Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Post »

Lucynko kupiłaś wyjątkowo piękne chryzantemy. ;:oj Też spróbuję swoje przetrzymać w garażu, może wytrzymają niewielki mróz. ;:131
Nie zazdroszczę chodzenia po urzędach, nienawidzę załatwiania spraw i często wykłócam się przez telefon, że email wynaleziono. ;:173 Ostatnio pani z góry przepraszała, gdyby pismo przyszło zwykłą pocztą. ;:306
O straszeniu dzieci napisałam przewrotnie. :) Dzieciaki uszczęśliwiłaś słodkościami. ;:215
Listopad niedługo się skończy, potem święta i już heliotropy trzeba będzie wysiewać. :D
Samych dobrych dni. ;:196
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko..nałóg zakupowy widzę dalej trwa. ;:oj . Wcale się nie dziwię bo chryzantemki bardzo ładne. ;:128 . W zeszłym roku o tej porze także kupiłam chryzantemę, trzymałam w nieogrzewanym pokoju..zimę przetrwała, wiosną padła. :cry: Być może tobie się uda czego ci życzę. ;:168 . U mnie z pogodą podobnie, czyli ;:222 . Pozdrawiam. ;:167
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko chryzantemki bajeczne nie wiem dlaczego ale momentalnie skojarzyły mi się z Japonią ... akurat te ;:173 Mają tak niespotykane rurkowate płatki jak tutki z papieru (może mi się skojarzyło z origami ;:306 ) trzymam za nie mocno kciuki ;:333 ... Na ciepło i ;:3 nie mam co liczyć... pogoda paskudna i taka niezdecydowana, nie pada tylko mży, nie ma specjalnie zimno, ale podmuchy wiatru lodowate.. ;:222 Zdrówka życzę ;:167
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Lucynko bardzo fajne zakupy ;:333 będziesz je wiosną wysadzać do gruntu?
Listopad szary, ale jak dla mnie gorszym miesiącem jest luty - zima zdaje się trwać w nieskończoność, na wiosnę jeszcze liczyć nie można ;:185 Z drugiej strony już od stycznia zaczynają się zakupy ogrodnicze, a teraz, po sezonie będzie można wypocząć - trzeba wszędzie widzieć jak najwięcej plusów ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Przed chwilą odpowiedziałam na wszystkie posty i wysłałam. Tylko nie wiem, gdzie poszło. ;:145
Nie dość że dzień byle jaki, potężny leń wlazł mi na plecy i siedzi tam jak garb, to jeszcze to.
Z powodu tego lenia prawie nic dzisiaj nie robiłam. Pobawiłam się tylko w produkowanie nalepek na butelki z nalewkami, zlałam nalew z kilku różnych owoców, rozlałam do butelek jedną naleweczkę i cyknęłam jedno zdjęcie.

Obrazek

Soniu - cóż, nie wszyscy chętnie z komputerów korzystają, niektórzy wolą listy pisać.
Szczerze mówiąc, to ja też żałuję, że minęły czasy pisania listów. Bardzo lubiłam je pisać i otrzymywać. Do dziś wszelkie życzenia czy to okazjonalne, czy świąteczne wysyłam na okolicznościowych kartkach ozdobnych. ;:7
Teraz to już tylko: aby do świąt. Za chwilę mamy pierwsze, po dłuższej chwili drugie, a po... to już oczekiwanie wiosny i coraz to większa za nią tęsknota. No i zielone parapety. ;:303

Ziziu111 - na zakupoholizm nie ma lekarstwa, trzeba nauczyć się żyć z tą chorobą. ;:306
Liczę na przechowanie chryzantem, ale jeśli się nie uda, mówi się trudno. ;:108

Ewuniu [ewarost] - prawda że ciekawe te chryzantemy, też mnie zaintrygowały kształtem kwiatowych płatków. ;:333
Pogodę pominę milczeniem, bo daje się już we znaki.
Za zdrówko pięknie dziękuję i odwzajemniam. ;:167

Natalko - jeśli uda mi się sztuka przetrzymania chryzantem przez zimę, to tak. Wiosną pójdą do gruntu.
Dla mnie najgorszy jest listopad. ;:222 W grudniu są święta, w styczniu zaczynam parapetowe zasiewy, luty krótki i coś się zaczyna zielenić na parapetach, a listopad .... ;:204

Danusiu [danuta z] - domyślam się, że aktualnie masz status kuracjuszki, wobec czego życzę Ci wspaniałego wypoczynku i dobrej zabawy. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

No to miałaś zajęcie z tą produkcją nalewkową...U mnie w domu kilkuletnie w barku stoją i jakoś tak chętnych nie ma na nie...M zakończył już ich produkcję jak i degustację... :roll:
Mnie kiedyś przed laty poczęstowano gdzieś nalewką taką spuszczoną wprost z butli wężykiem do literatki... ;:oj Do dzisiaj żadnych nalewek nie tykam. ;:306 ..
Ciekawe chryzantemki kupiłaś! ;:333

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko listopad toleruję, bo mam urodziny pod koniec miesiąca, jakoś tak nie wypada nie lubić miesiąca w którym się urodziło ;:224 Trzymam kciuki za chryzantemy ;:333 w kolejnym roku też muszę porobić nalewki, na pewno orzechówkę, ale i inne by się przydały, tylko z miodem zamiast cukru... A jakie Ty robiłaś?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko to wszystko w butelkach dla zdrowotności jak powiadał Kargul ;:136 Tak więc zima Wam nie straszna ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Oj jakie cudne chryzantemy ;:167 oby ślicznie odpoczęły i wiosną się pięknie pojawiły ;:333
Takie wyroby w buteleczkach są idealne na zimowe wieczory ;:215
Pozdrawiam u mnie tez pogoda do bani
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Pogodę pomijam milczeniem, bo nie chcę się wyrażać.
Niemal cały dzień zajęło mi zlewanie kolejnych nalewek. Długo, bo jakoś tak powoli się poruszałam, zupełnie jak mucha w smole.
Pozostał mi jeszcze tylko nalew na owocach pigwowca, ale on musi jeszcze co najmniej dwa tygodnie postać.

