Witam jeszcze mnie tu w tym miesiącu nie było
Julciu wiem że wróbli w miastach teraz mało, pisali że po ociepleniu budynków nie mają się gdzie gniazdować. Na wsi są jeszcze budynki gospodarcze i tam rzeczywiście wróblostwo urzęduje
U mnie jeszcze śnieg leży, ale widzę że robi się mokro czyli temperatura w okolicy zera. Jutro ma być plus i znowu będzie mokro

Julciu dziękuję! a ja Ci łagodnego grudnia życzę
Iwonko 
dzisiaj jak śnieg walił cały dzień to ptaszki się ukryły i pojedyncze sikory wpadały. Śnieg spadł bardzo duży na stoliku kilkunastocentymetrowa warstwa leży

Kilkanaście łopat śniegu wrzuciłam do tunelu....takie pierwsze zimowe podlewanie
Lucynko dzisiaj wszyscy szuflowali chyba spragnieni ruchu, ja chyba najwięcej bo i moja droga prowadzi przez cały ogrodzony ogród

Ładnie wyglądały te czapy śniegu, gorzej jak któraś spadła za kołnierz
Zdążymy okryć rośliny, nie martw się

Przecież nie mamy roślin tropikalnych a i jakieś wielkie mrozy nie przyjdą teraz.
Zajmij się obowiązkami domowymi i wszystko będzie dobrze
Elu świat się zmienia apetyty też

Ten tłum mazurków właśnie wcina tłuczone orzechy włoskie. Potem będzie słonecznik i do niego lecą wszystkie ptaki, pieczywa w ogóle nie daję ptakom. Kiedyś wróblowate podkradały kurom ziarno, ale ostatnio zakupiłam porządny zbiornik i ziarno jest w kurniku

Przerzuciły się na tłuczone ziemniaki z ospą
U mnie piękna zima, która działa na mnie uspakajająco
Dobrej nocy !