Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Zdjęcia naszych ogrodów.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Post »

Pięknie, ;:333 pięknie, ;:333 wszystko piękne, ;:63 ;:63 ale dalie najpiękniejsze. ;:138 ;:138
Dużo ;:3 Krysiu życzę Tobie i Twoim roślinkom. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Krysiu :wit
Jakie piękne te twoje dalie.
Piękne, dorodne, mają dużo kwiatów.Tak jak powinno być.
A moje nie wszystkie takie są.Może za sucho miały.
Przyznaję,że trochę po macoszemu je traktowałam.
A ta dalia Yuuraku o ogromnych kwiatach , takie lubię.Prawdziwa piękność.Chyba z daleka widoczna w ogrodzie :)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Krysiu :wit . Szkoda, że u Ciebie nadal taka beznadziejna pogoda :( . Przynajmniej plusem tego jest spiżarnia wypełniona po brzegi ;:215 . Dalie masz przepiękne, zwłaszcza ta biała podbiła moje serce ;:167 . Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Obrazek

Jesienią na działce jest sporo niebieskiego koloru za sprawą tojadów, które kwitnienie rozpoczynają dopiero we wrześniu.
Trafiło się troszkę słońca więc od razu chwyciłam aparat aby uwiecznić moje kochane tojady.
Mam do nich ogromny sentyment.
Obrazek
Obrazek

Na tle błękitnego nieba ogromne niebieskie hełmy wyglądają zjawiskowo
tojad Carmichaela ARENDSII

Obrazek

Tu już gorzej bo szare niebo jest niezbyt ciekawym tłem ...
Obrazek

ale nocne daje ciekawy kontrast dla wielu kwiatów i lubię na takim tle robić zdjęcia
Obrazek

joannamm pisze: Napisane: So 23 wrz 2017
Krysiu
Nie da się ukryć, że w tym roku przyroda narozrabiała.
Nawet na moich kaszubskich piaskach cały czas mokro. Ale u Ciebie to trochę przesadziła. Pozostaje pocieszenie, że wiele roślin uprawianych jest metodą hydroponiki i Twoim pięknym roślinkom nic nie będzie.
Moją uwagę przykuł śliczny bieluń, czy on jest jednoroczny?
Dzielżany prezentują się okazale. Zresztą u Ciebie wiele piękności zachwyca swoją urodą.
Pozdrawiam serdecznie ;:196 i życzę słoneczka ;:3 i zdrówka
Joasia
Joasiu skoro na Twoich piaskach mokro to cóż można powiedzieć o naszej ciężkiej ziemi. Czarnoziem choć w wielu miejscach rozluźniony żwirem to i tak trudny do wysuszenia. A swoją drogą dziwna sprawa bo tyle żwiru w niektórych miejscach daliśmy, a po roku czy dwóch przy kopaniu nie widać go ... jakby coś ściągało go w dół.
Pogoda nadal deszczowa - dwa dni solidnie padało więc znów poziom Drwęcy poszedł w górę, przyszły niższe temperatury więc nadzieja na poprawę z dnia na dzień blednie...

Obrazek

JAKUCH pisze:Napisane: So 23 wrz 2017
Piękne dzielżany szczególnie ten niski czerwonawy .Nie wiedziałam ,ze uszkodzone miejsca u dalii można zdezynfekować wodą utlenioną .Krysiu czy tę wodę można zastosować do każdej rośliny to tak na przyszłość. U nas też dziennie podlewanie z nieba lecz u mnie nie widzę żadnych uszkodzeń bo gleba wszystko wciąga i niektóre rośliny dopiero odżywają po lecie, lecz może to zbyt późno .Jednak powoli powinny kończyć wegetację
Jadziu mimo takiej paskudnej pogody niektóre dzielżany nadal kwitną.

