Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka
Re: Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka
Ok dziękuję za pomoc, jutro napiszę reklamację, ciekawe czy teraz uznają a nie zwalą na mnie .... w takim razie jeszcze raz wielkie dzięki.
Dzień dobry!
Mam problem z drzewkiem, które zostało kupione rok temu.
Jest to dokładnie Zelkova Nire - Wiąz czarny.
Niestety wiosną tego roku liście zaczęły robić się żółte i opadać, prawdopodobnie przyczyną było przelanie i częsta zmiana miejsca.
Drzewko w czerwcu zostało przesadzone, zgniłe korzenie obcięte. Jednak to nie pomogło, nowe pąki i gałązki od razu usychają, a drzewko obecnie jest bez liści.
Czy to już jest koniec drzewka czy jest jeszcze szansa na ratunek?

Mam problem z drzewkiem, które zostało kupione rok temu.
Jest to dokładnie Zelkova Nire - Wiąz czarny.
Niestety wiosną tego roku liście zaczęły robić się żółte i opadać, prawdopodobnie przyczyną było przelanie i częsta zmiana miejsca.
Drzewko w czerwcu zostało przesadzone, zgniłe korzenie obcięte. Jednak to nie pomogło, nowe pąki i gałązki od razu usychają, a drzewko obecnie jest bez liści.
Czy to już jest koniec drzewka czy jest jeszcze szansa na ratunek?

- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na pewno podłoże jest beznadziejne i to jest główna przyczyna kondycji tego drzewka.
Pomijam inne warunki uprawy i pielęgnacji.
Podłoże powinno być mieszanką ziemi i perlitu albo żwirku, traktujesz jak normalną roślinę.
Stanowisko słoneczny parapet. W okresie jesienno-zimowym trzeba zapewnić chłodne stanowisko.
Spróbuj ostrym nożem zdrapać kawałek gałązki i sprawdzić czy pod korą jest żywa zielona tkanka.
Pomijam inne warunki uprawy i pielęgnacji.
Podłoże powinno być mieszanką ziemi i perlitu albo żwirku, traktujesz jak normalną roślinę.
Stanowisko słoneczny parapet. W okresie jesienno-zimowym trzeba zapewnić chłodne stanowisko.
Spróbuj ostrym nożem zdrapać kawałek gałązki i sprawdzić czy pod korą jest żywa zielona tkanka.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta