Plamy na liściach
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Plamy na liściach
Jak widać zbyt małe masz doświadczenie w uprawie tych roślin, bo samo stwierdzenie ładny o niczym nie świadczy.
Np świeżo kupione storczyki też zwykle ładnie wyglądają, ale wskutek nieprawidłowej pielęgnacji zwłaszcza w marketach, w korzeniach może być już proces gnilny. Z własnego doświadczenia wiele takich egzemplarzy przerobiłem. Sama roślina o czym pisałem wcześniej przez jakiś czas jeszcze całkiem ładnie wygląda. Do czasu...
Dlatego na razie nie masz co się cieszyć, bo chociażby taka ilość korzeni powietrznych może świadczyć o uszkodzeniu korzeni właściwych. Druga sprawa najniższy liść już zaczął żółknąć i proces dość szybko będzie postępować, podobnie widać to w przypadku liści, które przycinałaś. Stawiam, że w roślinie krąży już infekcja.
Kwitnienie osłabia roślinę i wszystko wyjdzie dopiero po jego zakończeniu. Może być tak, że będziesz musiała reanimować storczyka. Uszkodzenie korzeni właściwych nie zawsze od razu wpływa na wygląd części nadziemnej - to podstawowy błąd oceny kondycji storczyka.
Jeszcze o ładnym wyglądzie storczyków, mam takie które reanimuję i mają jeszcze niezbyt dużo korzeni właściwych i mam takie egzemplarze, które mają je bardzo rozbudowane. Patrząc tylko na część nadziemną można łatwo się pomylić, bo oba podobnie ładnie wyglądają.
Np świeżo kupione storczyki też zwykle ładnie wyglądają, ale wskutek nieprawidłowej pielęgnacji zwłaszcza w marketach, w korzeniach może być już proces gnilny. Z własnego doświadczenia wiele takich egzemplarzy przerobiłem. Sama roślina o czym pisałem wcześniej przez jakiś czas jeszcze całkiem ładnie wygląda. Do czasu...
Dlatego na razie nie masz co się cieszyć, bo chociażby taka ilość korzeni powietrznych może świadczyć o uszkodzeniu korzeni właściwych. Druga sprawa najniższy liść już zaczął żółknąć i proces dość szybko będzie postępować, podobnie widać to w przypadku liści, które przycinałaś. Stawiam, że w roślinie krąży już infekcja.
Kwitnienie osłabia roślinę i wszystko wyjdzie dopiero po jego zakończeniu. Może być tak, że będziesz musiała reanimować storczyka. Uszkodzenie korzeni właściwych nie zawsze od razu wpływa na wygląd części nadziemnej - to podstawowy błąd oceny kondycji storczyka.
Jeszcze o ładnym wyglądzie storczyków, mam takie które reanimuję i mają jeszcze niezbyt dużo korzeni właściwych i mam takie egzemplarze, które mają je bardzo rozbudowane. Patrząc tylko na część nadziemną można łatwo się pomylić, bo oba podobnie ładnie wyglądają.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- gerranium
- 200p
- Od: 27 mar 2019, o 11:58
Ten storczyk jest ze mną od ponad 10 lat. Od 4 lub 5 lat nie zgubił ani jednego liścia, cały czas wypuszczał nowe liście. Po takim czasie nie zdziwi mnie odrzucenie przez roślinę najstarszego liścia.
Z tym się w pełni zgadzam, gdyż sama miałam takie przypadki.norbert76 pisze:Jeszcze o ładnym wyglądzie storczyków, mam takie które reanimuję i mają jeszcze niezbyt dużo korzeni właściwych i mam takie egzemplarze, które mają je bardzo rozbudowane. Patrząc tylko na część nadziemną można łatwo się pomylić, bo oba podobnie ładnie wyglądają.
Pozdrawiam
G.
G.
- norbert76
Mamy zgadywać?
Opisz dokładnie warunki uprawy, stanowisko, podlewanie, sprawdź stan korzeni, czy nie ma szkodników.
Takie plamy mogą np. być efektem przelania i obecnością infekcji grzybowej.
Opisz dokładnie warunki uprawy, stanowisko, podlewanie, sprawdź stan korzeni, czy nie ma szkodników.
Takie plamy mogą np. być efektem przelania i obecnością infekcji grzybowej.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nashua2, to prawdopodobnie uszkodzenie mechaniczne, jakby 'coś' przyciskało liść dłuższy czas. I tak już zostanie..jeśli nie zacznie z czasem w tych miejscach zasychać.
Storczyk stoi na wschodnim oknie, podlewamy co 2 tyg ( kąpiel prze około 2 h) korzenie wyglądają normalnie
- norbert76
2h moczenia to za długo, wystarczy do 30 minut. Korzenie z wierzchu wyglądają w porządku, a jak w środku? Przesadzałaś go już?
Masz np. kota, który ma dostęp do storczyka? Mógłby on również zrobić takie uszkodzenia.
Masz np. kota, który ma dostęp do storczyka? Mógłby on również zrobić takie uszkodzenia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kota nie mam, ale z korzeniami to jedna nie tak pięknie, z góry napowietrzne są ładne, ale te dolne to jakby ich nie było, jakby zgniły. Czy to może być tego objawia? Jak to teraz uratować?
@Nashua2
Czas namaczania nie jest tak istotny...im dłużej namaczasz, tym rzadziej podlewasz. Ja swoje moczę 1 h raz/tydz. - doniczki ? 12, a raz/2 tyg. - doniczki ? 15. Musisz wyjąć z doniczki i ocenić korzenie...najlepiej wstaw zdjęcie.
Czas namaczania nie jest tak istotny...im dłużej namaczasz, tym rzadziej podlewasz. Ja swoje moczę 1 h raz/tydz. - doniczki ? 12, a raz/2 tyg. - doniczki ? 15. Musisz wyjąć z doniczki i ocenić korzenie...najlepiej wstaw zdjęcie.
Pozdrawiam:)
- norbert76
No nie...
Wywal ten wazon. Do korzeni musi docierać powietrze. Postaw na podstawce.
Korzenie, a najlepiej całą roślinę wymocz jakieś kilkanaście minut w roztworze przeciwgrzybicznym, np Topsin (kilka kropli na litr wody).
Kup, na Allegro korę śródziemnomorską o frakcji 9 - 12mm, żadnych marketowych mieszanek i do tego posadź storczyka.
Wywal ten wazon. Do korzeni musi docierać powietrze. Postaw na podstawce.
Korzenie, a najlepiej całą roślinę wymocz jakieś kilkanaście minut w roztworze przeciwgrzybicznym, np Topsin (kilka kropli na litr wody).
Kup, na Allegro korę śródziemnomorską o frakcji 9 - 12mm, żadnych marketowych mieszanek i do tego posadź storczyka.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzięki za wskazówki, tak też uczynię.
Hej 
Dwa tygodnie temu kupiłam pięknego storczyka. Dzisiaj zauważyłam że na jednym liściu pojawiły się takie plamki