Dzielżany o ciemnych kwiatach wyróżniają się.
taką ciekawą odmianą o bordowych kwiatach jest niewysoki ( 100 - 130cm) Rubinkuppel dzielżan ogrodowy
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dziś mimo padającego deszczu byliśmy ze 2 godziny na dzaiłce aby wyjąć trochę różnych cebul z pojemników. Mimo,że wykopane i leżące skosem aby uniknąć nadmiaru wody i tak były bardzo mokre.
Eukomisy w miarę dobrze ale ... Galtonie już gorzej i kilka cebul w "stanie płynnym " Wszystkie miały zielone liście ... z nimi to tak jakby nasz sezon był dla nich za krótki i cebulom nie zdążą naturalnie uschnąć liście i wejść w okres spoczynku.
Od kilku lat używam wody utlenionej na cięcia a po obeschnięciu zasypuję węglem drzewnym i ... sprawdza się.

tencia pisze:Napisane: So 23 wrz 2017
Krysiu jak Twoja działka ,to straszne co się dzieje w tym roku z tą pogodą,jeśli kiedyś będziesz dzieliła swoje śliczne dzierżany to ja chętnie sadzoneczkę przygarnę ;:180 .Pozdrawiam serdecznie i dużo ,dużo ;:3
Teresko ano pogoda nas nie rozpieszcza i ... roślin też ...
Już liczę straty a po zimie to dopiero będzie ;:145
Przypomnij się wiosną - mam nadzieję, kilka odmian rośnie w wyższej części i 3 spore kępy wyciągnęłam z wody i błota - posadzone w doniczki czekają na zadołowanie w ziemi ... nie w błocie ale czy się da ?
Dobrze,że takie sytuacje rzadko sie zdarzają bo kontynuacja kolekcji itp straciłaby sens.

anabuko1 pisze:Napisane: Pt 29 wrz 2017
Jakie piękne dzielżany! I kępy duże i ukwiecone.
Przyjemne widoczki dla oka ;:108
I piękne dalie.
Jak tam woda sobie poszła ??Pogoda chyba wszędzie dotarła ?
Pozdrawiam
Aniu pogoda nadal nie sprzyja roślinom i ogrodnikom. Przychodzą mi do głowy dziwne myśli - czy jest sens chodzić tam i stresować się skoro na nadmiar wody nic nie poradzimy ...
Jednak w czasie pobytów obserwuję rośliny i gdy tylko zauważę coś niepokojącego to wykopuję.
Oblepione błotem rośliny a raczej korzenie , nie mają dostępu do tlenu i duszą się.

Ale są rośliny, które wydawałoby się,że powinny zareagować na nadmiar wody w podłożu a jednak ... nie
Wykopałam tylko 2 kępy dzielżanów , które były zalane. Pozostałe rosną w innej części działki - tam bardzo grząski teren ale woda nie stała :D
Powoli zaczynają być wspomnieniem - pięknym wspomnieniem prawda ?

To jedne z siewek, które rozkwitają czerwienią a pod koniec kwitnienia przybierają ciepły rdzawy kolor.
Osiągają do metra wysokości czyli takie akurat .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dobranoc
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

U mnie tojad jeszcze nie zakwitł ;:306 Muszę go chyba przesadzić. Miło widzieć Twoje dalie, Ty kochasz każdą z osobna, jak ja! ;:173
Piękne Twoje pelargonie! Choć nie lubię się nimi zajmować i często zaniedbuję, trzeba przyznać, że potrafią udekorować dom, tak to fajnie rustykalnie wygląda!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu tak pięknie pokazujesz swoje kwiatki ,że w ogóle nie widać kłopotów jakie narobiły opady deszczu.Czy pogoda się u Ciebie poprawiła?Pozdrawiam i dużo ;:3
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20

Post »

Krysiu
Tojady, dzielżany, dalie wszystkie piękne. W tym roku kwiaty dłużej i bardziej okazale kwitną bo początek jesieni ciepły.
Lubię oglądać Twoje zdjęcia, mają w sobie dużo radości.
Ale zgadzam się też ze stwierdzeniem, że jesień usprawiedliwia chandrę, i można sobie bez powodu popłakać, hm.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

