Ogródek Przemka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka cz.2

Post »

Witaj Aniu w moich progach. 2 opakowania koleusów wysiane 17 lutego, pozostałe 2 czekają na marzec. Troszeczkę dostały przyspieszenia bo wykiełkowały po 4 dniach ale niech im tak będzie. Z tym śniegiem nie jest najgorzej bo ziemia nie jest pod nim zamarznięta i jak na razie nie szykuje się podtopienie działki. Najważniejsze, że już można dojść a za parę dni pewnie i dojechać.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

...namieszałeś mi w głowie tym bobem ... :!:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

ida74 pisze:...namieszałeś mi w głowie tym bobem ... :!:
Mnie to już tak zamieszał że siedzi w doniczkach :;230
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

...a mnie kusił dwa tygodnie ... :evil:
Jutro posadzę ,po pracy ...,a doniczki podwieszę pod sufitem ...
saaga
500p
500p
Od: 8 sie 2008, o 21:24

Post »

Widzę Przemku, że nie próżnujesz w ferie! Co oprócz bobu już wysiałeś?
A koleusami, mam nadzieję, że się podzielisz ?!
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ido74 proszę tu sobie jaj nie robić! Nie pod sufitem tylko piętrowo na podłodze. Przez parę dni można doniczki/pierścienie trzymać nawet na regale. Nie potrzebują światła. Za tydzień będzie już można przenieść je do tunelu. Ja część już jutro zabieram do foliaka. Postawię je na płycie styropianowej i przykryję włókniną i będzie dobrze. Rok temu poszły do tunelu 25 lutego. Szpinak też dostanie eksmisję.
Witaj Saaga koleusy wzeszły jak szczotka więc będzie co dzielić. Z posianych 4 odmian szpinaku 2 kiełkują, ładnie rosną sałaty Kendo i Balmoral ale Flamenco coś odstaje, wykiełkowały cebule Exhibition i Globo, ładnie wyglądają lobelie i żeniszek, pojawiają się pierwsze heliotropy i selery. Tylko werbena się ociąga ale ona tak ma. Jutro dla jaj wysieję rzodkiewkę a w marcu przepikuję ją do tunelu.
saaga
500p
500p
Od: 8 sie 2008, o 21:24

Post »

Pocieszyłeś mnie pisząc o cebuli, myślałam, że się za bardzo pospieszyłam ze swoją - wysiałam 12 lutego. Dziś wysiałam 2 odmiany pomidorów - Roma i Big Red.
Zastanawiam się, czy wysiewać sałatę, czy poczekać jeszcze i wysiać później w folii. Przywiozłam angielską mieszankę sałat i nie bardzo wiem, jak ją siać w naszym klimacie.
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak ma wylądować w tunelu to możesz już wysiać ale jak do gruntu to daj jej jeszcze z 10 dni. Sałata w temp.15-20 stopni C wschodzi błyskawicznie. Możesz nasion nawet nie przykrywać ziemią (ew. do 0,5cm ziemi lub perlitu). Powyżej 25 stopni C może nie skiełkować.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Ty jesteś ,Przemku jednak mocarz!Rzodkiewkę będziesz pikował? :shock: Ciekawe , co z tego wyjdzie...
Mnie niektóre nasiona sałaty (mieszanka) wzeszły bardzo szybko i w tej chwili mają już 3 -4 cm "łodyżki"....i teraz nie wiem , co z nimi zrobić - bo przecież zanim śnieg całkiem zejdzie i będzie można wyrzucić ją na dwór pod folię - to mi urośnie jeszcze bardziej i się "poprzewraca".Jak myślisz - popikować ją , czy wyrzucić i wysiać za jakiś czas nową?
Zawsze siałam sałatę do gruntu , nigdy nie bawiłam się z sianiem pod folię...i trochę zgłupiałam. :oops:
Pozdrawiam,Małgorzata
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepikuj ją Małgosiu tylko nie za głęboko i za 2 dni obniż jej maksymalnie temperaturę np. do 10 stopni C. Może znajdziesz jakieś chłodniejsze pomieszczenie. Ona nie tylko cierpi na brak światła ale ma jeszcze za gorąco (zwłaszcza w nocy). Możesz ją, jak masz miejsce przepikować do tych mniejszych pierścieni a potem razem z pierścieniami sadzić do gruntu (wkopuje się z pierścieniami a właściwie lekko zagłębia w ziemi) i dzięki temu sałata się nie brudzi i mniej choruje. Paczuszkę wysłałem w poniedziałek wieczorem. Rzodkiewka dość dobrze rośnie z rozsady ale ze względu na koszty robocizny nie robi się tego na skalę produkcyjną. Jak masz foliak to zrób w środku minitunelik z włókniny i sałatę do tunelu a co! (ale dopiero jak już odchoruje pikowanie)
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, Przemku- wiem w takim razie co robić.Czekam więc na pierścienie i jak dojdą - zaraz zrobię jak mówisz.A do tej pory wyniosę je do jasnego garażu.Mądry facet z Ciebie i zawsze można liczyć na Twoją pomoc! :tan ;:180 ;:180 ;:180
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Małgoś, i Ty nazywasz pomocą, te kolejne kuwety piętrzące się na parapetach :?: :;230
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No , fakt, Przemek , jak widać po wpisach sporo forumków nakręca na sianie "wynalazków" :;230 A
Właśnie był listonosz!!!!!Dostałam to , co wysyłałeś,Przemku :heja :heja ;:180 ;:180 ;:196 ;:196
Zajrzyj na PW , w związku z tym... :P
Pozdrawiam,Małgorzata
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”