Wiejski po przejściach cz.36

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski po przejściach cz.36

Post »

Maryś tak onętki nazywam warszawiankiami albo kosmos :)
Miłego spotkania :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

W moich stronach też jest tak nazywany ,a moja sasiadka mówi magazyny ;:306
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, masz cudne kolory mieczyków a w ogóle tyle jeszcze u Ciebie kolorów, zielono, romantycznie ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maska pisze:
Marysiu może jednak masz inną jeżynę? a czy Twoja daje odrosty z kolcami? bo moja wybija parę metrów dalej super kolcowym odrostem. Jak ja przenosiłam i to dwa razy to wykopywałam tylko część rośliny i wtedy było ok! Nie mam czarnej maliny, tzn miałam sadzonkę ale nie wiem czy odbije bo cisza. miałam też malino-jeżynę glen coe i wyschła w pierwszym sezonie owocowania ;:174 Może mi ukorzenisz tą czarną malinę ;:180 !
No jeżynę mam na pewno inną. Nie zauważyłam, żeby dawała odrosty. Ale w Z. gdzie rosła kilkanaście lat coś kolczastego wyrastało parę metrów dalej. Myślałam, że się nasiała, ;:219 bo w JG. znajduję dużo kolczastych siewek.
Malinę przykopię to do przyszłego roku się ukorzeni. Tylko ona ma jeden minus, jest strasznie kolczasta. ;:134 I ma rozłożyste pędy podobnie jak jeżyna. No może nie takie długie. M. musiał stawiać jej podpory.

Wrzucę fotki jeżyny i maliny w moim wątku. ;:108
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam w deszczowy, mokry poniedziałek!
Chyba nastał koniec szlafroczkowych poranków i trzeba się zacząć ubierać solidniej na kurnikowe spacery. ;:oj

Irenko serdecznie zapraszam na zwiedzanie i na pw ;:180 Obiadek był pyszny a i rozmowy jak zwykle przyjemne! Z toastami tylko coraz gorzej ;:304 ;:306

Bea rozmaryn i kilka innych doniczek z roślinami do przechowania kupionymi wiosną przechowam w domu, bo innych warunków nie mam. Pozostałe tzn altana i kurniko-garaż są nieogrzewane i pozostaje tylko dom, a w domu korytarz (połowa schodów zastawiona doniczkami) albo tzw 3 pokój, w którym zakręcony jest kaloryfer. Niestety po ostatnim remoncie ubyło miejsca do postawienia doniczek i czas pomyśleć o kwietniku albo regale :wink:
W wielu wątkach pojawiły się już zimowity ;:145 Fajnie że późno posiałaś maczki, u mnie tylko dojrzewają ostatnie makówki :wink:

Dorotko pewnie byłaby lepsza i nawet kiedyś miałam ale coś się nie sprawdziła i poszła do ludzi!
U mnie też był ogrodowy parasol, ale stał na tarasie i boję się nawet go otwierać bo pewnie pełny skorków ;:306
O tak ogród zawsze niesie nowości i niespodzianki! szczególnie dla mnie bo zapominam że coś posadziłam ;:306

Agnieszko w połowie roślin u mnie widzę Wasze twarze albo miłe słowa ;:167
Pamiętam mój wpis o marcinkach, które Lola wykopała... przyszło do mnie tyle paczek z marcinkami, że aż mi serce rosło na drugi rok :D Najpierw posadziłam wszystkie na jednej grządce i kto przyjechał to podziwiał, potem porozsadzałam pod kątem wysokości i teraz z każdego kącika wygląda marcinek ale jeszcze zielony!
Te dwa floksy są z siewu, drugi gorzej narasta ale był jedną wątłą roślinką.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dziękuję wygoogluję floksa sprawdzę nazwę :D

Alu nareszcie zagląda po trzech dnia słonko!
Niebieska to Cassandra powojnik bylinowy! Dobrze rozmnaża się z nasion to mogę posłać późną jesienią.
Pozdrawiam ;:196

Karolino mieczyki deszcz dostosował do flakonu, a czy pozostałe zakwitną to zależy od ciepłego września :D

Motyczusiu moja odrosty zaczęła dawać po latach, ale wyłażą w nieprzewidywalnych miejscach. Usuwa się je bardzo łatwo. Fotki widziałam i o malinę poprosiłam ;:180

Zdjęć nie robiłam wczoraj, bo jak nie lało to potem mnie nie było, a dzisiaj zaczyna świecić słonko to może znajdzie się obiekt do fotografowania!

