Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Storczyki Anusski

Post »

Aniu, gratuluję nowości. Szkoda tego pędu u penang girl, ale może rzeczywiście najlepiej będzie zajrzeć do korzeni, bo teraz to trzeba zadbać żeby cała roślina nie padła. Trzymam kciuki!
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ojej same oryginały ;:138 Pedzika faktycznie szkoda ale nieraz tak bywa.Uszy do góry będą następne ;:108
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny! :)

Sylki3, nie jestem Madzią :wink: Co prawda Madzik pisała u mnie trochę wyżej, ale ja to Ania :lol: W każdym razie dziękuje za miłe słowa ;:180

Justus27, malutkie, bo akurat w maluszkach gustuję :) Ten w czerwone paseczki, to Trichoglottis pusilla - trochę podobny do Phal. tetraspis, prawda? :wink:

Lano, dziękuję za pomoc ;:180 Phal. Penang Girl (belliny nie mam) pęd w ciągu kilku dni totalnie zbrązowiał, ale nic poza tym nie zauważyłam, a korzenie, które widzę po odgrzebaniu górnej partii podłoża, są ok - więc nie wiem, czy wyciągać ją z niego i dodatkowo stresować. Nigdy nie byłam zwolenniczką przesadzania (bez wyraźnej konieczności) i dlatego najpierw muszę się mocno zastanowić, czy narażać roślinkę :roll: Na innym forum poradzono mi kąpiel z dodatkiem Bioseptu i prawdopodobnie to zastosuję, a pęd (chyba) obetnę u nasady. Jeśli wszystko będzie ok i niczego więcej nie zauważę w ciągu najbliższego czasu, to nie będę przesadzać. Miło mi, że zakupy się podobają - a skoro takie byś i dla siebie wybrała, to... czemu tego nie zrobisz? :tan

Madziu, udane, udane, prawie wszystko, co chciałam, udało mi się kupić :) Schoenorchis fragrans rzeczywiście rośnie na glinianej płytce i to chyba hand-made, a przynajmniej tak wygląda :wink: Trochę ciężko go podlać, bo płytka po kilkudziesięciu sekundach przesycha (może kiedyś obrośnie mchem?), jednak jak na razie roślina ma się dobrze. A tutaj dodatkowe zdjęcia - od frontu i z profilu, żeby było lepiej widać:

Obrazek Obrazek

Renata75, nie, nie mam orchidarium :oops: Mam zamiar trzymać je na parapecie okiennym - jeśli dobrze pójdzie, to kupię okrągły wazon jak do Vand, zamontuję od środka siatkę, zawieszę na tej siatce kwiatki, wyleję na dno wazonu trochę wody i postawię w takim niby-orchidarium na parapecie południowym - siatka ograniczy trochę ilość światła, będą miały ciepło i w środku swój mikroklimat, a jeśli wszystko dojdzie do skutku, to być może zamontuję także wentylację (o ile uda mi się od góry zamontować wiatraczek do komputera).

Asiu, z Twoją ręką na pewno by przeżyły :wink: W miarę możliwości postaram się relacjonować postępy u roślinek, jeśli takowe będą :roll: Schoenorchis fragrans mówisz, że cudnie wygląda... mój ma już kilka suchych pędów, więc wszystko możliwe... ;:165 (tfu, tfu!)

Pani_storczyk, nie jestem pewna, ale być może oczko wyżej coś tam u niej wychodzi... ;:224

P.S. Jak ktoś by chciał, to w dziale ofert, o tutaj, sprzedaję dwie roślinki - Phal. stuartiana i Dendrobium stardust 'Firebird'.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Aniu dobre sobie, chętnie zakupiłabym takie cudowności od razu, tylko jakoś fundusze nie te ha, ha...
Odnośnie korzonków stosuję jedną zasadę, zresztą nie tylko ja, Madzia też tak robi. Jeżeli roślina nie kwitnie, zawsze sprawdzam stan korzeni i najczęściej znajduję w środku niespodziankę w postaci kulki sphagnum, albo kawałka drewna, w króre wrosły korzenie. Lepiej znać wroga, ale zrobisz, jak uważasz :wink: . Życzę Ci, aby roślinka pięknie rosła i szybciutko wydała kolejnym zdrowy pędzik !
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Aniu - Schoenorchis pięknie wygląda na tym glinianym listku :D To chyba miała być taka namiastka glinianych pojemniczków do obsadzania, które wypełnia się wodą...Tylko tu nie ma zbiorniczka. Ale ta roślinka akurat ma grube, mięsiste listki, więc brak wody aż tak bolesny dla niej nie jest :wink:
Mojego już nie stresuję - poddałam się :evil: Z powrotem wylądował w orchidarium i tylko korzenie wypuszcza. Może jak nadejdzie czas balkonowania, a pędu jeszcze nie wypuści, to "za karę" pójdzie na dwór... :roll:
Co do przesadzania - to faktycznie tak, jak pisze Lucynka, każdą nowo zakupioną roślinę oglądam pod kątem kondycji korzeni, bo nie raz i nie dwa miałam w środku niemiłe niespodzianki w postaci "tamponów" sphagnum i namokniętych drewienek pod trzonem rośliny, zgniłych korzeni w doniczce mimo wspaniałej zdawałoby się kondycji ( a często doniczka nieprzezroczysta, więc nie widać co w środku...) itp....Teraz dmucham na zimne, bo za wiele razy się nacięłam :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Lano, no widzicie, a ja "praktykuję" odwrotnie :wink: Wszystkie rośliny, jeśli nie widać na nich żadnych oznak większego osłabienia, które nie wiem, czym jest spowodowane, zostawiam w spokoju. Miałam takie przypadki, że rośliny przed przesadzeniem rosły, liście były jędrne, a ja chciałam zobaczyć, co tam w środku siedzi, a tu brak korzeni prawie! I myślałam sobie: "Dobrze, że zobaczyłam, nie wiadomo, co by mu się mogło stać". Ale po jakimś czasie to przesadzenie bardziej szkodziło roślinie niż pomagało - czasem zanim nastąpi aklimatyzacja, trwa to dłużej, niż roślina jest w stanie przeżyć. I dlatego wolę nie ryzykować.

