Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...
A mi się podobają te mniejsze żółte futrzaki, urocze słoneczniki 

Jeszcze mój Jezek dla porównania. Niestety mam tylko taką fotkę

Dzięki takim słonecznikom jesień potrafi być piękna

Dzięki takim słonecznikom jesień potrafi być piękna

- jola1010
- Od: 4 cze 2007, o 18:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
piękne pełne słoneczniki
Pozdrawiam Jola.

Pozdrawiam Jola.
- Kasia_Tomek
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 08:32
Anetko cudowne słoneczniki, bardzo fajnie wyglądają jak rosną w grupie.
Iwonko, może mojemu ostrokrzewowi brakuje zapylacza? Choć kilka kwiatków to on ma, późno, bo późno, ale są...
Marto, Gosia ma rację, roślinki czekały sobie cierpliwie już od czerwca na ten skrawek ziemi. Szybko sie on zapełni, bo rosną tam i sosny, i trzy borówki... Do tego dwa świerki
Pawle, czy to znaczy, że mó jeżyk zgubi te długie igły i zostana mu- tak jak u Ciebie i Joli- same króciutkie
Hmm... może byc i tak
Jolu, słoneczniki rzeczywiście potrafią o trj porze rozweselić swym kolorwm każdą rabatę
Kasiu, Jolu, piękno tych słoneczników uwidacznia się właśnie wtedy, gdy rośnie ich więcej. Myślę, że w przyszłym sezonie nie zabraknie ich na rabatach. Ponieważ są to jednoroczne rośliny, świetnie sprawdzą się jako "wypełniacze" na tych rabatach, gdzie jest zostawione miejsce na rozrastanie się krzewów i drzewek
Taką rolę spełniajaą u mnie też koleusy

Marto, Gosia ma rację, roślinki czekały sobie cierpliwie już od czerwca na ten skrawek ziemi. Szybko sie on zapełni, bo rosną tam i sosny, i trzy borówki... Do tego dwa świerki

Pawle, czy to znaczy, że mó jeżyk zgubi te długie igły i zostana mu- tak jak u Ciebie i Joli- same króciutkie

Jolu, słoneczniki rzeczywiście potrafią o trj porze rozweselić swym kolorwm każdą rabatę

Kasiu, Jolu, piękno tych słoneczników uwidacznia się właśnie wtedy, gdy rośnie ich więcej. Myślę, że w przyszłym sezonie nie zabraknie ich na rabatach. Ponieważ są to jednoroczne rośliny, świetnie sprawdzą się jako "wypełniacze" na tych rabatach, gdzie jest zostawione miejsce na rozrastanie się krzewów i drzewek

-
- 200p
- Od: 31 lip 2009, o 08:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Anetko śliczne słoneczniki, ładnie się prezentują. Czy możesz napisać jaka jest ich wysokość? Chodzi mi o te pełne, niskie.
- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak się czasem zastanawiam po co my właściwie siejemy tą trawę, skoro i tak ją po jakimś czasie, z wielkim trudem - nie żalem, ją usuwamy.
Nowa rabatka nawet bez nasadzeń wyglądała dobrze, ale już z Okiem smoka - wspaniale. Wygląda , że będzie dużą sosną.
Koleuski szczepisz na zimę , czy co roku dokupujesz nowe?

Nowa rabatka nawet bez nasadzeń wyglądała dobrze, ale już z Okiem smoka - wspaniale. Wygląda , że będzie dużą sosną.
Koleuski szczepisz na zimę , czy co roku dokupujesz nowe?
Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Anetko, te słoneczniki mają a ok. 80 cm. Świetnie się komponują z wszelkimi drzewkami, iglakami i innymi bylinami.
Fabi... masz rację, ale z drugiej strony nie zawsze na początku ma się pomysł zagopspodarowania całego ogrodu, więc trawnik jest "bezpieczny". Potem masz wizję- i ciach- trochę pracy i masz to, co chciałaś
Koleusy mam dopiero pierwszy raz w ogrodzie. A tak można? Przechować je jakoś? Chyba jednak na wiosnę kupię nowe, bo nie mam za bardzo miejsca na takie eksperymenty...
Fabi... masz rację, ale z drugiej strony nie zawsze na początku ma się pomysł zagopspodarowania całego ogrodu, więc trawnik jest "bezpieczny". Potem masz wizję- i ciach- trochę pracy i masz to, co chciałaś

Koleusy mam dopiero pierwszy raz w ogrodzie. A tak można? Przechować je jakoś? Chyba jednak na wiosnę kupię nowe, bo nie mam za bardzo miejsca na takie eksperymenty...
Człowiek się naczyta u Marty i Joli o takich wyjazdach do szkółek i co? Już go nosi... A jak nosi, to ...zaniesie
Dziś bez szaleństw, ale to przecież jesień nadchodzi, więc nie ma co szaleć z nasadzeniami
Kupiłam kilka traw (nie znam, niestety, ich nazw), które od razu powędrowały na rabatkę
rozplenica

i teraz rabata wygląda tak:

Coraz bardziej jesień napiera na ogród. Ma to też swoja dobrą stronę, bo chyba nie ma innej pory roku, w której jest tak dużo energetyzującej czerwieni (czyżby sama matka natura chciała nam wynagrodzić to, że dni są coraz krótsze i chłodniejsze?)
dary z mojego ogrodu...