'Yuuraku' i 'Ace Summer Sunset' - piękne dalie!
Posiadanie wszystkich dalii jest raczej niemożliwe. Ilość odmian niezliczona. Obszar też musiałby być spory. Ja sadzę po kilka sztuk z większości odmian więc tym bardziej nie zgromadzę wszystkich ;:306
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Oj, Krysiu, przepiękne te Twoje dalie :) No i cała ogrodowa reszta, bardzo ładnie i kolorowo jeszcze u Ciebie! Oby jeszcze słonko poświeciło i poradowało nasze oczy i serca!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Sadzenie kilku sztuk dalii tej samej odmiany to doskonały pomysł. Sama go muszę wypróbować w przyszłym roku. Tylko nie wiem, jaką wtedy zachować odległość między karpami. Może sadzić jedna karpa tuż obok drugiej, tak żeby w efekcie wydawały się później jednym krzaczkiem?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Powiedzmy sobie szczerze ? zgarnąć na twarz wielką pajęczynę z ogromnym mieszkańcem to nic przyjemnego. ;-) Zdarzyło mi się już... I właśnie dlatego teraz po ogrodzie chodzę z kijem...

A że jesień, to jeszcze jeden pajęczy problem się pojawia: kątniki masowo usiłują włazić do domu... Ile ja już ich w tym sezonie z werandy wyganiałem na zewnątrz przy pomocy miotły... Fiu, fiu, fiu... Niektóre są naprawdę uparte... Pogonisz go miotłą, przebiegnie dwadzieścia centymetrów, zawraca i znowu biegnie do środka... :-P A że kątnik to wielkie bydlę i wygląda jak mały kosmaty ptasznik, a do tego biega niezwykle szybko, to czasami sam mam ochotę przed takim wziąć nogi za pas i uciec. :-P

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

U nas nadal trwa "deszczowa pora roku" bo inaczej tego nazwać nie potrafię ...
Jesień kojarzy mi się z ciepłem, babim latem, lecącymi kluczami żurawi i pięknymi ciepłymi barwami liści ...
U nas od 1.IX do dnia dzisiejszego wciąż pada ... jeśli nawet trafi się cały dzień bezchmurny z odrobiną słońca to nocą solidna dawka deszczu i o schnięciu gleby nie ma mowy.
Widać cały taki rok z anomaliami ...

Zauważyłam,że fuksjom takie błotko w nogach nie przeszkadza i kwitną w najlepsze :D
Obrazek
Obrazek

Rosną w gruncie miedzy hortensjami
Obrazek
Obrazek
Obrazek

maniusika pisze:Napisane: So 30 wrz 2017
Piękne pelargonie ja w tym roku mam tylko dwie , U mnie nareszcie jest trochę mokrzej ale i tak w zbiorniku mam tylko połowę wody ale ziemia jest nareszcie wilgotna , Wszędzie padało a mnie omijało co córka stwierdziła gdy opłacała rachunki za wodę . Tez liczę na ciepły październik bo mam sporo cebul do sadzenia a jeszcze nie mam siły po szpitalu ..
Janko jedni narzekają na suszę a inni na nadmiar wody w glebie ...
Gdy podlewasz rabaty to faktycznie licznik bije a potem kasy sporo ...

Pelargonie trafiły do mnie tak raczej przez przypadek od koleżanki, która czuła potrzebę rewanżu za moją pomoc w powiększaniu kolekcji hortensji .
Skoro już dotarły trzeba było się nimi zająć :D Potem była kolejna dostawa od innej forumowiczki a dziś osobiście dostarczyła 3 przepiękne odmiany .

Rozkwitły i podbiły moje serce ... zostaną na dłużej.
Goesta - pelargonia zonale
Obrazek
Obrazek

kolejna piękność o intensywnej barwie trudnej do uchwycenia moim aparatem :D
Meadowside Orange - pelargonia zonale
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Margo2 pisze: Napisane: N 01 paź 2017
Mam nadzieję, ze rosliny przetrzymają ten potop
Altankę osuszysz i bedzie dobrze.
Najważniejsze, że Ty się nie poddałaś
Gosiu dziękuję za słowa otuchy .. Dni mam różne ale obawy, że zastanie mnie mroźna zima z mnóstwem doniczek z wykopanymi bylinami i cebulami, które czekają na zadołowanie w normalnej ziemi a nie błocie ... przeraża mnie.

TerDob pisze:Napisane: Pn 02 paź 2017
Krysiu piękne pelargonie i cudowne cytaty ;:333 ;:333
Teresko lubię korzystać z cytatów , powiedzeń i takich różnych sentencji bo w kilku słowach zawarta jest mądrość poparta doświadczeniami, obserwacjami itd.
Pelargonie kiedyś miałam od mamusi - ona odeszła i ... pelargonie też ale już mniej bolą wspomnienia więc czas aby zagościły na nowo.
Tym bardziej, że jest mnóstwo odmian i można wybierać pod swój gust.