Madziu, też mi się to spodobało, hehe :lol: Wcześniej czegoś takiego nie widziałam, więc oryginalnie przynajmniej jest :)
Zastanawiam się tylko, czemu Twój Schoenorchis (piękny Schoenorchis...) nie chce zakwitnąć? Przecież ma piękne, zdrowe listki, korzonki... nie rozumiem, czego mu brakuje. Chyba, że ma na odwrót - może mu czegoś za dużo, np. wody? Przenoszenie chyba raczej przy inicjacji kwitnienia nie jest wskazane, z tym bym się na Twoim miejscu wstrzymała. Można mu też po prostu powiedzieć: jak nie zakwitniesz, to do kosza ;:57 :wink:
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Ja bym się bardziej skłaniała ku brakowi różnic temperatury między dniem i nocą i stąd zapowiedź wyprowadzki na balkon :lol:
Światła mu nie brakuje, suszony też był, nawozu prawie wcale - na amerykańskim forum wyczytane mądrości...
I co? - ma mnie w nosie :evil: Groźby też nie działają :?
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Wow pokazałaś storczyki o jakich mi się nawet nie sniło :) są niesamowite szczególnie ten na liściu
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Fajnie ten mały storczyk wygląda na podkładce.
Co do przesadzania, też zauważyłam, że czasami to bardziej szkodzi niż pomaga, bo korzenie, nieprzyzwyczajone do nowego podłoża, marnieją.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Niezwykła kolekcja storczyków , która oglądałam z przyjemnością :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Wam wszystkim za odwiedziny! :) Miło mi, że powiedzieliście (a raczej napisaliście :wink: ) tyle miłych słów o moich storczykach.

A teraz życzenia dla Was :tan

Obrazek
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Na wcześniejszą prośbę Asi zdaję relację, co się dzieje u moich roślinek...:
- Promenea xanthina wypuściła pęd, teraz są dwa pączki i niebawem zakwitnie, poza tym od września ma 1 nowy przyrost i teraz rosną 2,
- Vanda w kolorze niebieskim, która miała u mnie kwiaty jesienią, zakwitnie jednym pędem, już pojawiają się pączki,
- Vanda w niewiadomym kolorze (chyba różowa) zakwitnie na 2 pędach, co mnie bardzo cieszy :heja
- keiki na Vandzie wypuszcza pierwszego korzonka i jest już całkiem spore,
- Ascocenda Athorn 'Lek' kupiona jesienią w Drenie również zakwitnie, pęd ostatnio przyspieszył ze wzrostem i ma już około 4cm :wink:
- Kingidium deliciosum wypuszcza pęd,
- skromny Phalaenopsis :wink: ma 4 keiki.

I... absolutny hit sezonu (przynajmniej dla mnie :roll: ):
Schoenorchis fragrans, kupiony w marcu, wypuszcza 4 cosie, chyba pędy :shock: Zszokowało mnie, jak to zobaczyłam, szczególnie że wcześniej widziałam tylko 1, który i tak sprawił mi wielką radość, później 2, co już totalnie mnie zaskoczyło, a teraz to :shock:

Przepraszam bardzo, że bez zdjęć, ale nie chcę męczyć kwiatków - czasem zauważyłam, że zdjęcia jakoś negatywnie na nie wpływają :roll: Jak zakwitną, to wtedy zrobię :P
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Aniu fajnie, że jesteś znowu ;:138 Pokaż fotki ;:196
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Ale radość Aniu, że aż takiego rozpędu nabrały Twoje storczyki :)
Mam nadzieję, że moja Schoenorchis pygmea weźmie przykład z Twojej Schoenorchis fragrans
To Ty przekonywałaś mnie, ze dam radę z uprawą storczyka na podkładce, więc się na tego jedynego skusiłam :wink:
Póki co, poczekam cierpliwie na Twoje śliczne kwitnienia.
Rozumiem Cię z tymi oporami w fotografowaniu pączków. Szczególnie lampa błyskowa może szkodzić.
Przekonałam się już kiedyś o tym boleśnie, tracąc pączki katlejki...
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Super wiadomości :) twoje cuda postanowiły wiośnie pokazać jaka powinna być :) :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”