Niestety nie jestem mistrzem w utrzymywaniu storczyków przy życiu więc proszę o pomoc
czy ktoś wie od czego dostał takich plam? Stoi na zachodnim oknie, na razie był namaczany tylko raz tydzień temu 

Dwa tygodnie temu kupiłam pięknego storczyka. Dzisiaj zauważyłam że na jednym liściu pojawiły się takie plamki

Niestety nie jestem mistrzem w utrzymywaniu storczyków przy życiu więc proszę o pomoc

- norbert76
Grzyb, bezwzględnie wyciągnij z doniczki, usuń całkowicie stare podłoże i sprawdź korzenie. Martwe usuń i resztę korzeni wymocz w preparacie grzybobójczym - Topsin, kilka kropli na litr wody. Po kilkunastu minutach wyciągnij i daj do obeschnięcia. Po posadzeniu do nowego podłoża - samej kory i zrób oprysk tym samym preparatem tylko zamgławiając.
Stanowisko powinno być jasne z lekkim dostępem do słońca, namaczasz wtedy, gdy kolor korzeni zmieni się na srebrno-szary. Żadnych osłonek, doniczkę postaw na podstawce.
Stanowisko powinno być jasne z lekkim dostępem do słońca, namaczasz wtedy, gdy kolor korzeni zmieni się na srebrno-szary. Żadnych osłonek, doniczkę postaw na podstawce.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 kwie 2020, o 13:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry, kupiłam 3 nowe storczyki ( w super marketach) jeden miał suche korzonki ale kolor mi się bardzo spodobał i liczyłam że po przesadzaniu będzie dobrze okazało się że korzenie były w tak złym stanie że musiałam je usunąć i teraz staram się go uratować w piasku i kamieniach jak w jednym z wątków. Po dokładnym przeglądnięciu nowych nabytków w jednym z nich znalazłam coś jakby grzyb? Pleśń? Wyczytałam w tym wątku że trzeba to miejsce zasuszyc alkoholem ale w domu mam tylko spirytus czy i z niego mogę sporządzić taki preparat w jakich proporcjach? Dodatkowo znalazłam Coś w stylu kropli wody pod warstwą liści czy to są szkodniki? Mam takie środki czy warto spryskać storczyki? Dziś będę je przesadzać bo w ziemi której są jest bardzo zbita. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.