Applebossom Rosebud pelargonia i jej kwiaty w kształcie maleńkich różyczek
Obrazek
Obrazek

cyma2704 pisze: Napisane: Pn 02 paź 2017
Krysiu podglądam, a pelargonie szczególnie, ;:215 bo moje jakoś w tym roku marniutkie były. Piękne i mądre, jak zawsze, sentencje. ;:180
Ciepła i słońca dużo. ;:168
Soniu za życzenia ciepełka i słońca bardzo dziękuję - potrzebne jak nigdy w życiu :D
Z tego co pamiętam warto pelargonie odnawiać bo dość szybko się starzeją. Poza tym odpowiednie nawozy z dostosowanymi % składnikami czynią cuda. Być może jakąś paskudną ziemię kupiłaś is tąd Twoje rozczarowanie . W następnym będzie lepiej i tego Ci życzę z całego serca.

Mnie bardzo spodobała się Victoria Andrea - pelargonia tulipanowa ale pierwsze kwitnienie lekko zniszczył nadmiar słońca i dopiero teraz cieszę się jej urokiem. W kolejnym sezonie będę ostrożniejsza z dawkowaniem słońca bo widać nie wszystkim to pasuje .

zaczyna się dość skromnie i bardzo powoli ... a potem mamy przed oczami piękny bukiecik z miniaturowych tulipanów o płatkach cieniowanych na zewnątrz i czerwonych w środku
Obrazek
Obrazek
Obrazek

plocczanka pisze: PostNapisane: Pn 02 paź 2017
Witaj Krysiu!
Cieszy mnie Twoje podejście do problemów. ;:138
Następny sezon będzie lepszy, bo przecież nie może być tylko mokro.
Pelargonie masz przepiękne. Połowy nie znam. :roll:
Lucynko na siły natury nic nie poradzi więc staram się pokornie czekać na poprawę aury choć w prognozach długoterminowych nic dobrego nie widać ...

Dla mnie wszystkie pelargonie sa ładne nawet taka jak ta poniżej o pojedynczych kwiatach ale uroczych z oczkiem delikatnie wycieniowanym
Salmon Confetti pelargonia zonale- seria Maverick
Obrazek
Obrazek
Minęła północ więc życzę dobrej nocy i uciekam na zasłużony ;:19
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Twoje fuksje piękne i w dodatku w gruncie! Jesteś wyjątkowa w tym temacie ;:180
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Przepiękne masz pelargonie, Krysiu! ;:63 ;:63
Wszystkie! ;:138 ;:138 ;:138
Niechże im wreszcie ;:3 zaświeci!
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Witam miłych gości :wit :wit :wit
Dziś nie będę narzekać na opady bo ponoć od jutra ma być znaczna poprawa.
Oby sprawdziły się prognozy ...

JAKUCH pisze:Napisane: N 08 paź 2017
Cudna ta ostatnia dalia ostatnio zamiast na róże spoglądam na dalie szkoda tylko ,że nie mam miejsca dla nich . Krysiu fajna sentencja na pierwszej fotce ,że jesienią można sobie nawet popłakać, szczególnie jak za oknem wciąż pada
Jadziu ja się nie dziwię ,że zauroczyły Cię dalie .
Uwielbiam je ? gdybym miała ogród przy domu na pewno nie zrezygnowałabym z nich i nadal przynajmniej połowa powierzchni ogrodu należałaby do nich. Wożenie do piwnicy blokowej kłączy i wywożenie wiosną już mi ciążyło stąd stopniowo na ich miejsce sadziłam hortensje.
Planuję kilka niższych odmian uprawiać w większych doniczkach , większe odmiany oczywiście w gruncie ale dosłownie kilka.

