Ulubione storczyki Art :) cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2

Post »

Asiu nie jestem w stanie doczytać wszystkiego z Twojego wątku....
ale popatrzyłam ,nieco poczytałam i powiedz proszę jakiego typu storczyki wstawiasz do akwarium i ....
czy nic nie ma na jego dnie? Keramzytu czy innego środka utrzymującego wilgotność?
To jaką rolę spełnia ono?

Musze się podszkolić... :wink:
I jeszcze jedno.... czy już można dostać w Polsce Physan?
:D
Przepiekną masz kolekcję a ile sztuk ona liczy już?
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale cudowny ;:138
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Kontakt:

Post »

AsiuDzięki za fotki - poczekam na kwiatki ;:138
A powiedz mi, co się dzieje z liśćmi tej różowej katlejki na zdjęciu powyżej? Widzę czarne kropki na liściach.
Jovanko mówi się trudno, a u mnie też plany sie pozmieniały, bo w sobotę miałam jechać z psicą na agility, ale nie wyszło i bardzo się cieszę, bo i tak lało okropnie, a ja spędziłam czas w gronie fajnych ludzi ,,od roślinek" - widocznie tak miało być.
Na pewno kiedyś będzie okazja się spotkać i miejmy nadzieję, że to nie ostatnia tak ciekawa wystawa.
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Asiu!
Niedawno w moim wątku rozmawiałyśmy o Promenei. Wkrótce po tej rozmowie i moja Promenea rozszalała się w przyrosty. Oddzieliłam małą kępkę (1 stara psb + 1 dorastająca) do innej doniczki i wsadziłam do drugiego akwarium. Ta dorastająca psb zamiast przyrostów wypuściła 2 pędy :shock: Z tego wnioskuję, że do kwitnienie potrzebuje terapii szokowej. Ja swoją kupiłam z pędami, ale je zrzuciła. Przesadziłam ją i zaraz po tym wypuściła pędy z których kwitła.. Teraz jest podobna sytuacja..
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ja wiem, po co wracam do tego wątku, Art...żeby móc podziwiać piękne katleje i marzyć... ;:224 ;:108

Hmm...ciekawie wygląda "zaciążona" psb? Zupełnie inaczej to sobie wyobrażałam... Ciekawe, czy będa kwiatuchy ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Krysiu, pytasz o akwarium. Tu dla przypomnienia dawniejsze zdjęcie z 43 str., bo teraz jest nieco inny zestaw roślin.

Obrazek

Kiedyś miałam na dnie akwarium keramzyt zalany wodą i na tym plastikowe kratki do zlewozmywaka, aby doniczki stały stabilnie.
Jednak po jakimś czasie zawsze był problem z utrzymaniem dobrych warunków higienicznych. Keramzyt robił się oślizły przez nalot
z glonów, a to z kolei było znakomite mieszkanko dla wszelkiego rodzaju żyjątek. Brrrr....

Tak więc wymyśliłam widoczne na zdjęciu dwie warstwy kratek ze sztucznego tworzywa.
Pierwsza warstwa zalana jest wodą destylowaną (unikam w ten sposób osadzania się kamienia), druga warstwa chroni rośliny przed podciąganiem wody
przez otwory w dnie doniczek. Taki układ też wymaga sprzątania, wymiany wody, ale robali nie ma. Jest za to znakomite parowanie i zwiększona wilgotność powietrza.
Czuję to, gdy pochylam się nad akwarium. Powstaje taki szczególny mikroklimat, który stwarzają dodatkowo same rośliny ustawione obok siebie.
Aktualnie jest nieco ciaśniej :)
A które storczyki tam trzymam ? Różne. Np. niektóre botaniczne, aby stworzyć im przynajmniej namiastkę tropików.
Trzymam też różne maluchy i te, które otrzymałam przez podział rośliny, aby się łatwiej ukorzeniły i wzmocniły. No i jeden 'podkładkowiec'.
Latem mam otwarte okno. Teraz jestem w trakcie dopracowania zainstalowania wentylatorka komp.
Z czasem rośliny wymieniam. Te, co podrosły wędrują na parapet, a do akwarium takie które 'marudzą' na parapecie.

Ile mam storczyków ? Pięćdziesiąt parę. W tym ok.20 małych rozmiarów (czasem baaardzo małych ;:67 )

Physan mam jeszcze ze starych zapasów. Nie mam pojęcia, czy jest dostępny w Polsce. Może Madzia (madzik) wie ??? :)
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EWA K pisze:AsiuDzięki za fotki - poczekam na kwiatki ;:138
A powiedz mi, co się dzieje z liśćmi tej różowej katlejki na zdjęciu powyżej? Widzę czarne kropki na liściach.
Ewo, wstawiam dla Ciebie inne zdjęcie. Wprawdzie ten nakrapiany liść jest (na górze zdjęcia) pokazany w mniejszym fragmencie, ale
bardziej prawdziwy jest kolor plamek. To bordowe przebarwienia pigmentacyjne. Jestem spokojna - to nie choroba :wink:
Zobacz sama:

Obrazek

Nesuniaaa,ciekawe masz spostrzeżenia co do Promenei . Czyżbyś mnie kusiła, aby ją zestresować ;:88
Przyznam się, że na początku poznawania rośliny miałam ochotę się jej pozbyć. Uważałam, że jest b. trudna w uprawie.
Wymagane chłód+wilgoć, przy tym tendencje do zagniwania końcówek liści, przyrostów, wiecznie harmonijki na liściach...
Wreszcie mam to opanowane i rozumiemy się z grymaśnicą :D
justus27 pisze:Ja wiem, po co wracam do tego wątku, Art...żeby móc podziwiać piękne katleje i marzyć... ;:224 ;:108
Hmm...ciekawie wygląda "zaciążona" psb? Zupełnie inaczej to sobie wyobrażałam... Ciekawe, czy będa kwiatuchy ;:224
Justynko, mam różne katleje i wierz mi, że prawie w każdej kwiaty "rodzą się" w inny sposób. Sama nie mogę się nadziwić...

