Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Post »

Dziewczynki, kawka lub piwko dla Was, co wolicie ;:304 i jeszcze buziak za dobre słowo.

Najbliższe dwa tygodnie z jakimiś nowymi posunięciami muszę przystopować. Byle tylko zaczęły się wakacje. To ruszę z nową rabatą. Trochę szkoda tego pięknego trawnika, wiem, że mój pomimo że się zgodził jeszcze długo będzie mi wypominał i mam nadzieję, że nowa rabata w przyszłym sezonie wynagrodzi mu to poświęcenie... :)

Wczoraj podjechaliśmy zobaczyć czy nie ma szkód po nawałnicy. Poza wodą stojącą w donicach nie było żadnych strat. Solidnie podlane wszystko. Wczoraj podlałam resztę rabat, ogórki i cukinię gnojówką z pokrzyw. Wsadziłam szczepki bluszczu pod sosną, posypaliśmy na ślimaki i popatrzyliśmy sobie na działkę z pozycji krzesełka. Piwonia już przekwitła- tylko chwila z niej była radości...

Agnieszko, z tym dzwoneczkiem to przypadkowo wyszło.. :D Jest na nim napisane Ustronie Morskie i to prawda, od niego po części wzięła się nazwa mojego wątku, a także od częściowo ustronnej lokalizacji działki. ;:108

Porcja zdjęć, tym razem z telefonu...
Obrazek

Obrazek

Goździki kamienne dopiero zaczynają spektakl, są wszystkie kolory, pachną cudnie!!
Obrazek

krzewuszka Marjorie jest młodziutka, ale jak podrośnie jest przecudnej urody ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pada deszczyk
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I część warzywniczka- jaki dziki busz się zrobił!!! Zioła już by należało ciąć, suszyć, nie ma kiedy... Zaczęliśmy pierwsze zbiory truskawek, poziomek. Są późniejsze niż w zeszłym roku z 2 tygodnie co najmniej. Na razie, odpukać, nie łapią mączniaka i oby tak zostało...

Obrazek

Z chłopem toczę batalie o podpory pod powojniki, te przy tujach już przerosły bambusowe kratki, spadają z tui, a ten nie chce zrobić. Chyba stolarstwem też się muszę zainteresować...
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ależ tam na tarasie pięknie I kolorowo. Przyjemne miejsce stworzyłaś do odpoczynku..warzywnik fajny.busz mówisz. E tam.po prostu wszystko rośnie.
Życzę powodzenia w dalszym toczeniu boju w sprawie tych podpor..Kropla drąży skalę ;:173
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Ślicznie się zrobiło u Ciebie ;:63 ta bujność ładnie wygląda, ale faktycznie, zioła może już trochę za bujne ;:224 Teraz można by siedzieć na działce cały dzień, i robić, robić, robić... ;:131
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natalio, już spakowałam na działkę wstążkę, ziół w sobotę natnę i powiążę pod tarasem. Sęk w tym, że nie zjedliśmy nawet połowy z ubiegłego roku, a jemy sporo :lol:

Moje nieliczne na razie (w liczbie 9 krzaków w tym 2 miniaturki) różyczki grubieją sobie z każdym dniem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dopiero na zdjęciu widzę straszliwa gąsienicę :shock: Ki czort? Ja dopiero w sobotę tam pojadę, bo chora jestem teraz ;:145
Obrazek

Przy bramie mam Loiuse Odier. Liście pożarte, takie małe, wiotkie gąsieniczki tam są. Muszę pryskać Substralem w sobotę wieczorem.

Aniu, dzięki. Z mężem trudno czasem, bo strasznie uparty, na szczęście ja jestem uparta bardziej niż on ;:224 ;:108
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No skąd ja to znam! Codziennie powtarzam co trzeba zrobić i słyszę tylko: zaraz, jutro, później :evil:
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Patrzę i patrzę i nie mogę się dopatrzeć twojej gąsienicy. Piękne różyczki i warzywniaczek niczego sobie ;:63
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwciu jest jest, siedzi za listkiem przy pąku... :?

Oczyma wyobraźni widzę pergole w różach ;:173
Obrazek

Powiedzcie same, czy to nie wymarzone miejsce na rabatę godną angielskiej królowej? :uszy Tak dokładnie już ją widzę... Rozbielone, grafitowe pergole z romantycznymi łukami, powojniki, różyczki, iryski, lawendy i bujające po bokach trawy... Ach ;:173

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Monika ślicznie u Ciebie. Bardzo mi się podoba. Ten wiklinowy płotek chyba zgapię przy skalniaku, który ma powstać już niedługo u mnie. Kamienna ścieżka też robi świetny klimat. I rośliny wzdłóż niej, tak rozplanowane, że nie mogę oczu oderwać. ;:180 Pięknie! ;:168
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniś, biorąc pod uwagę, z jakim zapałem i z jakim efektem "bierzesz się" za różne rzeczy, to myślę że jakbyś się wzięła za stolarstwo to kratek zazdrościłoby Ci pół FO :wink:
Zdrowiej ;:196
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, miło usłyszeć pochwałę od takiej klimatycznej ogrodniczki jak Ty ;:173 :D Utwierdza mnie to, że idę w dobrą stronę. :) Mam jeszcze wiele pomysłów, a co chwilę do głowy wpadają nowe. Wiem jednak też, że ogród aby wyszlachetnieć potrzebuje czasu, więc mój ideał osiągnę pewnie za kilka lat.

