Mój ogród wśród łąk część 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 5

Post »

Oj nie dogodzisz :D . Do krowiego się zraziłam, przez robale które naniosłam z nim do warzywnika trzy lata temu. ;:224 A i zapaszek masakra i to w maju?, zamiast wąchać bzy ....Sama wiesz o czym mówię, więc zazdroszczę. Najgorsze, że z tym gnojem zawsze mi w majówkę wyjeżdżają ;:223 . To chyba jakaś tradycja czy co?, ja 1 maja mam dzień rabarbarowy, a sąsiedzi obornikowy :;230 .
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Piękna kolekcja orlików. Napisz coś więcej o tym sianiu - mi z nasion to niewiele kwiatów wschodzi...

W zeszłym roku eksperymentalnie kupiłam kłącze alpejskiego, miał być fioletowy, a coś mi się wydaje, że wyjdzie bardzo ciemny granat. Zupełnie niedawno wsadziłam kilka różowych i białych Barlowów. Uwielbiam te delikatne kwiatki, podobnie jak kukliki.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pokaz orlików super! Mi też wszystkie robiły się w jednym kolorze (taki brudny róż, bo to nawet fioletowy nie był) aż do momentu, gdy zacząłem je sadzić w różnych częściach ogrodu. Przestały się zapylać i miksować :idea:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Gosiu i ja mam nieproszonych gości. Tzn miałam, bo już wyprosiłam. Zobaczymy na jak długo. :lol:
Mój rdest znowu ani myśli kwitnąć a już drugi rok u mnie. Chyba mu pogrożę palcem. Obrazek
I mnie wnerwiają te schnące liście czosnków. Jednak tak lubię te czosnki, że jakoś to przeżyję. :roll:
A zwykły, jadalny to mogłabym nawet do ciast dodawać. :wink:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dzisiaj już było słoneczko i z radością wielką ogrodowałam sobie. Odchwaściłam do końca warzywniaczek, posiałam majeranek w miejsce szpinaku ( już przygotowany do mrożenia), w dziurawe miejsca na grządkach warzywnych ( krecik :evil: ) posadziłam cynie. Mam ochotę na taki warzywniaczek, gdzie oprócz warzyw będzie mnóstwo kwiatów. Takie klimaty uwielbiam ;:333

Tulapku - No to wszystko jasne ;:oj Twoja ciocia jest winna, że mamy taką wstrętną pogodę. To kiedy opuszcza kraj? :lol:
Moje czosnki rosną w słońcu, ale one chyba lubią słońce?

Becia
- Jak kazałaś ;:136

Olka - Posiałam do kuwety jakoś w czerwcu, a potem we wrześniu popikowałam na rabaty. Dość ładnie wschodziły. Nie było z nimi żadnych problemów. Powodzenia w sianiu, mogę Ci nasionka zebrać jak chcesz. Nie robiłam tego jeszcze orlikom, ale dam chyba radę?

Marysiu - Powąchałam jeszcze raz...no nie pachnie. Może ciut, czymś dalekim, delikatnym. Ale może Ci się pomyliło z pomorskim? Bo ten to chyba pachnie. Ale mój suchodrzew/wiciokrzew to raczej tatarski, sprawdzałam i tylko on mi pasuje.
Orliki i inne dary będkowickie rosną na innej rabacie. Jeszcze są w pączkach. ;:204
Warzywnik przeszedł lekką metamorfozę. Inaczej zorganizowałam grządki w tym roku, bo płot sąsiadowy wymusił na nas pewne zmiany. Ale wszystko zmieściłam. :tan

Dorotko - Dobry obornik nie jest zły. ;:333 Mam chrapkę na niego, ale problem mam z transportem. Bo znajomi mają krówki, więc problemu nie ma, ale S kategorycznie odmówił współudziału w tym interesie. Złoto Aramisa to pół biedy. Inna kategoria zapachowa.
Może 1 maja jest jakieś jeszcze święto? O którym nie wiesz....