Piotrze dziękuję ! Wpadaj tu częściej :)
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Witaj Asiu

Oglądałam dziś twój wątek masz śliczne storczyki widzę, że podobnie jak ja lubisz cattleye :heja :heja kolorki cudne nie wspomnę już o falkach które też.
Masdevalle też mi sie podobają ale nie mam tego gatunku zawsze się zastanawiam czy jest łatwy w uprawie :D
Gratuluje reanimacji phalenopsisa bo jest na prawdę piękny i szkoda było by go stracić i na koniec cambriia żółta ;:138 ;:138
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
bee
100p
100p
Od: 12 sie 2008, o 07:30

Post »

Bardzo ale to bardzo zrobiły na mnie wrażenie Twoje masdevallie ;:138 . Ja odeszłam od tego rodzaju chyba na dobre po zmianie warunków zamieszkania ale ciągnie mnie do nich żeby wrócić nieustannie. :|
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Asiu cudowna catleja ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Art pisze:katlejka, której właśnie otwiera się trzeci kwiat (obiecana dedykacja dla Justynki - Mala_Mi :) )

Obrazek
Asiu, kochana jesteś. A katlekja przecudna!
Zauważyłam, że też Twoja ma na listeczkach jakieś kropeczki. Moje też mają, ale u mnie na pewno od słońca i od urazów mechanicznych - nie powiększają się i nie paprzą, ale zawsze z niepokojem na nie patrzę.

Gratuluję również nowych nabytków. Niech Ci pięknie rosną i cieszą kwitnieniami.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Beatko,
-nie tylko Ciebie ciągnie do nich. I nie dziwię się ;:138 .
Ja też sobie robię podróż sentymentalną, gdy oglądam Masd.
I mam równie wielką przyjemność, ze Innym się udają.
Chyba w nich "coś" magicznego drzemie :roll: .

i pytanie:
Art pisze:Physan mam jeszcze ze starych zapasów. Nie mam pojęcia, czy jest dostępny w Polsce. Może Madzia (madzik) wie ???
Physan nie ma zezwolenia do obrotu i stosowania w UE.
Jest produktem amer. Wszędzie, gdzie był/UK,Niemcy/ został nakazem wycofany. Nic nie wskazuje na to, aby był dopuszczony.
Sporadycznie... spotykany u nas ...jest wyłącznie z importu prywatnego.

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Wybacz Asiu, że dopiero teraz do Ciebie zawitałam, ale cierpię na chroniczny brak czasu :?
Widzę, że wyprawa do Łodzi się udała i na dodatek owocna :lol:
Nabytki całkiem, całkiem :P Sophronitis przesłodki - lubię malizny :oops:
Pewnie już zrobiłaś porządek z tą zieleniną na listkach, ale i tak napiszę (może komuś się przyda...), że u mnie schodziła bez problemu - używałam patyczka do uszu i miękkiej wody.
Mam do Ciebie prośbę - zmierz, proszę jak długie listki ma Twój nowy Phal. amabilis, bo mam takowego już od ponad 2 lat zakupionego jako sadzonka i tak wolno mi rośnie, że już straciłam nadzieję, że kiedykolwiek uda mi się zobaczyć jego kwiatki....
Póki co czekam na kwitnienie Twojej roślinki - chociaż tak nacieszę :shock:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jovanko, dziękuję za odwiedziny i odpowiedź w temacie, w którym ja jestem "zielona " :wink:

Madziu, nawet nie wiesz, jak Cię rozumiem w obecnej sytuacji...
Z tym ściąganiem mchu u Sophronitis wittigiana, to nie taka prosta sprawa. Przyrośnięty na amen. Przyznam, ze dałam za wygraną
i przyzwyczajam sie do tego kudłatego widoku. Natomiast czytałam sporo i widzę, że najlepiej byłoby jej na podkładce.
Wylądowała jednak w doniczce - koszyczku. Będzie miała dobry przewiew i można często moczyć, gdyż łatwo przesycha.

Phalaenopsis amabilis ma u mnie liście długości ok.16 - 17 cm. Pokaż proszę u mnie swojego uparciucha :)

Dla wielbicieli masdevallii zdjęcie Measuressiany. Bardzo trudno utrzymać rozkwitające pączki. Delikatesy - byle co im szkodzi :wink:

Obrazek
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Asiu ;:152 ;:152 miej litość :D Wiesz jak bardzo bardzo bardzo kocham Masdevallie.... ;:167 A ta jest piękna! :)
Wiesz wpisałam sobie jej nazwę w google i powiem Ci, że Twoja bije wszystkie inne o głowę... Te z google mają mniej widoczne różowe paseczki, mają więcej bieli. A Twoja.... ;:152 anioł !!! Idealne kreski , delikatny kolorek, ten kształt.... ahhhhh.... Marzenie :oops:
Piszesz, że trudno utrzymać rozwijające się pączki. Proszę powiedz w skrócie co im szkodzi? Nawożenie? Za dużo/mało wody? ;:88
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”