia :wink:

Obrazek

A tutaj lilie- bardzo duże wyrosły- na jednej to nawet 18 pączków kwiatowych naliczyłam... to wina chyba gnojówki z pokrzywy :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ta mała żuraweczka z czerwonymi kwiatkami bardzo mi sie podoba, mam nadzieję,że te co posiałam, to są takie same...

Obrazek

Trytomy- 11 kłosów ;:138 ;:138 w ubiegłym roku było tylko 3.

Obrazek

I tak ogólnie.....

Obrazek

Miłej nocki życzę, a jutro postaram sie nadrobić zaległości ogródkowe ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Ogólnie bardzo pięknie :D .
A żurawce daj odżyć może wtedy uda się ją nazwać :D .
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Podoba mi sie ujęcie ogrodu to z ostatniej fotki ;:63
No i sporo przeprowadzek w ogrodzie :uszy ale RH na tym skorzystają ;:108
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu wszystkie Twoje roślinki wielgachne i dorodne...to chyba zasługa tej gnojóweczki....że rosną jak szalone :D
Ogólny widok wspaniały ;:138
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Świetnie wygląda ten skalniak przy dróżce ;:138
Lilie bardzo okazałe. To tegoroczne nasadzenia?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Aniu widzę , że zapał wrócił do pracy i sporo się wydarzyło u Ciebie , tak trzymaj ;:196 .

Fajny widok tej skalniakowej rabatki , z kamieniami , bardzo mnie urzekło .

Pęcherznicę bardzo łatwo się ukorzenia . Utnij gałązkę , włóż do ziemi w ogrodzie i ...zapomnij . Dobrze , by był tam półcień . Ja tak ukorzeniłam odmianę ' Diabolo ' . Trzeba tylko zadbać , by miały wilgoć .
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Jaka trytoma :shock: ;:180 ;:180
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”