Rabatka w pełnym słońcu

Zablokowany
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Rabatka w pełnym słońcu

Post »

Podoba mi się takie zaklinanie ;:108 :D
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Anuś ;:196
Jak tak się patrzy na letnie zdjęcia i na to co dziś na dworze, to aż trudno uwierzyć, że tak w ogóle kiedyś będzie ;:224

Róża King Artur z Rosanexu

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Kasia spoko, ja dopiero 3 rok w to się bawię a teraźniejszy to tak dokladniej. A przed tem jak wysiewałam to wtedy jak mi pasowało i też wyrastało. A korzystam z jego porad, bo jest z naszego rejonu i mieszka do drugiej stronie miasta :tan . Ostatnio przeczytalam w jednej z jego książeczek, że my tak idealnie pielimy grządki, a powinno sie zostawic co nieco. I przypomniało mi sie jak, już bardzo dawno temu, mój dziadzio zawsze zostawiał trochę chwaścików, albo wzruszał ziemię i je zostawiał, a ja się dziwiłam. I była odpowiedź - nie wysusza się tak ziemia i mniej szkodników się pojawia. Tylko teraz z tymi szkodnikami to jest różnie.
A ja byłam zła, że z 0,5 i 0,75 przeskoczyłam na 1,5 ale mi wytłumaczono "... niestety w tym wieku już każdemu sie z oczami tak dzieje, że sa słabsze..." No i pocieszyła mnie kobiecina :;230
Zaklinaj tą wiosnę, zaklinaj :wit
Daga03
50p
50p
Od: 28 sty 2012, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu czy możesz mi podać pełne nazwy swoich róż piennych, marzę o takiej małej rabatce pod oknem właśnie z nich. Tylko u mnie problem polega na tym, że słońce mam tam tylko od rana do 12 i teraz się martwię czy się przyjmą bo jednak trochę cienia jest.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Tak to już jest, że im bliżej wiosny, tym bardziej się niecierpliwimy ;:65 i pocieszamy sianiem albo chociaż codziennym okometrycznym mierzeniem pozostałej warstwy śniegu. Mam nadzieję, że już wnet pojawią się pierwsze fotki zwiastunów wiosny :D
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko, to u mnie w ogrodzie powinno wszystko doskonale i bezproblemowo rosnąć, chwaściorków u mnie zawsze pod dostatkiem :;230 , nie nadążam z pieleniem ;:223
Słyszałam, że truskawki dobrze rosną wśród chwaścików, i szpaki ich nie zauważają ;:224
To prawda, że najlepiej polegać na doświadczeniach ogrodnika z okolicy, który zna specyfikę regionu , będę musiała zapoznać się z tymi wiadomościami.
Trochę poleciały Ci oczęta, ale nowe okularki poprawią samopoczucie , jak mus to mus, trzeba dbać o siebie. :D

Daguś, witaj ;:7
Róże powinny mieś minimum 5 godzin słonka . Myślę, że spokojnie dadzą radę na rabacie którą planujesz :D Bardziej martwiłabym się o to że przemarzną, nie wiem z jakiego jesteś regionu, czy mieszkasz w mieście czy na wsi gdzie jest zawsze chłodniej.
Z moich piennych róż , których miałam w sumie 10, przeżyła tylko jedna :cry:
Róże które miałam, i z których byłam bardzo zadowolona to The Fairy, Swany, Heidetraum , wielkokwiatowe nie podobały mi się i chorowały. Polecam też Bonicę i Rosarium U.
Zabezpieczanie ich na zimę niewiele daje,z reguły przemarza miejsce szczepienia. Poczytaj jeszcze o zabezpieczaniu róż piennych w dziale "Róże"

Basieńko witaj ;:196
Ale dawno Cię nie było.
Widziałaś boćka u Ewy? Teraz to już wiosna się nie wywinie, przecież bociuś nie może nam zmarznąć ;:3
Lubię brodzić po ogrodzie, nawet w deszczo-śniegu, bardzo mnie nosi ;:65
Niestety, u mnie mało będzie wiosennych kwiatków, dużo wykopałam i wywiozłam ale już nie zabrałam z powrotem ;:223
Ale będę podziwiała Twoje cudowne tulipany, mam nadzieję że będzie nowy wąteczek?
Daga03
50p
50p
Od: 28 sty 2012, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu dziękuje ci bardzo, jestem z dolnegośląska z okolic Legnicy u nas w sumie najcieplejsze zimy (-31) :D i lata ale straszne susze za to.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, boćka widziałam ;:138 a dziś rano obudził mnie świergot ptaków za oknem. U mnie jeszcze dość wysoka warstwa śniegu, ale temperatura plusowa i pięknie się topi. Chyba jednak trochę za szybko, bo w ogródku, na głównej alejce wody po kostki. Widać ziemia zmarznięta i nie wsiąka.
Moje tulipany sprzed dwóch lat to już tylko wspomnienie. W zeszłym roku zakwitło może z 10%, a reszta padła. Wyciągałam puste koszyczki, częściowo z nadgniłymi cebulkami. Jesienią dosadziłam trochę nowych, ale bez szaleństw. Jedynie botaniczne przetrwały, a nawet rozmnożyły się fajnie :D
Krokusów i innych wczesnowiosennych dosadzisz sobie jesienią i za rok będziesz podziwiać ;:196
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daguś , nie ma za co :D
Mieszkasz w ciepłym miejscu, ale mimo wszystko mogą wymarznąć, dobrze zastanów się nad ich kupnem lub odpowiednim zabezpieczeniem ( przyginanie do ziemi i obsypywanie korony, lub zimowanie w donicy w chłodnym pomieszczeniu).
Mnie najbardziej podobają się właśnie takie drobnokwiatowe,zwisające kaskady kwiatów :roll:
Ale jeśli teraz przemarznie moja jedyna The Fairy, już nigdy nie zdecyduję się na nie :evil:

