Zmiany w ogrodzie Doroty cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zmiany w ogrodzie Doroty cz. 9

Post »

Dorotko zakupy fajne i na pewno bardzo cieszą. :lol:
Dekoracja super akurat na takie mroźne dni do poprawy nastroju.
Gratuluję pomysłu. ;:138
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam gości odpowiem jutro, dziś nie dam rady. O godz 15 odcięli gaz, jest awaria, my mamy ogrzewanie gazowe, kaloryfery od razu chłodne, temperatura w domku spada. Co będzie w nocy jak zapowiadają -16 st, aż się boję myśleć ;:145
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Dorotko przesyłam ci ciepełko z mojego piecyka... Wyciągaj wszystkie grzejniki elektryczne i ciepłe swetry, koce i kołdry, bo trzeba o zdrowie dbać ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dorotko śliczne okienko! Mam też do ścięcia trochę gałęzi wierzby to może coś uplotę :D Masz zmysł dekoracyjny!
Dzisiaj w dzień było ciut cieplej, a rano niby jeden stopień mniej a woda bardziej zamarzła w kurnikach. Ja już chcę wiosny! Mam bardzo dużo sprzątania, bo ja liście zostawiam w charakterze okrycia. Często pakuję do worków po ziemi podlewam, robię dziurki i rzucam gdzieś z boku. Jest z tego świetna ziemia liściowa ;:333
Muszę chyba posiać pomidorki i papryki słodkie. Mam parę ostrych już posianych i nawet wsadziłam ze dwa nasionka z papryk od Ciebie :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziwny ten wczorajszy dzień, pogoda zaskoczyła niby w dzień słońce termometr pokazywał -9 st, wydawało się, że mróz zelżał, a dziś rano nie wierzyłam zakładałam okulary -20 st, dwa razy sprawdzałam ;:oj dobrze, że słoneczko wyszło szybko i przez okno zagląda do domku.
Wczorajsze odcięcie dopływu gazu skończyło się pomyślnie, awarię usunięto, około godz 20 w domku zaczęło robić się ciepło, nawet nie myślałam, że temperatura będzie tak szybko spadać.

Wiolu dziękuję, starałam się, dziś będę robiła podobny dla mojej siostrzenicy.

Ewo ja też tak myślę, że pogodowo zmierzamy ku lepszemu, choć dzisiejszy poranek mnie zaskoczył, mam nadzieję że ostatni raz były takie mrozy w końcu dziś zaczynamy marzec.
Dziękuję za ciepełko ;:196 co do piecyków to takowych nie posiadam, właśnie na jesieni z mężem pozbyliśmy się dwóch starych ;:14 nie używane były kupę lat, gabarytowo duże, zajmowały sporo miejsca, poszły na złom. Nawet nie pomyśleliśmy, że w tak szybkim czasie mogłyby być potrzebne. Na szczęście miałam od kogo pożyczyć ale nie trzeba było.

Elizabetka witam serdecznie nowego gościa ;:196 Każde zakupy ogrodnicze bardzo mnie cieszą, siedzę później pół dnia oglądam i męczę wszystkich ( jak są w domu) pokazując je co chwilę ;:306
Dekoracje bardzo lubię, jak mam czas i chęci to dużo tworzę, później rozwieszam po ogrodzie, a sąsiedzi się cieszą i mają kolejny temat do wyśmiewania, ot samo życie ;:185