Dobrego dnia i nowego tygodnia dla odwiedzających :wit
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Ciesz się Marysiu słonkiem :tan U mnie ciągły deszcz od czwartku. Nawet nie chce się spoglądać za okno ;:222
Taką informację znalazłam o tej daturze w necie:

IOCHROMA AUSTRALE
SZAFIROWE TRĄBY ANIELSKIE

Iochroma australe nazywana "Szafirowymi trąbami anielskimi" to przepiękna roślina, bliska kuzynka popularnej u nas datury. Dorasta do około 2,5 m wys. Dobrze znosi cięcie i formowanie.

Z tego wynika,że możesz jej zafundować ostre cięcie ;:108
A na te miłe przygody, reflektuję ;:65
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Maryś witam się miło i gorąco (bo pogoda bardzo sprzyja gorącym powitaniom!) ;:196
Ależ jesień gruchnęła :shock: Jednego dnia było 30 stopni, a następnego w porywach 14. I tak jak piszesz, zimowity od razu wyczuły, że to już na nie czas i w dwa dni wyszły i zakwitły. Zaczęłam się uważniej przyglądać marcinkom, chryzantemom i nerine, bo pewnie niedługo coś pokażą ciekawego.
W ogóle mnie nie martwi ta jesień. Dla mnie ten sezon był ciężki i już się nie mogę doczekać, aż posadzę ostatnie roślinki, posprzątam ogród i odzyskam trochę czasu by się pobyczyć :D
Kurki mi urosły, ale dalej zaskakująco dobrze latają, może nie jak orły, ale o wiele za dobrze jak na nasze ogrodzenie ;:224 Zagwarantowały nam wiele rozrywek w ostatnim czasie, a ostatnią jest podnoszenie ogrodzenia o kolejne pół metra ;:224 No to teraz już tylko czekamy na pierwsze jajka ;:138
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj, Marysiu! ;:196
Znowu musiałam duuużo nadrabiać, ale udało się i już jestem na bieżąco w Twoim ogrodzie. ;:63
Widzę, że u Ciebie też jeszcze bardzo ładnie kwitną floksy. ;:215 Mało tego, doczytałam, że dochowałaś się floksa wiechowatego z nasion. ;:63 ;:63
Do wymiany zdań w temacie nazywania onętek dorzucę jeszcze jedną: motyle. Może dlatego, że tak ładnie fruwają na wietrze, zupełnie jak motylki. ;:218
Zimowity i u mnie już wyszły i rozwinęły pąki. A ponieważ pogoda niemal listopadowa, wydaje się im, że to już ich pora. ;:222
Jednak ciągle mam nadzieję, że lato nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa. ;:185 Przecież nie może być tak, że słonko nie ogrzeje już starych kości. ;:3
Kochana, niech choć Tobie ;:3 poświeci, byś nie musiała z parasolką do kurek wychodzić.
Zdrówka życzę. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Marysiu,Ależ piękne żywe kolorki czerwieni , różu .Piękne floksy.Nawet ten blady róż jest cudny.
Gdzie ty takie piękne kupujesz ??
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Dzień typowo wrześniowo-jesienny! zimno, wietrznie i bez słońca. W nocy słyszałam deszczyk, ale to mnie ucieszyło, bo parę rzeczy przesadziłam dziewięćsił i żarnowce co się wysiały dostały eksmisję za ogrodzenie. Poza tym skopałam i odplewiłam opustoszałego warzywnika i posiałam gorczycę. Dzisiaj muszę jeszcze dokupić gorczycy i przemyśleć gdzie posadzę czosnek Obrazek
W ogrodzie zapanował żółty kolor, bo rozbłysła w pełni rudbekia błyskotliwa, ale i żółte dzielżany, krwawnik talerzowaty bądź wiązówkowaty i dopiero teraz rozkwitły w pełni aksamitki. Dziwny ten rok! posiane w maju nasturcje dopiero teraz nabrały ciała i pokazują pierwsze kwiatki :wink:

