Ja zebrałam niewielką ilość nasion, a przynajmniej tak mi się wydaje, że to nasiona. Właśnie będę wysiewać, zobaczę czy coś wzejdzie, a jeśli niewiele, to będzie czas dokupić.
Witam
rozmalinka: begonie stale kwitnące wysiewam sama; pracy bardzo dużo z 2-krotnym pikowaniem, ale czego się nie robi dla kwiatków!
ROTOS: piękne heliotropy wyhodowałeś i ładnie komponują się z mieczykami Nie zbierałam nasion, bo nie mam cierpliwości ponieważ są malutkie. Zbierały natomiast moje koleżanki, jedna cierpliwie wybierała nasionka z zasuszonych kwiatostanów, druga siała rozsypując roztarty cały suchy kwiat. Wschody roślinek były różne, raz było ich bardzo dużo a innego roku nic. Wszystko zależy od terminu zerwania przekwitniętego kwiatu i oczywiście pogody.
Pozdrawiam
To może ja cyknę ;)
Tak wygląda heliotrop wykopany z ogródka jesienią zeszłego roku i przezimowany na parapecie. Widać że brakuje mu światła i ciepła.
Został ścięty, a sadzonki wsadzone w ziemię. Może coś z nich będzie ;)
On się wyciągnął pomiędzy daliami, kukurydzą oraz szałwią
Kupiłem nasiona przez pomyłkę, chciałem hyzopa. Wsadziłem tego dziwaka do ogródka "gdziebądź" bo szkoda mi było wywalać sadzonki, ale jak zobaczyłem ile pszczół na nim siedzi i poczułem jak pachnie....
Testuje zimowanie i robienie sadzonek, gdyby się udało je ukorzenić to heliotrop powinien zacząć kwitnąć już w kwietniu.
Jesienią przeniosłam skrzynki z heliotropami do widnej piwnicy. Dalej żyją, chociaż nie kwitną już. Wiem, że jest to bylina.Co powinnam zrobić:
1. przyciąć krótko i poczekać do wiosny aż z ziemi zaczną wybijać młode pędy,
2. zrobić sadzonki ( nie bardzo wiem jak),
3. dać sobie spokój i poczekać na to, co one same zrobią?
Ja przyciąłem krótko, pozostawiając najniższe odrosty. Z tego powinny wybić nowe łodygi.
Z obciętej łodygi porobiłem sadzonki, oprószyłem je ukorzeniaczem, wsadziłem do ziemi i czekam.
Do ukorzenienia potrzebują 20-22 st C. Ukorzenione zimujemy w temp. 12?15°C. i warto je przycinać regularnie przed kwitnieniem dla ładnego rokrzewienia