Marysiu masz rację wczorajszy dzień był przyjemny, szkoda że wiatr zawiewał.
Wyplataj, szkoda byłoby tak fajne ozdobne gałązki przepuszczać przez rozdrabniarkę. U mnie już sterta gałązek czeka, te fajniejsze wybieram odkładam, na przyda się, później mam do podpierania roślin, no a teraz plotę podpórki pod rośliny pnące czyli groszek pachnący i cukrowy. Jedną podpórkę już uplotłam, a ponieważ robię to pod tarasem ze względu na mrozy prace zostały wstrzymane.
Pracy jak zawsze będzie ogrom na wiosnę, ale wiem że ona nas bardzo cieszy. Kiedyś zastanawiałam się co wolę wiosenne, czy jesienne porządki. Stawiam na wiosenne, mimo że one zajmują dużo więcej czasu, ale jak się ogląda roślinki budzące się do życia, do tego podczas prac towarzyszą piękne ptasie śpiewy, słoneczko świeci to jestem szczęśliwa ;:215
Odkąd mam ogród wiejski jesienią zawsze zgrabione liście daję do worków, robię podobnie jak Ty jedynie dodaję do worków po małej garsteczce kompostera. Worki trzymam koło kompostownika, często przekładam masą z worków kompost, a jak mam dużo to jesienią rozkładam w warzywniku przed kopaniem.
Siej pomidory i paprykę, już czas. Moje niektóre papryki powinnam już popikować, a tu miejsca brakuje, nie mam gdzie stawiać donic ;:306
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko, a u mnie -15, wczoraj w słońcu wyjątkowo zobaczyłam -4, bo parę dni wstecz mimo słońca było -12. Niestety większość gałązek idzie z rozdrabniarkę albo w dym, bo na wiosnę kiełbaska po pracy smakuje. W tym roku będę miałam sporo drewna do kiełbaski, bo zlikwiduję koło wiatki skład i zamiast niego będzie tak rozsadnik-doniczkowiec :D Na podpórki ja mam pełno leszczyny, a co wytnę to narośnie jej dwa razy tyle ;:306
Pokaz uploty pod groszek ;:180
Czytam co piszesz o liściach i pomyślałam, że do worków sypnę trochę mocznika bo komposter to głównie mocznik :D , ale zostawiam w workach bo ja tą ziemią konkretne dołki rozluźniam...glina :D
Zaraz pobawię się w sianie, bo znowu gardło nawala i siedzę w domu ;:145 Byłam przed chwila kury nakarmić i jest bardzo przyjemnie słonko świeci i jest ciepło :wink:
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09

Post »

dekoracje rewelacyjne
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu teraz mamy piękne słonce, nawet nie patrzę na termometr bo pokazuje do słońca zakłamaną temperaturę plusową.
Rozdrabniarka to super sprawa, problem z gałązkami rozwiązany, a rozdrobnione ja wykładam na rabatki z krzewami.
Jedynie palę gałązki róż i berberysów, spróbowałam jednego roku je rozdrobnić, rozłożyłam na rabatce, to było moje największe głupstwo, na rozłożenie się czekałam ze dwa lata, przez kolce ani wyplewić ;:219 normalnie nic nie mogłam zrobić, bo całe dłonie w drzazgach ;:222 Więcej takiego głupstwa nie popełnię.
Już wiem gdzie mogę zjeść pyszną kiełbaskę u Marysi ;:306 lubimy grilować, często też gotujemy w kociołku gulasze, albo w garnku robimy ziemniaki prażone.
Widzisz mocznik nie jest drogi można jego dodawać do worków z liśćmi, każdy sposób dobry. Fajna jak piszesz poprawa ciężkiej gleby, taka próchnica z liści rozluźni ją.
Pokażę uploty jak więcej wykonam :D
Wiem co znaczą odrosty z leszczyny, na starej działce kilka lat tępiliśmy, wydawało się, że już wszystkie korzenie wyjęte z ziemi, a ona jak bumerang odrastała. Nie było z niej pożytku, orzeszków nie rodziła, do tego tak liście zaśmiecały nie tylko moją działkę, ale sąsiadującą. Sąsiedzi jak leszczynę wycięliśmy to powiedzieli, że to najmądrzejsza rzecz jaką zrobiliśmy.

