Soniu, czy Memory mocno się rozłazi? Posadziłam w tym roku i obok 3 kwitnących pędów wybijają nowe w sporej odległości od części posadzonej.Wszak czytałam gdzieś, że on ma w genach coś z cukrowego i może mu potrzebne jakiś ogranicznik? Związujesz kępę, bo nie wygląda na zbyt luźną? Może to jednak na zdjęciu tak wygląda.
selli7 Memory zdecydowanie szeroko się rozrasta. Dostałam w ubiegłym roku kilka kiełków, a wiosną już podzieliłam wsadziłam obok siebie. Trzymam go tylko dlatego, że za rok, dwa oddam w dobre ręce. Nie mam miejsca na takie ekspansywane trawy, choć urodę ma wyjątkową.
Wygląda na Kleine Silberspinne, ta odmiana dość szybko przyrasta.Zastanów się nad 'odchudzaniem', miskanty, szczególnie o wąskich liściach ładnie wyglądają w dużych kępach
Czy przy miskancie olbrzymim jest konieczna bariera korzeniowa? Chcę posadzić wzdłuż płotu na długości 15 metrów i znajduje skrajne opinie. Szkółka twierdzi, że bariera jest konieczna, zdania w internecie, że niekoniecznie.
witam. Chce wzdłuż płotu z sąsiadem posadzic szpaler traw ozdobnych (Miskant gracillimus). Problem tylko ze zaraz po drugiej stronie płotu sasiad ma posadzone duże tuje. Pare osób mi mówiło ze trawy nie beda rosły bo tuje będą wyciagac całą wilgoć. Co o tym sadzicie ? Zastanawiam sie czy moze położyc wąż kroplujący?
Nie zaszkodzi. Tuje penetrują korzeniami bardzo duży obszar i tworzą "gąbkę", którą wysysają wilgoć, odbierając ją innym roślinom. Miskant z kolei lubi mieć bardziej wilgotno.
Tydzień temu posadziłem miskanty z takich małych doniczek. Mają może 25cm wysokości. Czy mogę podsypać je teraz nawozem ? Mam plan rozpuścić jara milę i takim roztworem podlać rośliny. Nie zaszkodzi to im ?
Nie Dawaj jeszcze nawozu. Nawóz daje się albo przy sadzeniu (dotyczy wszystkich roślin) do dołka, tak, aby pomiędzy warstwą nawozu wymieszaną z ziemią a korzeniami, była kilkucentymetrowa warstwa ziemi, żeby rosnące korzenie dopiero dosięgły "papu" po jakimś czasie, albo nawozi się po posadzeniu ale nie wcześniej niż 2 tygodnie-miesiąc.
Ja sadziłam miskanty Red Chief miesiąc temu. Niby były nawożone w szkółce ale były mizerne i wyblakłe. Dałam im te dwa tygodnie spokoju, potem zaczęłam podlewać Florowitem raz w tygodniu. Obecnie są bardziej zielone niż żółte, dwa razy wyższe niż w chwili sadzenia.