Sylwia - Posiałam nasionka orlika ( kupiłam mieszankę kolorów) do kuwetki w czerwcu. Popikowałam na rabaty we wrześniu, a teraz cieszę się ich widokiem. Nie znam się na odmianach, mam chyba najzwyklejsze pod słońcem orliki, ale mi się bardzo podobają. I cieszyłabym się,jakby zostały ze mną na zawsze :wit

Jacku - Dobrze, że piszesz o miksowaniu. Może moje wymiksują jakieś jeszcze fajniejsze kolorki ;:224

Aneczko - Czosnki już wiedzą, że zmieniają miejsce. Pójdą do turzyc. O tej porze turzyce już dość spore, zasłonią te liście czosnkowe nieszczęsne. Tam rosną same wysokie roślinki, bo zasłaniają co nieco :wink: a kolorowe główki czosnku dodadzą nieco pikanterii. Bo o tej porze tam panują same odcienie zieleni.
A może rdestowi coś potrzeba? Mój kwitł dość szybko, a do tego zaczął się za mocno rozmnażać...pełno go wokoło.

Robi się biały, ale lekki odcień pudrowego różu widać. Śliczny jest.

Obrazek

Chabry niekoniecznie z poligonów...

Obrazek

Obrazek

Dzieciaki bodziszka żałobnego. Chyba pójdę z nimi na targ :lol:

Obrazek

:wit
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Małgosiu!
To mi powiedz, na jakim targu staniesz z tym bodziszkiem, chętnie bym się załapała, bo takiego jeszcze nie mam, a jeśli w dodatku jest ekspansywny, to w sam raz dla mnie :uszy.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Dzisiaj pojechała do Bydgoszczy do piątku i w piątek leci, no i już się od dzisiaj ociepla :lol:
Czosnki niby słońce lubią. Ale mimo wszystko cebule lekkiego cienia potrzebują, tak przyuważam.
Bodziszka po cichutku na brzeg łąk wysadzaj ;:224
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękna azalka ;:108 ;:108
spory ten warzywnik masz.I do tego wszystko ładnie wyprowadzone ;:63 ;:63
Ja tez muszę zajrzeć do róż,Może trzeba opryski i u mnie od mszyc zrobić :roll:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Gosiu nie mam pojęcia o co temu rdestowi chodzi. :roll: Dziwak jakiś. :wink: Mój się nie rozlezie, bo w donicy zadołowany. ;:215
Kot mieszkający w studni i pijący kawę z mlekiem... hmmm... też dziwak jakiś. ( dobrze, że Waszą sąsiadką nie jest ta pani od animalsów, co mieszka obok Sabinki-nifredil :lol: ) :D Najważniejsze, że mu pasuje i wy go kochacie a on was.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Moje krasnoludki pouciekały, jak zobaczyły ile jest roboty! ;:306
Czas chabrów nastał i cieszę się bardzo, bo uwielbiam te niebieskie kępki!
Rododendron nad wyraz uroczy! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Jak zrobisz to swoje hostowsko, to proszę pokaż ;:173
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu odgapiłam białe petunie, :wink: kupiłam białe surfinie, bo też odkryłam nową szkółkę. ;:306 Luteus w wazonie ślicznie wygląda. ;:63 Orliki masz wyjątkowo fotogeniczne. Warzywnik cudny, jaki ułożony, piękny będzie z cyniami i innymi kwiatami. ;:180 Czosnki wysokie posadzisz za czymś wyższym, szkoda z nich zrezygnować. Ja mam za rozplenicami i hortensjami. Trawy jeszcze słabo zasłaniają, ale za kilka dni już dadzą radę. Chętnie bym się z Malutkim kawy napiła. :) Chyba już ogród podlany solidnie. :?: Dobrego dnia i ciepła. ;:3
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Rododendron jest przecudowny bez dwóch zdań ;:167
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu pójdziesz na targ z bodziszkiem? to poczekaj jeszcze dołączysz do oferty chabra, bo u mnie też wyrasta wszędzie ;:306
Nie zacałuj tego facecika ;:306
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Widziałem, że niektórym ładnie miksują się orliki. U mnie odwrotnie - wszystkie robiły się bródnoróżowe, nic ciekawego więc wolę je separować i mieć czyste kolory :idea:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”