Rodusik staram się, dziś wykonałam drugą dekorację, będzie ją miała moja siostrzenica.
Pozdrawiam Dorota
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

To i ja czekam na fotki Twoich uplecionych podpórek ;:180 Do groszku może mi się nie przydadzą, ale czasami pokładają się jakieś kwitnące roślinki i wtedy może i ja coś upletę :tan
Moje pustynniki rosną w jednym miejscu już od dobrych kilku lat i nic im nie dolega. Posadziliśmy je do dołków z drenażem (na samym spodzie żwir, na to piasek, na końcu ziemia ogrodowa) i doskonale sobie radzą. Powinnam je przesadzić, ale boję się ruszać, żeby nie połamać korzeni. Chyba jednak będę musiała zaryzykować i się za to zabrać.
-20 stopni było u mnie kilka dni temu, teraz rano jest -16, - 17. Nie spodziewałam się aż takich mrozów ;:202
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Dorotko też chętnie podglądnę Twoje plecionki, bo sama muszę coś w tym roku pokombinową do niektórych roślinek :) a będę ciąć wierzbę i winorośl to może coś by się zamotało :lol: Dziś u mnie najzimniejsza noc tej zimy... podobno ;:131
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dorotko, podziwiam Twój zmysł estetyczny i zdolności manualne. ;:138 ;:138
Ja mam dwie lewe ręce do takich plecionek, ;:171 toteż tym chętniej popatruję sobie na wypociny bliźnich. ;:7

Moja zima też jeszcze dobrze się trzyma, ale jeszcze tylko do niedzieli, :tan a potem już tylko lekki przymrozek, zaś po nim plusy, same plusy na termometrze. ;:303 ;:303

Zdrówka. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko zapraszam na pierwszą wiosenną kiełbaskę z ogniska! ;:180 U nas w zależności od roku...od pogody lubimy różne formy ogrodowych posiłków, ale najbardziej dzieci lubią zwykłe ognisko w polu z pieczeniem kiełbasy i opiekaniem chleba ;:215 Do tego oczywiście piwo ;:304 a kończymy po ciemku :D
Jest też kociołek a w planie mam od dwóch lat budowę nowego grilla z wędzarnią, ale plany to u mnie pchają się drzwiami i oknami ;:306
Ja też sobie porąbałam patyki róż i potem wbijałam kolce w podeszwy ;:oj O berberysach będę pamiętać, bo są na razie jeszcze małe i tnę.
U mnie dzisiaj najzimniej-17 i słońce jak drut świeci ;:3
U mnie leszczyna rośnie u kurek na wybiegu i tam jest pożądana, bo nic im z góry nie grozi Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może to dziś ostatni poranek z taką niską temperaturą, standard -16 st, a może termometr padł, żartuję ;:306
Teraz pięknie świeci słoneczko kreska stanęła na 0 st.
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających, odpowiem jak się uda wieczorkiem, a jak nie to dopiero jutro.
Mam dziś dzień bardzo wypełniony, teraz tylko chwilka przymusowego odpoczynku bo podłogi mokre, później wizyta u dentystki. Z jednym zębem chodzę od stycznia ;:185 wiem, że i dziś nie będzie końca tylko początek nowego ratowania.
Wczorajszy dzień znowu nas czymś zaskoczył, myślę że wszystko się uda i zmiany wyjdą na dobre, ale z nerwów nie mogłam spać. Już bym z chęcią poszła do ogrodu odreagować wszystko przy łopacie, taka fizyczna praca mnie naprawdę uspokaja ;:306
Przesyłam wszystkim forumowiczkom ;:196 trzymajcie kciuki za pomyślność ;:108
Pozdrawiam Dorota
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

No to ja już zaciskam kciuki Dorotko, niech się pomyślnie zakończy to, co Ciebie tak bardzo zdenerwowało. ;:97 ;:97 ;:97
Trzymaj się, kochana. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I dziś rankiem -16 st, mróz nie odpuszcza, dzień od rana słoneczny, jest fajnie.
Zabrałam się za przygotowanie doniczek i mis do sadzenia, wszystko umyłam teraz suszy się w piwnicy. Sprawdziłam etykiety do podpisywania sadzonek, mam za mało muszę dokupić.
Zauważyłam pierwsze wschody pomidorowe w związku z tym dokonałam roszady- pelargonie poszły na półkę szklarenki, a pomidorki na parapet.