Iwonko daturka wzbudziła sympatię :D Ja wypatruję czy kwiatki się rozwinął, ale widzę że pozostają w takich rurkach i coś te rurki albo objada albo taka ich uroda. Pewnie żeby ciąć i rozmnażać powinna nabrać grubości, bo teraz cały tegoroczny przyrost jest wiotki i zielony.
Wczoraj świeciło słońce ale było zimno, wręcz dmuchnęło mroźnym wiatrem i potem wyczytałam że spadł w Tatrach śnieg ;:oj Wieczorem byłam wręcz wyziębiona, mimo ciepłego ubrania.
Trochę mnie martwi, że lada dzień muszę mnóstwo roślin zacząć wnosić do domu!
Pozdrawiam Iwonko ;:196

Agnieszko dzięki Twojego gorącemu powitaniu udało się wczoraj pierwszy naprawdę zimny dzień przetrwać ;:168 Jak pisałam u Ciebie nie cieszy mnie zbliżający się czas, bo czuję że kolejny rok mi uciekł i to nie wiadomo kiedy. Niby dużo się wydarzyło w tym roku, ale tak szybko przemknęło jak pendolino ;:202 Chociaż z drugiej strony już od dwóch tygodni planuję co będzie na wiosnę ;:306 O kurkach i jajkach pisałam też u Ciebie i dopiszę że nie da się mieć inwentarza ot tak sobie, bo wszystko wymaga pracy i uwagi! cokolwiek to jest kot, pies, kury czy kaczki, ale jak jest jedno to chciałoby się mieć więcej ;:306 i nawet nie wiemy kiedy inwentarz rządzi naszym życiem :;230
Ściskam i życzę jak najmniej pracy a jak najwięcej przyjemności ;:196

Lucynko niestety jak się wypadnie na parę dni to potem albo trzeba odpuścić albo uzupełniać wiadomości ;:131 ja to głownie czytam co gospodarz wątku ma do powiedzenia i oglądam zdjęcia, bo te najlubię.
Zimno a u nas na południu szczególnie czuć jak śnieg w górach się pojawia! Jak przeczytałam Twoje nadzieje na ciepło to przejrzałam prognozy i widzę raczej już jesienne i jak nawet w dzień będzie cieplej to noce i ranki rześkie :uszy Trzymajmy się zatem zdrowo a co ma być to i tak będzie! Mimo wszystko i Tobie słońca i zdrowia jak najwięcej ;:196

Aniu nasiona były z Polanu ;:306
Te dwa floksy są z siewu, drugi gorzej narasta ale był jedną wątłą roślinką
.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cudny Chopin!
Obrazek

Obrazek

Ciepła i słońca dla wszystkich!
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Marysiu Jakiego koloru masz żarnowiec? U mnie też zimno, rano przywieźli mi drewno ale przy takiej pogodzie będę go z tydzień układać. Wstępnie jestem z Terenią umówiony na wyjazd do Ciebie po 15 września. Co mam zabrać? Chcesz mydleńca albo moszenki? Albo taką nową topolę co u siebie pokazałem i nie wiem co to jest? Dołączam się do pochwał floksów ;:215
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu jakie pieknosci pokazujesz . ;:333
Śliczne clematisy .Coś mi ostatnio nie wychodzi sianie ozdobnych.Nasiałam dużo kwitnacych i nic mi nie wyszło aż mi wstyd :oops: ,a wiosną parapety będą zajęte warzywami .M pewnie znowu bedzie szalał :) Cieszy mnie to i smuci bo bajzel niezły bedzie ;:306
Pozdrawiam Alicja
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

OOO, ja żarnowce wypindżyłam już dawno, no jak mnie wkurzała ta rodzima roślina...
Chopin faktycznie ładny, oj żeby u mnie tak wszystkie róże rosły i kwitły jak Chopin, byłoby git!
Oj, zimno i u nas się zrobiło i deszczowo. Budzik dzwoni, a tu zimno, ponuro i jeszcze o "szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny"...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu przepiękne floksy, zawsze będę je podziwiała tym bardziej, że część z własnego wysiewu.
Ty przesadzasz, pracujesz w ogrodzie, a ja mam drugi dzień lenistwa.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Marysiu !!!Piękne floksy wyhodowałaś z nasionek ;:63 ;:63
Różyczki , powojniki przepięknie Ci kwitną ;:333 Kasandrę mam jedną kupioną i drugą z nasionek nawet zaczyna kwitnąć po tym deszczu :D
Piszesz że pracujesz pełną parą , ja też nadrabiam bo całe lato się obijałam .
Pozdrawiam i miłego ciepłego tygodnia życzę ;:196 ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”