Z tym planowaniem to nie do końca tak. Owszem rysowałam sobie nasadzenia na tej rabacie jak tworzyłam ją całkiem od zera, ale z czasem wyszło różnie. A żurawki to już w ogóle sadziłam w kolejności kupowania :wink:
Bardzo liczyłam na drugą stronę ścieżki- na lawendę, niestety się przeliczyłam. Odbija po zimie, a raczej po moim przedwczesnym cięciu, bardzo wolno i nie będzie w tym roku chyba spektakularnego kwitnienia (zeszłoroczne wspominam z wielkim rozmarzeniem!), o ile jakieś w ogóle będzie. Wsadziłam 5 ładnych krzaczków pomiędzy, może choć one ucieszą oko.

To mój tarasik- wykonany przez nas. Nawet synek sporo desek i belek pomalował. Widać, jak blisko są tyły altany sąsiada, na to niestety nic nie poradzę. Na szczęście nie kręcą się tu za mocno.
Podpowiedziano mi, bym na tarasie powiesiła krzesło brazylijskie- muszę sobie zażyczyć na jakiś prezent. :D
A póki co czekam na kwitnienia w skrzyniach. Heliotrop i fuksja już piękne, kropliki lada chwila, petunie się rozkręcają, to samo lobelia. Bratki jeszcze dają radę, ale nie mam pomysłu, co wsadzę do donic, jak przekwitną. Mam co prawda wysiane u mamy aksamitki rozpierzchłe drobne (Lulu) i kilka odmian cynii, mama już przepikowała towarzystwo, ale raz, że pojadę tam dopiero w lipcu, dwa, nie pasują mi jakoś do skrzyni. Może kupię jeszcze jakieś kwiaty na wyprzedażach na targu za jakieś 2 tygodnie.

Tak było w kwietniu tamtego roku, przed rozpoczęciem prac:

Obrazek

A tak jest teraz:

Obrazek

Altanę chcę pomalować na grafitowy odcień, dość jasny.

Agnieszko, dziękuję, już czuję się lepiej. Probiotyki robią swoje. :) W stolarce raczej nie porządzę. Ale męża w końcu przekonam... przynajmniej namówię na jakieś gotowce.
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Moniko..świetnie wyszedł wam tarasik, podoba mi się to zadaszenie..z czego jest wykonane, :?: Co do tyłów sąsiada, ja bym jakąś kratkę i pnącze posadziła. Tak czy siak na pewno coś wymyślisz. :uszy
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Moniś,widać różnicę ;:215 , ciekawa jestem tego nowego koloru . Masz różne świetne pomysły ,doradź co byś zrobiła z metalową konewką ,mam na stanie na nowej działce i nie wiem czy wyrzucić. Jakos brak mi inwencji twórczej.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwciu, z pewnością zaaranżowałabym jakąś dekorację z garami glinianymi lub poszukała balii czy innych metalowych garów , wsadziłam jakieś kwiatki do środka :) Mój tata ma różne takie gary na podwórku, trzyma w nich ziarno dla gołębi, jest tez balia. Jednak nawet nie zaczynam z mężem rozmowy na ten temat. Już się wkurzał nie raz, jak woziliśmy przez pół Polski krzewy, kamienie, gliniane gary wielkie albo worki z gołębim nawozem. Gdyby tato mieszkał bliżej zespawał by mi jakieś ładne kratki na pnącza, ojciec ma cały warsztat maszyn, a tak musimy liczyć tylko na siebie i niestety często trzeba komuś za coś zapłacić. Latem chcę tylko przewieźć rozsadę moich kwiatów jak doczeka i porwę lustro z mojego panieńskiego pokoju.

Zuziu, z ta kratką to jest pomysł! Tam już są posadzone blisko siatki przegorzany, lilie, irysy wysokie i hortensje bukietowe, nie wiem co sąsiad na kratkę czy by nie wyzywał, że mu zacieniam. Ale pomyślę, pomyślę. Fajnie by wyglądały takie panele ażurowe porośnięte najzwyklejszym bluszczem jako tło do krzewów. Zadaszenie tarasu jest wykonane z zaciemnionej pleksy. Ostrzegano mnie przed takim rozwiązaniem, polecano poliwęglan, gont, ale to jest estetyczne, lekkie, no i takie drogie jak poliwęglan nie było.
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Moniko...czy zdjęcie przekłamuje odległość od sąsiada, jeśli jest 2.5 m to po co pytać sąsiada o zgodę. ;:oj Mój sąsiad posadził od mojego płotu 1.5 świerka ..sięga chyba 3 piętra i o zgodę nie pytał a ty swojej ewentualnej kratki chyba tak wysokiej nie chcesz. ;:306 . Co do pleksy, z jakiego powodu cię ostrzegano, także myślę o czymś takim. ;:173
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A jak Ci się spisują wiklinowe płotki? Da się je wyginać w półokręgi? Długo je masz? Tak się zastanawiam nad zakupem...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”