Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Zablokowany
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Post »

Fajnie że rośnie jednak ten złamany pęd na Miltonii, byłoby super gdyby mimo wszystko zawkitł ;:138 Co do tego piegowatego białaska to sądzę, że dobrze zrobiłaś, inaczej mogłoby się paskudztwo przenieść też na inne roślinki.
Wielkie brawa dla reanimka ;:63 ;:63 Na pewno sobie poradzi, widać, że jest silną roślinką ;:108 A jak sobie radzą pozostałe?
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

justus27 pisze:I Equetris w słoneczku :heja
Obrazek
Przecudny widok ;:167
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Aniu- obejrzałam najpierw go dokładniej. Niby miałam jeszcze go wywieźć na działkę. Ale, jak pomyślałam, że katlejaste miałaby się zarazić, to wolałam go wyrzucić.

Trzynastko- wiadomo, liczy się zdrowie całej kolekcji. Zwłaszcza, ze przy takiej ilości storczyków coraz trudniej obserwować każdego z osobna. Tym samym trzeba być bardzo czujnym i reagować na każde, najmniejsze zmiany u każdej z orchidei. :)

Sylwiat- nie Wyrzucaj tak od razu. Ja plamiste liście poprzycinałabym i storczyki wymoczyłabym w topsinie. A potem obserwacja, długa obserwacja. Widzisz, ja dopiero po roku, wyrzuciłam storczyka, bo nic się nie zmieniało i młode listeczki też rosły z plamkami. A co do reanimków, może Zmień sposób reanimowania. Mi z 3 falków, dwa pięknie puściły korzonki, ale jeden hmm...ma pleśń i zero korzonków.Na dodatek listeczki ma omdlałe. Jeszcze poczekam tydzień. Jak nie puści korzonków w kamieniach, wymoczę go w Topsinie <żeby "zabić" pleśń>, a potem wsadzę w spagnum i założę na niego namiot foliowy ;) Myślę, żekażdy storczyk inaczej reaguje na różne formy ratowania. Dlatego, jak jeden się nie sprawdza w danym przypadku, trzeba wypróbować inny sposób, powodzenia ;:108

Blue_Monkey- też się cieszę, że pędzik miltonii rośnie. Hmm...ciekawa jestem, jak wygląda przedłużenie u pędzików miltonii...może wnet się dowiem ;:224 Dwa pozostałe reanimki na razie siedzą w kamykach. Jeden, ma mniej listeczków, ale za to 4 młodziutkie korzonki. Może w przyszłym tygoniu wsadzę go do kory, a na wierzch pójdzie spagnum. Trzeci - niestety nadal omdlały i zero korzonków, poczekam jeszcze z tydzień i też przesadzę do samego spagnum i założę worek foliowy dla zwiększenia wilgotnosci. ;:108

Wiolu- dziękuję w imienu Equetrisa ;:196

Byłam wczoraj na działce. Sprawdziłam stan wakacjujących się storczyków. Podlewałam je z konewki we czwartek... i jeszcze wczoraj spagnum na katlejkach było wilgotne. Nawet zraszać nie musiałam. Stoją sobie w budynku przy oknie. U katlejastych ruszyły korzonki i rosną młode psb. Sprawdził się pomysł z koszyczkami do cebulowych. Może porobię fotki, jak uda mi się pożyczyć aparat. ;) Ale to dopiero w weekend...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
sylwiat26
50p
50p
Od: 5 sty 2010, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może masz racje żeby go nie wyrzucać, ale ja mu nie daje żadnych szans ;:110 .Ten z ucietym liściem wypuścił korzonek,ale on teraz nie rośnie ma ok 1 cm i stoi w miejscu a w kamykach są ok miesiąca.Trzon jest w środku zielony ale z zewnątrz to tak jakby gnił a na dodatek jakieś zaczątki pleśni.Justynko ja nawet nie miałam jak obciac tych listków bo one zżółkły i same odpadły.Ja swoje opryskałam Asahi w tamtym tygodniu,ale kupie jeszcze ten Topsin i wymoczę w tym tak jak radzisz.
Pozdrawiam Sylwia;)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwia, głowa do góry...może się jeszcze uda go uratować. Zresztą może jutro "na żywo" porozmawiamy... ;)
parapetowce
Awatar użytkownika
sylwiat26
50p
50p