Do niektórych odmian bardzo się przywiązuję więc trudno się rozstać
Bo ... jak zrezygnować z takiej delikatnej pięknej odmiany ?
Canary Fubuki dalia jeleniorożna o żółto kremowych kwiatach
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Często szperam w sieci za ciekawymi sentencjami, cytatami bo warte sa tego aby je przypominać.

vimen pisze: Napisane: N 08 paź 2017
Krysiu piękne pelargonie. Ja nie mam gdzie przechowywać wiec przez ostatnich kilka lat miałam pelargonie z nasion. Dalia Gardaia faktycznie jest bardzo podobna do tego Twojego słoneczniczka ;:oj
Od połowy października zapowiadają zmianę pogody i trochę słońca, ale miejmy nadzieję, że wcześniej przestanie padać.
Kasiu dziękuję w imieniu pelargonii.
Po długiej przerwie pierwszy sezon i do tego od razu kilkanaście odmian. Boję się ,że nie dam rady przezimować ale maluchy chyba zatrzymam w mieszkaniu na parapecie , reszta na klatce schodowej i ... zobaczymy ...
Podziwiam Twoją cierpliwość do siewu ale jeśli zechcesz zacząć od sadzonek to wiosną mogę kilka podrzucić

dziś dla Ciebie dwukolorowa o delikatnej barwie z atlasowym połyskiem
Salmon Queen - pelargonia rabatowa
Obrazek

Pąki u dołu zapowiadają długie kwitnienie - po rozwinięciu tworzą duże kwiatostany
Obrazek
Obrazek

Już się cieszę na zapowiadaną zmianę pogody - oby wytrzymało bez deszczu choć ze 2 tygodnie

plocczanka pisze:Napisane: Pn 09 paź 2017
Pięknie, ;:333 pięknie, ;:333 wszystko piękne, ;:63 ;:63 ale dalie najpiękniejsze. ;:138 ;:138
Dużo ;:3 Krysiu życzę Tobie i Twoim roślinkom. ;:196

Lucynko bardzo dziękuję .

anabuko1 pisze: Napisane: Pn 09 paź 2017
Krysiu :wit
Jakie piękne te twoje dalie.Piękne, dorodne, mają dużo kwiatów.Tak jak powinno być.
A moje nie wszystkie takie są.Może za sucho miały.Przyznaję,że trochę po macoszemu je traktowałam.
A ta dalia Yuuraku o ogromnych kwiatach , takie lubię. Prawdziwa piękność. Chyba z daleka widoczna w ogrodzie :)
Aniu dalie faktycznie są piękne i gdyby zimowały w gruncie to myślę,że dużo więcej fanów by miały. Jest taka różnorodność form kwiatów i kolorów, że na każdą rabatę jako uzupełnienie koloru przydaje się pod koniec sezonu bo kwitnie do mrozów.
Czasami brak czasu sprawia,że niektóre rośliny muszą w danym sezonie radzić sobie bez nas.
dalie o ogromnych kwiatach faktycznie są widoczne z daleka, szczególnie gdy posadzi się blisko siebie kilka sztuk wtedy kwitnienie jest spektakularne ...

Colorado Classic dalia dekoracyjna w delikatnym różowym kolorze z białym środkiem
Obrazek
Obrazek

ewelkacha88 pisze:Napisane: Pn 09 paź 2017
Witaj Krysiu . Szkoda, że u Ciebie nadal taka beznadziejna pogoda . Przynajmniej plusem tego jest spiżarnia wypełniona po brzegi ;:215 . Dalie masz przepiękne, zwłaszcza ta biała podbiła moje serce ;:167 . Pozdrawiam i słoneczka życzę .
Ewelinko dziękuję za troskę ale nic na to nie poradzi i musimy jakoś przetrzymać .
Faktycznie nie mogąc znaleźć sobie miejsca robiłam przetwory nawet te nieplanowane . Wszystko się przyda.

Choćby nawet miesiąc nie padało nie ma szans na to aby cokolwiek zrobić na rabatach. Pora taka,że już zbyt szybko ziemia nie przesycha a woda nadal w wielu miejscach stoi i bez wysokich kaloszy nie da rady się obejść.
Alejki działkowe w niżej części terenu zalane wodą i ...odwiedzają nas łabędzie
Po lewej stroni jest opuszczona działka , widoczna bramka prowadzi nad rzekę i ... stamtąd przychodzą

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po 2 dniach mąż znalazł go martwego - musiał być chory - szkoda :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”