Moje roślinki... apus - cz. 3 - mocno różana!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus - cz. 3 - mocno różana!

Post »

Basiu, róże szaleją na całego, a Twoja Eden Rose to piękny okaz ;:215
Marketowa nn ma śliczny kolor ;:333
A pomidorowa rabatka wyszła znakomicie ;:63 I masz rację, że takie prowizorki są najtrwalsze. Ciekawa jestem jakie odmiany pomidorów tam rosną?
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Basiu..wszystkie róże piękne, każda w swoim rodzaju...jednak Edenka dla mnie jest tą naj, naj ;:138 i pomyśleć że swoją kupiłam w markecie ;:oj. Gdy kupowałam jeszcze jej nie znałam bo bym kupiła kilka :;230 . Prowizorka , najważniejsze aby spełniała swoje zadanie :uszy
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Faktycznie ogród mocno różany, podziwiam za znajomość nazw mnie wszystko szybko ucieka.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Dziękuję Jadziu i Basiu za odpowiedz ;:196

Basiu Edenka urcza ;:167 , Elffe będę podziwiała u Ciebie bo moja zastrajkowała i ma tylko dwa pączki, a był taki piękny duet w tamtym roku z powojnikiem Rouge Cardinal ;:145

Bajecznie kwitną Ci różyczki, mam tak samo gapiłabym się cały dzień na zmieniający się kwiat. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Basiu naprawdę ogród mocno różany ;:215 Pięknie ci kwitną panienki i pozują do zdjęć... Lady of Schalot ma kolorek taki jak lubię, a czy pachnie :?: Edenka ma chyba dobra miejscówkę bo obficie kwitnie ;:333
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Bardzo mocno różana Basiu ;:138
apus pisze:ja też z marketowych się wyleczyłam...
I ja w końcu powiedziałem dość! Potrzebowałem pnącej - kupiłem wiosną ub.r. fioletową i okazała się rabatówką białą, a w kartoniku była z ładnym obrazkiem :(
Jesienią kupiłem w innym miejscu inną fioletową pnącą (też kartonik - 'Veilchenblau') i .... pąki ma różowe - może po rozwinięciu kwiat będzie inny, ale już jestem niepocieszony :(
Mówisz ... prowizorka, powinna wytrzymać do jesieni 2037. Da radę! Gdy 13 lat temu urządzaliśmy ogród to wiele było prowizorek i część z nich do dzisiaj spełnia swoją rolę :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basiu dla takiego widoku, ;:oj warto się namęczyć.

Obrazek

Prowizorki trwają zwykle długo, u mnie pobudowlana pergola już sześć lat ma. ;:306 Najważniejsze że pomidory znalazły dobre miejsce. ;:108
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Basiu,cudowne kwitnienie twoich róż,,a Afrodyta to i moja ulubienica ,też ją mam już dość dawno i zawsze jest dla mnie najważniejsza ,Eden 85 pięknie ci kwitnie,a kwiaty ma niepowtarzalne ,moja przemarzła dość nisko i rośnie od nowa ,ale oglądam u ciebie ,dużo masz cudnych różyczek ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jadziu, pięknie pachnie ta marketowa. Oj SKS może nie, tylko te człowiek ma rzeczy na głowie ;:333

Elu, myślisz, że da radę dłużej? ;:306 A tak poważnie, to ta przypłotowa rabata pomidorowa jest super! Że też ja wcześniej na takie coś nie wpadłam... Mam plan na jeszcze jedną, na przyszły rok, tylko ciut wyższa skrzynia. No i może już porządniej zrobiona :wink:
Pomidorki rosną w oczach! Każdego dnia większe, tylko wnerwia mnie, to że coś kilka objadło, nie wiem czy ślimior, czy jakiś inny robak ;:222 Kilka mam jeszcze w małych doniczkach, ale w przyszłym tygodniu ładuję je do wiader i innych pojemników...

Biedermeier słabo... już choruje, liści mało i jakieś taki pokraczne. Nie lubię tej róży za tę chorowitość ;:222 (za kwiaty kocham)

Iwonko, poważnie z ta Oh Wow! Paskudnie wygląda, łysa praktycznie już cała, muszę ją opryskać, może dam nawozu... Bardzo mnie w tym roku rozczarowała.
Ja już unikam kupowania powojników wielkokwiatowych. Właśnie kilka dni temu jeden mi padł, którego nawet kwiatków nie znam, bo nim zakwitnie to pada, a teraz chyba całkowicie....

CDN
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Aga, dziękuję ;:196

Aniu, moja Edenka nawet zabrała się, w ub. roku wypuściła jeden długi bacik, który pięknie przezimował i obsypał się kwiatami. W ogóle ma sporo kwiatów. Anioł posadzony jest z drugiej strony pergoli, miał tam być na chwilę, może na rok... ale coś mi się wydaje że na dłużej zostanie. Podoba mi się to zestawienie.
Jutro, albo w tygodniu będę nawozić pomidorki... Sporadycznie podlewam gnojówką, ale muszą też inne papu dostać, a i tak rosną już w oczach!

