Borówka amerykańska - 7 cz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 7 cz
Różne są charaktery. Jak mi druga napotkana osoba mówi że jestem pijany to idę do domu i kładę się spać. Sąsiad będzie sie kłócił i przekonywał, że jest "dsześśśwy jak polycynny kfistek " tak długo, aż padnie i go wyniosą. 

Czyli do pomiarów pH wody wystarczy mi papierki lakmusowe?
-
Po pierwsze nie lakmusowe tylko wskaźnikowe.Tak wystarczą ,ale nie każde. Powinny być o zawężonym zakresie.np 3,1-8,3 z podziałką co 0,4 pH, albo 3,8-5,8 z podziałką 0,25.
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2013, o 21:54
Ja też odradzam zakup taniego miernika pH.
Wydałam coś ok 50zł - jego wskazania wołały o pomstę do nieba - całe szczęście że kupiłam go w stacjonarnym sklepie ogrodniczym bo oddałam go bez problemu i obyło się bez dodatkowych kosztów za przesyłkę.
Pasków nie mieli ale mieli płyn - kupiłam, sprawdziłam i mogę wszystkim polecić.
Wydałam coś ok 50zł - jego wskazania wołały o pomstę do nieba - całe szczęście że kupiłam go w stacjonarnym sklepie ogrodniczym bo oddałam go bez problemu i obyło się bez dodatkowych kosztów za przesyłkę.
Pasków nie mieli ale mieli płyn - kupiłam, sprawdziłam i mogę wszystkim polecić.
Pozdrawiam, Aneta:)
-
- 50p
- Od: 23 wrz 2015, o 17:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej a co się stanie jeśli zejdzie się zbyt nisko z wymaganym pH w glebie ? I co się też stanie z borówkami gdybym podlal je zbyt mocnym roztworem kwasu z woda ? 

-
Jeśliś ciekawy to zrób tak i podziel się z nami obserwacjami
.

-
- 50p
- Od: 23 wrz 2015, o 17:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ha ha dzięki Kalo
Czyli wiemy jakie są skutki za wysokiego pH a jeszcze nikt nie zbadał co się stanie przy zbyt niskim pH ? Próbować nie mam zamiaru tylko jestem ciekaw czego się spodziewać jeśli by się zdarzyło przedobrzyc 

Poratujcie... Na wiosnę przesadzałam borówki na działce. Jednej gdzieś się musiały uszkodzić korzenie. Ale wczoraj nie zauważyłam, że oplątał się na niej wąż ogrodowy - pociągnęłam i w tym momencie cała roślina oderwała się od korzenia
. Wsadziłam ją prowizorycznie w torf - czy jest szansa, że się ukorzeni? Przyciąć ją? Nie jest duża - sadzona był rok temu jako malutka sadzoneczka. Od korzeni to raczej nie odbije? :P

- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Prędzej z korzeni odbije niż puści korzenie
. Szansa jest zawsze ale raczej mała bliska 0 że się ukorzeni oderwana cała roślina , ukorzenia się w wysokiej wilgotności i pojedyncze gałązki ale to trwa długo .

To co? Nie wykopywać tych korzeni co zostały? Ile dać im czasu?
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja bym czekał do jesieni .
-
Jezeli została szyjka korzeniowa -odcinek pędu rosnacy w ziemi, to odbije. Jeśli zostały same korzenie ,to nic z tego nie bedzie.
Raczej same korzenie
Też mi się niemożliwe wydaje. Już prędzej mam wrażenie, że ta szyjka korzenie puści
A zaeksperymentuję - nic nie tracę.

Witam.Zauważyłem u swoich borówek dziwną rzecz.Zielone jeszcze owoce są w połowie pokryte jakby taką zdrewniałą łuską coś jakby w skorupce były. Czy to taka uroda czy jakaś choroba. Jutro postaram się wpuścić fotki.Pozdrawiam.
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
Witam
Moje borówki mają bardzo duże przyrosty,ale nawiedzają mnie ostatnio wichury i ,nawet gradobicia.Borówki są rozwalone na wszystkie strony.Czy stosujecie jakieś podpory itp?
Coś raczej muszę zrobić ,bo owoce będą miały ciężko dojrzeć. Jakieś pomysły może macie?
Moje borówki mają bardzo duże przyrosty,ale nawiedzają mnie ostatnio wichury i ,nawet gradobicia.Borówki są rozwalone na wszystkie strony.Czy stosujecie jakieś podpory itp?
Coś raczej muszę zrobić ,bo owoce będą miały ciężko dojrzeć. Jakieś pomysły może macie?