Iwonko, Ewo odpowiem Wam obu, zanim pokażę te moje rękodzieła ;:306 muszę uprzedzić szału nie ma to moja własnoręczna chałtura, jeszcze muszę ją dopracować wykończyć wpleść inną wierzbę. Trzeba też poprzycinać i związać wierzchołek.
Pokazuję, proszę się nie śmiać :;230

Obrazek

mam nadzieję, że pod groszkiem wszystkie mankamenty zginą, liście pozasłaniają

Iwonko dziękuję za informacje o pustynnikach, wszystko koduję, u mnie ziemi nie trzeba na pewno zmieniać, mam piaski z kamykami, także drenaż jest. Nie wiedziałam, że one mają tak delikatne korzenie, muszę podczas sadzenia uważać.
Z mrozami to już lekka przesada ;:131 i ja nie przypuszczałam, że będą tak długo trzymać.

Ewo motaj, motaj w ogrodzie wszystko się przydaje, a wierzby lepiej rosną po radykalnym cięciu. Syn tak moje bardzo przyciął, że jak zobaczyłam to zaniemówiłam, wiem że pięknie odrosną i będą gęstsze. Na starej działce miałam wierzbę mandżurską, zawsze sama ją cięłam, raz nie miałam czasu poprosiłam męża aby mnie wyręczył, a ja zajęłam się w tym czasie inną pracą. Jak ja zobaczyłam co on zrobił ;:202 ile przyciął to serce mi się ścisnęło, bo ja tę wierzbę od malutkiej gałązki wyhodowałam. Dobrze, że zszedł z drabiny, bo chyba by spadł od moich narzekań ;:219 Jak wierzba pięknie odbiła, jak się zagęściła, później mężowi dziękowałam ;:196

Lucynko ja techniczna jestem, wszelkiego rodzaju terapie nie są mi obce, kiedyś robiło się fajne rzeczy. Dziś już paluszki nie takie i lenistwo większe. Jak jest potrzeba to wtedy mus coś zrobić.
W końcu coś optymistycznego czytam o pogodzie, oby Twoje słowa się sprawdziły.
Lucynko kciuki pomogły ;:108 wszystko udało się, będę teraz miała męża codziennie w domu, po kilkunastu latach ciągłych jego delegacji, wyjazdów. Przyszły dziwne niepewne czasy dziś masz pracę jutro jej nie ma, doświadczenie lata pracy się nie liczą. Dziś cieszę
się, że tak wyszło, mąż nie zdecydowałby się na krok do zmian, życie samo zadecydowało. Będzie lepiej ;:215

Marysiu czuję się zaproszona ;:306 My też bardzo lubimy kiełbaski z ogniska do tego super sałatka, ostra pasta paprykowa, paluszki lizać.
Nawet nie wiesz jakie ja mam plany, co chwilę coś wymyślę nowego, tylko z realizacją jest gorzej.
Kolce róż też miałam w podeszwach, berberysy są gorsze bo mają małe cienkie kolce wyjąć ciężko. Jak je przycinam mam na rękach skórzane rękawice, pal gałązki od razu.
Leszczyna przy kurniku na pewno fajnie się sprawdza, jak piszesz przed ptakami drapieżnymi chroni, do tego daje dużo cienia, kurki mają gdzie się chować podczas upałów.

taką dekorację uplotłam dla siostrzenicy, niby podobna do mojego, a jednak różna
Obrazek

Obrazek

moje hiacynty, zapach roznosi się piękny

Obrazek

pelargonie bluszczolistne i sadzonki plektrantusa, które czekają na swoje doniczki

Obrazek Obrazek

jedna z półeczek szklarenki

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”