Ogród Gosi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Gosi

Post »

Małgosiu pnących róż nie tnie się krótko...,na szczęście nie masz sekatora w ręce,a i róża dopiero w zamysłach... :;230
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To muszę pomyśleć może o innych. Bo za wysoko nie mogą rosnąć. Mają rosnąć pod okapem, więc może powinnam jednak poszukać wsród krzewiastych lub angielek.
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00

Post »

Tyle piszecie o tych różach, smaka robicie... oj, chyba w Wielkanoc nie pojem sobie :D :D :D róże kupię. Na szczęście można w gości pójść :D :D :D

A poważnie, mam doświadczenia tylko z okrywowymi, jeszcze z Gdańska, na tej działce, którą w zeszłym roku objęłam we władanie w Szczecinie rosły bardzo stare róże, wielki krzak, kupa liści i dwa, trzy kwiaty. Szkoda mi było wyrzucać, bo zdrowe i bardzo silne, więc rozdzieliłam, czekam, czy przezimowały.

Tyle tu fanek róż, że spytam, czy ktoś ma New Down (pnąca) i czy ona naprawdę znosi dość spore zacienienie?
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosia, możesz też podsadzić typowo pnące róże niewysokimi rabatowymi.
Ja mam New Dawn w cieniu, prawie całkowitym. Rośnie ładnie, jest zdrowa, kwitnie obficie, ma przyjemny zapach i.... bardzo śmieci. Mnie akurat to nie przeszkadza.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Dzięki, basjak, no i źle nazwę napisałam, ale wtopa, no ja też tak kombinuję - na górze róze :D :D :D , na dole ... też róże, ale mikroskopijne, maleńkie. Oczywiście pomiędzy nimi ziółka, lawenda, czosnki. Dla higieny.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mamba sadź, sadź te róze, ja już nie mogę się doczekać kiedy będą kwitły. To co, że z nimi trochę problemów jest, ale uwielbiam ich kwiaty. Ja juz tez chyba bedę musiała iść w gości na wilkanoc :;230

Basiu ja nie moge rabatowymi bo to jest wąskie przejście. Nie daj Boże jak by mój m. się skaleczył, to by było. :D Kazałby mi zaraz te róże eksmitować. To jest tylko 2 m, może mniej. A to jest szlak komunikacyjny do garażu i do drzewutni. Musi być ścieżka dla taczek jak się drewno wozi.
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Nooooo, nie można narażać M na takie ryzyko. Chyba, że w opodal będzie apteczka, karetka i sztab antykryzysowy :D :D :D :D :D Gosia, pozdrawiam gorąco, u nas w Szczecinie dziś 16 stopni, chyba na 3 wątkach już o tym zawiadomiłam. Obrazek
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wiem, czy są jakieś pnące, które nie byłyby gołe od dołu. Z kolei krzaczaste są szerokie przy ziemii. A może pnące z jakąś długo kwitnącą i zieloną byliną u stóp?
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mamba, ale masz dodrze. Takie ciepełko aż chce sie zyć. Ja siedzę właśnie w pracy i nie mam pojęcia jaka temperatura.

Basiu dlatego wybrałam pnące, żeby sie za bardzo na boki nie rozłaziła. Mnie nie przeszkadza, że na dole gołe :;230
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Basia ma dobry pomysł. Na dole jakieś byliny. A może łubiny. Teraz sa w róznych kolorkach. Same liscie sa ozdobne, a po scięciu kwiatostanów bedą ponownie kwitły, no i M się "nie podrapie" :;230
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu ja tam planowałam posadzić lawendę i liliowce. A z czasem dosadzić jeszcze do tych róż fioletowe powojniki.

Dzisiaj nareszcie pierwszy dzień prawdziwej wiosny ;:138
Ale jak weszłam na trawnik to się lekko zapadłam Strasznie mokro. Ciekawe czy do soboty trochę podeschnie.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Pięknie rozrasta się żylistek wysmukły Nikko, polecam pod pnące, ogołocone łodygi. Mam go posadzonego pod szpalerem wiciokrzewów, tworzy takie fajne, foremne kopuły, a do tego rozrasta się rozłogami. Bardzo długo kwitnie. Bardzo ładnie zasłania te zdrewniałe, gołe łodygi.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, dzięki podoba mi się, ale czy za bardzo nie rozrasta się w szerz. Bo jak pisałam mam tam tylko 2 m, albo i mniej i tamtędy prowadzi droga do drewutni.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

To jest żylistek miniaturowy, stworzy ładną regularną kopułę do wysokości 60 cm, gałęzie pięknie opadają, przewieszają się i dosłownie płożą po ziemi. Ja niepotrzebne pędy wycinam i mamy z nich sadzonki. Te 2 metry to nawet za dużo na jedną sadzonkę.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ekstra. Już sobie zapisałam i będę poszukiwała go w szkółkach. Napisałaś jeszcze, że rozrasta się przez rozłogi. Nie jest zbyt ekspansywny? Czy dosadzać tak jak planowałam lawendę i liliowce czy zostawić już tylko żylistka? Ile zadaję pytań :oops:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”