Burgund witaj :wit

Uwielbiam róże ;:170
Myślę ,że to nie Twoja "działka", ale może z czasem i Ty zapadniesz na tę chorobę ;:224
Forum ma swoje sposoby :wink:

Basieńko , ale szkoda Twoich tulipanów, :( co się stało, całkiem zgniły , czy to wina cebulek czy było aż tak mokro?
Botaniczne są cudne, dobrze ,że one zostały. Z czasem pewnie odnowisz kolekcję :wink:
To prawda, muszę jesienią pokupować cebulek , zawsze miałam niewiele wiosennych kwiatków, ale teraz już nie mam wcale ;:223
U nas dziś już nie ma w ogóle śniegu, w nocy padało , jest mokro i wszędzie stoi woda. Ale właśnie przebija się słonko ;:3
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Cześć Kasieńko :wit
Przeczytałam dokładnie wszystkie Twoje wątki, prześledziłam Twoją przygodę z różami i przeprowadzkami i fajnie że wróciłaś na "stare śmieci"
Nigdy nie byłam zwolennikiem róż, zawsze kojarzyły mi się z kolcami (chyba jakaś pozostałość po dzieciństwie spędzonym na działeczce rodziców), ale na szczęście gusta w wiekiem się zmieniają ;:108
Będę śledzić Twoje poczynania z różami i może nawet skuszę się na jakąś różyczkę na balkon ;:224
Jeżeli mogę wtrącić słówko na temat wady wzroku to miałam wadę większą niż Twoja córcia i ponad dwa lata temu poddałam się zabiegowi laserowej korekcji wzroku. Od tego czasu nie korzystam z okularów ani szkieł kontaktowych. Gorąco polecam ten zabieg bo wiem jak taka duża wada potrafi utrudnić życie, szczególnie młodej osobie. Jeżeli chcesz się czegoś więcej dowiedzić "z pierwszej ręki" to pisz na pw - chętnie pomogę.
Całuski ;:196
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Monisiu :wit
Że też chciało ci się śledzić moje zmagania ogródkowo-przeprowadzkowe :wink:
Też się cieszę , że wróciłam, mój ogródek , jak to mówią ciasny ale własny ;:224
Widziała Twój balkon, piękne miejsce, ślicznie urządzone, całkiem spory, nie to co w starych blokach 1x1,5 m :wink:
Różyczki w donicy polecam, na pewno będziesz zadowolona, tylko wybierz coś pięknego i do tego pachnącego :D
O oczkach napiszę na pw.

;:7
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Cześć Kasiu!
A jaką różyczkę być poleciła na balkon? Nie za dużą, kolor obojętnie bo wszystkie piękne.
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, myślę, że teraz produkuje się cebulki-jednorazówki. Dotyczy to również żonkili i innych.
W jednym z koszyczków miałam posadzone papugi i botaniczne. Jesienią okazało się, że po papuzich ani śladu, a botanicznych podwójna ilość :D
U mnie pada deszcz i chyba trzeba będzie wyciągnąć kalosze ;:108 wszędzie wody po kostki.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monisiu, mogą być miniaturki kupowane w marketach, podobno dobrze rośnie róża Biedermeier, Pastella, Leonardo da Vinci, The Fairy, dużo róż poradzi sobie w donicy.
Mniejsze róże potrzebują mniejszych donic, mocno rosnące-większych.
Z własnych doświadczeń , czekając na przeprowadzkę świetnie mi kwitła Lavender Lasie, Shloss Eutin, ale to duże róże.
Osobiście chciałabym mieć w donicy Acropolis, ma niezwykły kolorek :D
Zajrzyj jeszcze do wątków o różach w donicach w dziale "Róże" :D

;:196

Basiu, a to oszustwo z tymi cebulami :evil:
Szkoda ,że tak jest, tyle pięknych odmian, chciałoby się mieć je na zawsze.
Może nie wszystkie nadają się do naszego klimatu?
Będę więc szukała do kupienia głównie botanicznych :wink:

;:196
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”