Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:24 Skoro tak wygląda nieporządek w ogródku to co ja mam ????
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jacek
U mnie paskudna pogoda ciągle pada deszcz :( spaceruję po ogrodach i pocieszam oczy fotkami kwiatów i krzewów. Zaciekawiła mnie roślina na przedostatniej fotce z rózowymi kwiatostanami - co to za roślinka ? i czy jest wieloletnia ?
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Jacku !
Ciekawie wygląda bordowolistna łoboda, skąd masz nasionka ?
Czy używasz jej do celów kulinarnych ?
Jaki tam nieporządek !, zawsze coś się znajdzie w kadrze.
Pozdrawiam serdecznie. Pell. :P 8)
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witajcie :!: Miło mi Was gościć :) Po przedpołudniowej pracy, przerwa na obiadek ;:36
Mariolu-Coma
tych chwaściorów nie da się ukryć i widać je gołym okiem. Właśnie przekopałem spory kawałek pod trawnik, na którym rozpanoszyły się chwasty. Rosną jak na drożdżach. Pocieszam się faktem, że jak rośliny podrosną to zakryją glebę i chwastów będzie mniej.
Witaj Iwonaxp :!:
Cieszę się z Twoich odwiedzin :) U mnie pogoda w sam raz na prace ogrodowe.
Roślina, o którą pytasz, to lepnica orientalna. Mam ja z nasion i pierwszy rok kwitnie. Jest łatwa w uprawie, rośnie w słońcu i odpowiada mi. Musiałem ją tylko związać, bo się pokładała po deszczach. Zresztą związana jest ładniejsza.
Pellagio
to łoboda :?: :shock: To dzięki za idwntyfikację, bo myślałem, że komosa. A faktycznie, teraz sprawdziłem i pasuje do łobody. Mam ją od Ali-Snoflake, która też nie wiedziała, co to jest. Więc jeśli Ala przeczyta, to się ucieszy za identyfikację. Podobno strasznie sie rozsiewa więc siewek do rozdania nie zabraknie :) Mam jeszcze taką w kolorze seledynowym, którą widać na pierwszym zdjęciu, więc to pewnie też łoboda.
Czy łobodę używa się w kuchni jak szpinak? Bo coś o tym kiedyś czytałem i by mi pasowało.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Jacku !
Z tego co wiem łobodę przyrządza się podobnie jak szpinak.
Też mam tę roślinę w swoim ogrodzie, kupiłam kiedyś na rynku od ''babci'', sama się sieje.
Pozdrawiam Cię.
:D :D :P
Moje linki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Jacku, fajne zdjęcia ogródka., śliczne kwiatuszki :D Swietnie zapowiada się skalniak :D Jak nazywa się ta różowa ślicznota na następnym zdjęciu za skalniakiem :?:
Jacku wstawiłam u siebie zdjęcie dzwonka, jeśli mógłbyś na niego zerknąc :D
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

A gdzie jest ten nieporządek ????

Bardzo chciałabym mie taki .. bałagan :D :D :D :D

Fotki rzeczywiśie piekne - fajny twój ogródek , Jacku :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciąg dalszy mojego ogrodu widzianego oczami profesjonalisty. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem pod wrażeniem ostrości i kontrastu tych zdjęć, dlatego nawet nie komentuję ich :shock: :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Witaj Jacku u Ciebie same rarytasy roślinne. Pięknie kwitnąca zieleninka.
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20

Post »

Łoł co za barwa :shock: na 2 focie to pustynnik?
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Jacku - między kodami fotek wstaw kilka spacji - to nie będą się tak zlewały ....
Zdjęcia fajne - modele - super :) :) :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich i każdego z osobna :) Noc zgoniła mnie do domu, bo chciałem jak najwięcej zrobić. Fotograf robił bez moich instrukcji, co ma fotografować więc pominął kilka kwitnących nowinek. Ale jutro uzupełnię wraz z moimi poczynaniami pseudokonstrukcyjnymi i gigantami warzywnymi :) Oprócz tego, co widzicie na zdjęciach zakwitł dzwonek kropkowany, według mnie najpiękniejszy z dzwonków jakie znam. Patrzę na niego jak zahipnotyzowany. Zakwitło też po raz pierwszy parzydło blekolistne, pierwsza tawułka, żurawka o jaskrawoczerwonych kwiatach, wiesiołek krzewiasty, szałwia od Ali, pysznogłówka szkarłatna, psianka koralowa i tymianek.

Pelagio
myśłałem, że nie masz tej łobody, bo pytałaś, gdzie zdobyłem :) No to będę z nią eksperymentował w kuchni :)
Agness
ta różowa roślina to lepnica orientalna. Pisałaem już o niej Iwonie. Zaraz do Ciebie wpadnę oglądać dzwonki :)
Miiriam
Bałagan jest, a aparat trochę przekłamuje :) W którą część ogrodu nie pójdę, widzę panoszące się w najlepsze chwasty :evil: Właśnie wypieliłem rabaty półcieniste, bo nawet nie ma przyjemności oglądania, jak się widzi chwasty
Marcin
wielkie dzięki, ale trochę przesadzasz; obok roślin rzadszych rosną bardzo pospolite i łąkowe, jeśli jakaś mi wpadnie w oko. Może kiedyś, jak zabraknie miejsca do sadzenia, będę bardziej wybredny :) No i zacznę dobierać rośliny kolorystycznie. To mój pomysł na kolejną 100-metrową rabatę, która czeka na zrobienie.
Mariusz
dzięki :) Tak to pustynnik wąskolistny. W tym roku po przesadzeniu i podzieleniu kwitnie bardzo skąpo - tylko jeden kwiat. W ub. roku było ich 15.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Jacku, ja też mam chwastowisko, przez te deszcze nic nie mogłam u siebie zrobić tak, jak planowałam i chwasty mnie dobijają.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Jacku !
Fotki są super, ale szczerze mówiąc nie widzę specjalnej różnicy między Twoimi a tego gościa zdjęciami !
Pozdrawiam.
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ewo-Kocico :!: Tak to jest w dużych ogrodach - trzeba być etatowym pielącym :lol: Będę jednak obsypywał rośliny rozdrobnionym drewnem, tylko muszę po nie zajechać do znajomego. Ma już przekompostowane. No i rośliny się rozrosną więc będę mógł się wtedy zająć drugą częścią ogrodu.

Pelagio, różnicę widać, ale dzięki za komplement pod adresem moich zdjęć :) Niestety takiego kontrastu i ostrości na amatorskim aparacie nie uzyskam. Ale na moje potrzeby wystarczy ten aparat, co mam. Najważniejsze że ma porządny zoom.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”