Jakoś tak na początku listopada zrobiłam zdjęcie mojej nerine, która dopiero przygotowywała się do kwitnięcia.

Obrazek

Nie wierzyłam, że zakwitnie bez słońca, więc przeniosłam ją do doniczki i przyniosłam na cieplejszy balkon.
Dzisiaj wiem, że dobrze zrobiłam

Obrazek

Obrazek

Maryniu - kilkuletnia naleweczka to sama pychota. Im dłużej stoi, tym smaczniejsza. ;:333
U mnie tak długo postoją tylko te, które głęboko chowam, a taka zlana wprost znad owoców nie nadaje się do spożycia, bo po pierwsze nie jest słodka, a po drugie musi jeszcze postać w butelkach co najmniej 4 tygodnie w ciemnym miejscu.
Moje wypociny głównie na prezenty przeznaczamy, bo M teraz absolutny abstynent z konieczności, a ja głównie leczniczo. ;:108

Natalko - ja też wg metryki urodziłam się w listopadzie, ale po prawdzie to we wrześniu pod znakiem 'panny'. Dwa razy obchodzę urodziny: raz dla znajomych, raz dla rodziny. ;:306
Z miodem robię tylko nalewki prozdrowotne, m.in. malinowo - jeżynową i pigwową, wszystkie inne z cukrem.

Ewuniu [ewarost] - oczywiście Kargul wiedział, co mówi. ;:63 ;:63

Kasiu [Kasiula] - dobrze powiedziane: niech sobie teraz chryzantemki odpoczną i nabierają sił. ;:108
Takie napoje faktycznie dobre, tym bardziej że robię małoalkoholowe, takie bardziej do ciasteczka. ;:303
Pozdrawiam wzajemnie, ;:196 w sprawie pogody....Właśnie zaczął padać deszcz. ;:222

Wszystkim miłym gościom życzę radosnego Święta Niepodległości i dobrego całego weekendu. ;:196 ;:196 ;:196

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No pogoda jaka jest każdy widzi ;:222 właśnie kolejna szarość się objawiła na horyzoncie i pełznie nad miasto...
Nalewki muszę zrobić z miodem bo nie mogę jeść/pić/spożywać cukru, obojętnie czy lecznicze czy nie ;:108
Nerine piękna, szkoda tylko że trzeba ją wykopywać :roll:
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko witaj świątecznie ;:196
Ładne chryzantemki kupiłaś i trzymam ;:215 żeby przetrwały i na drugi rok ładnie zakwitły!
Produkcja nalewek imponująca. Pewnie dlatego, że stoją jak w sklepie i nalepki profesjonalne ;:215
Nerine raz kupiłam i nic z niej, ale Tobie ładnie zakwita :D
Za oknem słonko bawi się chowanego, w nocy podlało ale teraz jest nieźle :wink:
Miłego świętowania bez parasola ;:196 :D
Awatar użytkownika
zlotko73
100p
100p
Od: 30 mar 2015, o 17:17

Post »

Lucynko...chryzantemy piekne,nerine również.
Życzę cieplutkiego dnia i duzo zdrówka.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witam wszystkich świątecznie. ;:11
Dzień pełen pozytywnych emocji, gorący, mimo że na dworze zimno, mokro i wietrznie, choć zdarzały się chwile ze słoneczkiem. Teraz leje, ale już jestem w cieplutkim mieszkanku. ;:303

Natalko - dobrze że nie masz zakazu spożywania miodu. ;:333 Mój M nawet tej słodkość ma zakazaną. ;:223 Biedny ci on, bo łasuchem był przez całe dotychczasowe życie. :uszy
Nerine ładniejszymi, bo większymi kwiatami pyszni się na wolnym powietrzu. Uwięziona w doniczce i ciepełku nie ma już tak ładnych kwiatków. Jednak, co ważne, przynajmniej zakwitła. ;:63

Marysiu [Maska] - witaj, kochana! ;:196
Chciałabym bardzo, by chryzantemy się uchowały, ;:108 a co będzie, czas pokaże. ;:218
Ponieważ nalewki przeznaczone są głównie na prezenty, to i nalepki muszą jakoś wyglądać. ;:224
Co do nerine, to w ubiegłym roku miałam białe i bardzo ładnie kwitły, ale nie przechowały mi się przez zimę. W tym roku wsadziłam cebulki trzech różowych, dwie gdzieś sobie poszły i tylko jedna postanowiła pozostać.
Twoje życzenie spełnione. Dziękuję. ;:196 Nie musiałam otwierać parasolki i bardzo dobrze, bo wiatr pewnie by mi ją uszkodził. ;:108

Danusiu [złotko] - Dziękuję, kochana. ;:196 Za wszystkie dobre słowa. ;:180 ;:180

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko moja kochana, za takie prezenty to obdarowani będą Cię pod niebiosa wychwalać. ;:138 ;:304
A chryzantemki piękne upolowałaś, oby Ci zimę przetrwały i zdobiły ogródek w kolejnym sezonie. ;:333
Nerine piękna lecz nietrwała, też kiedyś miałam, teraz już się nie napalam na nią. A z wykopywaniem i przechowaniem kłopot. ;:222
Trzymajcie się zdrowo i niech Wam słonko jutro zaświeci. ;:3 ;:3 ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”