Dorotko, odmian mam sporo, wszystkie od naszej Elżbietki, tylko ja taka gapa jestem, że nie oznaczyłam, które sa które i mam mix pomidorowy ;:306 ale co tam... najważniejsze żeby były zdrowe i dorodne ;:215

Zuziu, ja też Edenke uwielbiam. Jest taka... hmm... romantyczna ;:131 Miałaś szczęście.
Ja mam kilka róż z marketu, wszystko ok, tylko na etapie jak chce się mieć konkretny np. kolor, albo pokrój rośliny to kupowanie kartonikowych jest sporym ryzykiem. Chociaż w szkółkach też sa pomyłki... np. miałam dostać jakąś rabatową fioletową (juz nawet nie pamiętam odmiany) a zakwitła mi czerwona okrywowa, którą już drugi rok przesadzam ;:306

Dorotko, róż imiona znam na pamięć, staram się zapamiętywać ich nazwy, chociaż też spisałam sobie w zeszycie, która jest która i gdzie rośnie. Przydatne to bywa, szczególnie jesienią czy wczesną wiosną ;:333

Ewuniu, powiem Ci szczerze, że nie wiem czy pachnie ;:131 Chyba nie... ale muszę to sprawdzić

Andrzejku, dokładnie tak jak piszesz! Jak jest się na etapie kupowania róż dla róż, to w porządku... ale jak chce się mieć konkret, to jest ryzyko.
W piątek byłam w Auchanie i mają w ogrodzie przecenione kartonikowe i te w balotach - po 1 zł... wszystko martwe. Zastanawiałam się czy ktoś to jeszcze kupuje w takim stanie? ;:209

Soniu, powiem Ci, że widok ten cudowny, a już przy zachodzie słońca... ;:167 Już obcięte są Afrodyty, ale pewnie za jakiś miesiąc ponowią kwitnienie.

Martusiu, dziękuję ;:168 Eden u mnie w tym roku wyjątkowo pięknie się zabrała, mało była cięta, bo nie wymagała tego i pięknie rozkwitła... pogoda też jej sprzyja, bo jednak jej kwiaty lubią zagniwać po deszczu a przecież deszczów nie ma...
Straszna susza. ;:219

Kochani, mam w ogrodzie ze 3 lipy, to co się teraz tam dzieje, to jeden, wielki bzyk... pszczoły szaleją i inne bzykowate. A ten miodowy zapach roznosi się po całej okolicy.
Kwiatów trochę narwałam, ale mało jeszcze, jutro będe dalej obrywać. Herbatka będzie zima super!

Czy robicie syrop z czubków sosnowych? ja właśnie swój zlałam do garnka, ale zastanawiam się czy jego się pasteryzuje? Czy mogę tak wlać do słoików? Nie zapleśnieje? ;:131
W przypisach nic nie ma o pasteryzacji, ale mam wątpliwości... jak robicie?

Elfe w duecie z NN (marketową ;:306 )
Obrazek

Obrazek

Eden Rose jeszcze w innych odsłonach - pod nogami ma Pashminę :wink:

Obrazek

i krewna Eden Rose - Heandel

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Katalpa zakwitnie! ;:138 ...a jej pnia kot zrobił sobie drapak ;:222 co z tymi podrapaniami zrobić? Macie pomysł jak zabezpieczyć uszkodzoną korę?

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Basiu :wit . Zapachniało różami u Ciebie ;:oj . Faktycznie masz sporo tych cudności ;:138 . Edenka nieustannie podbija moje serce, jest nieziemska ;:138 . Moje cięłam do zera i puściły nowe pędy i kwitną .Tego roku planuję je solidnie okryć żeby były wyższe. Afrodyta cudnej urody ;:215 . Co kolejna to lepsza jedyne co , to czerwone do mnie nie przemawiają ;:131 . Te rany po kocie jak świeże to chyba można zabezpieczyć maścią ogrodniczą i najlepiej zrobić coś na pniu żeby kot znowu nie drapał ;:108 . Pozdrawiam i udanego dnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Basiu...ładne te nasze edenki, na swoją chucham i dmucham choć i tak planuję dokupić jeszcze jedną ;:oj . Haendel też mi się podoba, taka inna ;:108 . Niestety moją trapi czarna plamistość, jak się ma twoja :?: . Co do nawożenia Basiu uważaj, ja przedobrzyłam ;:131 , kilka roślinek ;:222 . A tyle się naczytałam że lepiej niedożywione niż przenawożone :evil:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Cześć Basiu :wit St. Swithun idealnie by się wpasował na pergolę, którą pokazałaś ;:333
Masz ładne połączenie Edenki z Pashminką :D i piękne krzaczki róż ;:167
Lipy pięknie pachną aż się rozmarzyłam o chłodzie który dają te piękne drzewa.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Basiu róże po prostu cudnie ci kwitną.
Ten duet czerwieni z wanilią jest przecuudny ;:215
Może do mojej Flamentanz dosadze jakąś biała. .;)
Dobrego dnia :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Basiu myślą ,ze taki syrop trzeba zapasteryzować, ale tylko sam syrop Wnuk robił w ubiegłym roku, ale w miejscu gdzie to trzymał było zbyt ciepło i mu zapleśniało wszystko .Szkoda tego było jednak on to w innym celu to robił jako dodatek do sosów czy jakichś tam innych potraw. Edenka śliczna marketówka również bujnie kwitnie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”