Nowy ogród Jacka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie Drogie ogrodniczki!

Moniko! Zioła się rozrastają (macierzanka) i rozsiewają (ogórecznik). Teraz oczywiście śpią pod śnieżną kołderką. Bardzo się ucieszyłem, jak zobaczyłem mojego narcyza, który Ci zakwitł :)

Tak Izo, ja też tęsknię niezmiernie za nowym sezonem ogrodniczym, a póki co robię bilans ubiegłego. Dzięki Wam Forumowiczom, to był najbardziej owocny sezon i wzbogaciłem sie o bardzo dużą ilość roślin. Mam nadzieję, że straty po zimie nie będą duże.
A narcyzy dla Ciebie już zapisałem i wyślę je w nietypowej porze dla narcyzów czyli razem z kanami i daliami na wiosnę. Chętnie się ich pozbędę i nie będę czekał do jesieni z wykopywaniem. Chodzi o odmianę 'Actea' o pachnących kwiatach, a może i żółte pełne się trafią? Nie wiem, bo cebulki mogły się wymieszać.

Geniu, eksperymentuję z tymi jukami, bo mam ich za dużo, ale znajomi mi mówili, że tak robią, czyli odcinają boczne pędy i kwiatostany są wyższe. Chcę również usuwać liście ze starszych egzemplarzy i prowadzić na pieńku. To wymaga sporo czasu ale warto, bo ładnie wygląda (podobnie jak juki domowe).
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jeżeli masz dużo to pewnie ja nie mam miejsca mam tylko w 2 miejscach a resztę wydaję Widziałam w Irlandii piękne juki
Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Jacek P.... pisze: Geniu, eksperymentuję z tymi jukami, bo mam ich za dużo, ale znajomi mi mówili, że tak robią, czyli odcinają boczne pędy i kwiatostany są wyższe. Chcę również usuwać liście ze starszych egzemplarzy i prowadzić na pieńku. To wymaga sporo czasu ale warto, bo ładnie wygląda (podobnie jak juki domowe).
Ja również słyszałam że te młodsze, boczne po rozsadzeniu lepiej kwitną a stare po jakimś czasie przestają.
Nie wiem czy to prawda ale ponieważ muszę wiosną przesadzić swoją dużą jukę to już znalazłam chętnych do obdzielenia :)

Znajomy ma starą jukę, której liście brzydko kładą się i łamią choć kwitnie mu wspaniale.
Może to właśnie dlatego że nie rozsadzał ???
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, przepiękne te juki na pieńku :!: Wyglądają bardzo egzotycznie ale jestem przekonany, że i u nas można takich się doczekać :)

Coma, cieszę się, że wpadłaś. No to właśnie odwrotnie piszesz niż myślałem, bo byłem przekonany, że to właśnie te stare lepiej kwitną, gdy im się oberwie młode odrosty, na które zużywają zbyt wiele energii, zamiast ją poświęcić na kwiatostany :?. Ale to tylko moje przypuszczenia i muszę to sprawdzić.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku - dzięki. Już się cieszę na tę przesyłkę.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja sama nie wiem co jest prawdą, powtarzam co słyszłam....

A znajomy naprawdę ma brzydsze juki niż sąsiedzi którzy mają mniejsze.
Ale może powód jest inny ???

Chyba poszukam sobie tematów o jukach :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze jest Coma czerpać z różnych źródeł wiedzę, bo ludzie mają różne doświadczenia. Ja tak jak mówiłem, mam tych juk dużo więc mogę sobie eksperymentować :) Poza tym są różne gatunki juk i to chyba też od tego zależy. Moja znajoma ma chyba jukę meksykańską i ta prawie nie ma odrostów.
No i marzą mi się takie juki pasiaste, jakie widziałem u Eweliny. To dopiero coś :!:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku dałeś mi do myślenia ale zdaję sobie sprawę ile by trzeba czekać na taki efekt.Zresztą to może być i pewnie jest inna odmiana juki
Genia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

e-genia pisze: Jacku dałeś mi do myślenia ale zdaję sobie sprawę ile by trzeba czekać na taki efekt.Zresztą to może być i pewnie jest inna odmiana juki
Genia
Na drzewo, żeby urosło i w pełni pokazało swoją urodę też trzeba długo czekać, na kwitnienie tulipanowca trzeba czekać 15 lat, to dlaczego nie poczekać aż juka urośnie :?: Tym bardziej, że ona przez cały czas będzie ładna i powolutku będzie sobie rosła do zamierzonego przez nas efektu.
Czekanie w ogrodzie nie jest czasem zmarnowanym, bo w międzyczasie dzieje się mnóstwo innych rzeczy i kwitnie dużo innych kwiatów.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację Jacku warto poczekać
Genia
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Jacku, dzisiaj znowu pospacerowałam po Twoim ogrodzie i muszę przyznać, że masz w nim masę ciekawych okazów, ojjj masz !!!
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Jacku, Gratuluję super pomysłów w urządzaniu ogrodu !!!
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Jacku, w tym roku na pewno poznasz więcej swoich roślinek w moim ogrodzie, bo już się ładnie porozrastają i bardziej nastawię się na fotografowanie!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Halinko ! Cieszę się, że znajdujesz coś ciekawego dla siebie w moim ogrodzie. Jednak patrząc na całość, widzę, że to dopiero początek urządzania ogrodu i pracy jest mnóstwo. Myślę, że w najbliższym sezonie będzie więcej do pokazania i już nie będę musiał się posiłkować zdjęciami ze "starego ogrodu".
Moniko, bardzo się cieszę, że mogłem podzielić sie nadwyżkami i chętnie oglądam je w innych ogrodach, gdzie są pod dobrą opieką. Cieplutko pozdrawiam :!:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku witaj nie martw się Twój ogród będzie wzorcowy jak go skończysz urządzać. Tyle zapału masz jeszcze a rośliny też z kąt brać masz stary ogród, przyjaciół na forum no i jakieś nowości dokupisz i będzie super. Już nie mogę doczekać się jak zaczniesz nam serwować zdjęcia nowego ogrodu. Pamiętaj że ja chętnie podzielę się z Tobą swoimi nadwyżkami
Genia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”