Mój ogród - Zenobiusz

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Geniu nic straconego od soboty zapowiadają obfite opady śniegu,a nawet zawieje
i zamiecie śnieżne.No i wtedy będzie problem z dojazdem do ogrodu.
Zyczę miłego dnia i
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Zenku ja nie mam problemu z dojazdem do działki bo mieszkam na niej.

Genia
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jesteś w dobrej sytuacji,gdyż w kazdej chwili możesz doglądać swoje rośliny i reagować
natychmiast w trudnych chwilach/nagły spadek temperatury,lub obfity opad śniegu/.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejszej nocy zawitała do mnie zima, drzewa i krzewy przykryła gruba warstwa sniegu,
a temperatura utrzymuje sie w okolicach-4 stopni. I tak mogłoby pozostać.
Zyczę wszystkim odwiedzającym moją stronę miłego ,słonecznego i mrożnego dnia
Pozdrawiam Zenek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zenku , gdy patrzę na ten Twój ogród to zawsze sobie wyobrażam że mój ogród tak będzie wyglądał za 5-7 lat, mamy podobny areał, nasadzenia no i klimat. Pokazałeś ostatnio piękne zdjęcia ze swojego ogrodu, u Ciebie już widać piękno roślin, zwłaszcza iglastych. Ja swoje , zwłaszcza zimozielone i wrażliwsze na niższe temperatury już osłoniłem gałązkami igliwia, śniegu u nas jak na lekarstwo, ledwo poprószyło. Pozdrawiam. Tadeusz.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Zenku, widzę, że u Ciebie tylko przymrozki,
więc życzę Ci duuużo śniegu, by szybko opatulił pierzynką rośliny .
I niech tak śpią słodko, aż do wiosennych roztopów. :P
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ze śniegu jak zwykle najbardziej cieszą się dzieci, chociaż jak ma być mróz to lepiej żeby przysypało roślinki.... miłego wieczoru :D
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Tadeusz za 7 lat Twój ogród z pewnością bedzie jeszcze ładniejszy,gdyż rośnie w nim wiele ciekawych okazów drzew i krzewów iglastych oraz liściastych. Będzie to piękny ogród botaniczny.
Ja urządzając swój ogród 15 lat temu nie miałem zbyt dużego wyboru w szkółkach ogrodniczch,odnośnie sadzonek.
W chwili obecnej chcąc dosadzić coś co bardzo mi się podoba,zmuszony jestem ograniczać
miejsca rosnącym drzewom lub krzewom które bardzo się rozrosły.Najczęściej podcinam sosny i świerki których gałązki używam do okrywania roślin zimozielonych.Mam nadzieję że zima ta
nie będzie bardzo mrożna.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu mały mróz utrzymuje się przez cały dzień i pada drobny suchy snieg.zobaczymy co przyniesie noc. Mam nadzieje że nie będzie zapowiadanych zamieci.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Zenku widzę, że ruszyły tematy zimowe ale spojrzałam na zdjęcia jesienne, masz wyjątkowo piękne iglaki, poprzednio jakoś ich nie widziałam. U nas dzisiaj rano była zamieć, w tej chwili jest pięknie biało i świeci słońce. Serdecznie i ciepło pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Piękne iglaczki - uwielbiam je są takie wszechstronne całym rokiem zdobią nam ogród :P u mnie tylko jeden dzień był mrozek więc dziś miłe zaskoczenie śnieg - pewnie i u Ciebie jest biało :wink:
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Witaj Zenku
Wiem,że przychodząc do Ciebie zawsze pogłębię wiedzę na temat iglaków /tak mówię o świerkach,sosnach,tujkach i jałowcach/.
Piszesz,że obcinasz ze swoich gałązki.Ja do tej pory nie dałam ruszyć żadnego drzewka i myślę,że nie miałam racji.Pierwsze gałęzie od ziemi maja już takie duże a i zrobić coś pod nimi to problem.Gdybyś mi podpowiedział,czy obciąć te pierwsze gałęzie i kiedy.Następny mam problem taki,że świerki mam już bardzo duże jak na działkę przydomową i chcę coś zrobić aby nie rosły już w górę /druty elektryczne/.Jaka jest Twoja recepta.Będę wdzięczna za Twoje sugestie.
Życzę miłego wieczoru i ukłony dla Jadzi
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Haniu
Jak już pisałem każdego roku podcinam dolne korony/jedno piętro/w swoich sosnach
i w miarę potrzeby w świerkach.Sosny nasze są już dość dużymi drzewami bo rosna już
ponad 10 lat i nie cięte zajmowałyby bardzo dużo miejsca. Podcinania drzew dokonuję
w listopadzie tak aby gałęzie ich wykorzystać do okrywania zimozielonych. W chwili obecnej
mogę swobodnie poruszać się pod ich koronami ,a wolne przestrzenie mogę wykorzystać do nasadzeń krzewów cieniolubnych. Obrazek
Odnośnie świerków rosnących pod linią elektryczna to należy ciąć wierzchołki lub usuwać
czubki szcztowe każdego roku,aby nie uszkodziły lini energetycznej.
Tuje i jałowce można dowolnie formować bez szkody dla nich,ja to robię na wiosnę.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Beato
Dziękuje za odwiedziny w naszym ogrodzie,w którym wiekszośc wśród rosnącego drzewostanu zajmują iglaki,są to nasze ulubione drzewa i krzewy.
Zima zawitała również do nas i od wczoraj pada z przerwami,przykrywając roślinność grubą warstwą puchu.
Zyczę miłego wieczoru i
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Witaj Zenku, wieki mnie u Ciebie nie było, ale już nadrobiłam zaległości....pięknie :shock: letnie i jesienne widoki podziwiałam chyba przez godzinę :D
Na brak iglaków nie narzekam, ale patrząc na Twoje krzewy :shock: żałuję, że dopiero w tym roku zaczęłam je sadzić :cry: ...do P_O jedynie, bo tu w przydomowym niestety nie mam miejsca. I tu mam pytanie o ten żywopłot z irgi błyszczącej...jak długo czekałaby na taki śliczny i w miarę wysoki? Chciałabym coś podobnego wsadzić tu od strony ulicy...czy taka irga mogłaby być? A może jest jeszcze coś równie pięknego, ale mniej kosztownego?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”