Post »

Justyś byłyśmy ze siostrą w tej kwiaciarni i mamy nowe zdobycze :heja :heja :heja. Ja wziełam limonka z dwoma pędami.(bo siostra juz takiego ma) Jeden juz bez kwiatków ale na drugim jest jeszcze kilka za 25 zł z 42zł bo taka była jego cena wcześniej.Siostra ma ciemne bordo w żyłki z 3 pędami też za 25 zł z 50 zł.A jak by tego było mało Pan nam dołożył po jednym GRATIS,tylko że są bez stożka wzrostu ale maja dość ładne korzenie.Zasypałam stożek wzrostu cynamonem a korzenie spryskałam Asahi.Może kiedyś coś wypuści. ;:224 Nie było w czym wybierac tylko te miał do przeceny. :cry:
Pozdrawiam Sylwia;)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko, oj, dawno mnie u Ciebie nie było! Ale to moja strata :roll:

Przede wszystkim gratuluję keiki na katlejce, mnie ostatnio, tak jak Ciebie urzekły katleje, w sumie mam trzy (bo jedną podzieliłam na 2 części), a mam ochotę mieć ich więcej, więcej :) Znasz to skądś?
Piękny jest Twój Phal. equestris, też mam białego i nie wiesz ile bym dała, by tak zakwitł. Jeszcze trochę poczekam...
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwia- ale Żeście się "Obłowiły". Zapewne cuda Wybrałyście ;:108 To może jakaś fotka, chocby na komórkę, co? I dziękuję za wizytę "domową" :D Ja, jak będę w Biedronkach patrzeć za storczykami, dam znać, co widziałam.

Baryczka- I Tobie życzę dzieciaczka na katlejce. Wiesz, jakie są emocje przy hodowli takiego maluszka...A co dopiero będzie, jak oddzielę dzidziulka od mamy. Wtedy to dopiero się zacznie "panika" :lol: A Equetris nadal mnie zachwyca swoimi maleńkimi kwiatuszkami...
parapetowce
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Justus obejrzałam sobie jeszcze raz jak obwiązałaś katlejkowatego malucha sphagnum i rozważam podkradnięcie Ci pomysłu ;:108
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Blue_Monkey - Kradnij, byle pomysł się sprawdził ;:108

A dziś Equetris już 9 kwiatuszków otworzył...Dzięki chłodnej aurze, pierwsze, rozkwitnięte kwiatki jeszcze się trzymają....może w weekend kolejne fotki zrobię.
parapetowce
Awatar użytkownika
Kaja-gr
200p
200p
Od: 24 kwie 2010, o 01:00
Kontakt:

Post »

gratuluję keika na katlejce ;) i kwiatuszków na equetrisie :)na pewno cudnie wygląda ;)
Pozdrawiam, Kaja

Moje storczyki :)
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Gratuluje kwiatuszkow na Equetrisie!!
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

9 kwiatuszków na equestrisie to super .Czekamy na foteczki ;:65
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaja_gr- dziękuję w imieniu dzidziulka ;:108

Grażynko- przekazałam kwiatuszkom i dziękują za komplementy :D

Pani_Storczyk- postaram sie pożyczyć aparat. Może wezmę go na działkę. By pokazać Wam nowe psb na moich katlejkach :D
parapetowce
Awatar użytkownika
sylwiat26
50p
50p

Post »

Zapraszam do siebie żebyś zobaczyła na "żywo" nowe nabytki,no i oczywiście reszte zaproszenie aktualne. ;:108 Koniecznie daj znać jak bedziesz w biedronce,bo ja niestety pewnie nie bedę mieć okazji zobaczyć . ;:223 .Do pracy mam tylko na rano ,chyba że w niedziele juz będą.
Pozdrawiam Sylwia;)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”