I trochę czerwieni w różnych odcieniach (nie wiem tylko dlaczego mój aparat tak przekłamuje teraz kolory, sa jakby przygaszone; w rzeczywistości ta czerwień jest dużo ostrzejsza
)
pokazywana juz trzmielina oskrzydlona

czerwone owoce berberysa Tiny Gold

chryzantema

borówka amerykańska

szałwia

cynia

rozplenica

i teraz rabata wygląda tak:

Coraz bardziej jesień napiera na ogród. Ma to też swoja dobrą stronę, bo chyba nie ma innej pory roku, w której jest tak dużo energetyzującej czerwieni (czyżby sama matka natura chciała nam wynagrodzić to, że dni są coraz krótsze i chłodniejsze?)
dary z mojego ogrodu...

I trochę czerwieni w różnych odcieniach (nie wiem tylko dlaczego mój aparat tak przekłamuje teraz kolory, sa jakby przygaszone; w rzeczywistości ta czerwień jest dużo ostrzejsza

pokazywana juz trzmielina oskrzydlona

czerwone owoce berberysa Tiny Gold

chryzantema

borówka amerykańska

szałwia

cynia

- jola1010
- Od: 4 cze 2007, o 18:39
Co raz bardziej widoczne kolory jesieni. A mnie spodobały się Twoje trawki. Muszę też kilka nabyć ale nie tych ekspansywnych - brrry ciężko je opanować. już z dwiema walczyłam
Pozdrawia Jola - sreberko

Pozdrawia Jola - sreberko

- pamelka
I dobrze że zaniosło
jakie udane polowanie
bardzo ładne trawki.
Druga oczywiście hakonechloa, kolejne pewnie Marta opisze
Piękne kolorowe ujęcia, barwy jesieni
wolę myśleć, że lata jeszcze.

Druga oczywiście hakonechloa, kolejne pewnie Marta opisze

Piękne kolorowe ujęcia, barwy jesieni

Jolu- sreberko
własnie sama walczę z jedną turzycą (chyba?), dzis tylko usunęłam przeszło dziesięć nowych roślinek... W takim tempie to miałabym same turzyce na rabacie
A tak poza tym to nie przyzwyczajaj się za bardzo do ksywki "sreberko", bo w niedługim czasie staniesz sie złotkiem
Jolu, dziękuję za rozpoznanie jednej trawki. Pani też mi tę nazwę podała, ale brzmiała dla mnie zbyt egzotycznie, bym ją spamietała. Tę drugą nazwała "kurzą łapką"
- bo co, że poskręcane ma listki

Jolu, dziękuję za rozpoznanie jednej trawki. Pani też mi tę nazwę podała, ale brzmiała dla mnie zbyt egzotycznie, bym ją spamietała. Tę drugą nazwała "kurzą łapką"

- pamelka
Masz rację, też słyszałam nazwę kurze łapki.
- ursulka
- Od: 2 paź 2009, o 23:12
Anetko - piękna relacja trawnikowa. To wręcz historyjka pod tytułem: 'i u mnie, jak u każdego ogrodnika, trawnik powolutku zanika'
Świetnie też widać, jak obrzeże podkreśla rabatę. Znakomita relacja! Szczególnie cenna wtedy, gdyby się wahać, czy robić obrzeże czy nie i jaki będzie efekt.
No i bardzo Ci zazdroszczę nowego miejsca do sadzenia
Pozdrawiam serdecznie - Ula

Świetnie też widać, jak obrzeże podkreśla rabatę. Znakomita relacja! Szczególnie cenna wtedy, gdyby się wahać, czy robić obrzeże czy nie i jaki będzie efekt.
No i bardzo Ci zazdroszczę nowego miejsca do sadzenia

Pozdrawiam serdecznie - Ula
Żadne tam kurze łapki, Ty masz przecudną carex oshimensis Evergold, jeśli Ci już zimowała i jest w takim stanie, to ja biję pokłony, proszę bardzo
I proszę mi nie mówić, że takie kukurydze ozdobne sobie wyhodowałaś...Kupiłaś...
Zeznawaj prawdę 

I proszę mi nie mówić, że takie kukurydze ozdobne sobie wyhodowałaś...Kupiłaś...