Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Dziękuję wszystkim za zaglądanie i miłe słowa. ;:196

Ewuś miło. :)

Małgosiu trawy już powoli zmieniają kolor na jesienny, co wcale nie odbiera im urody. ;:215 Hosty rzeczywiście szybko jesienią stają się brzydkie, ale moim zdaniem i tak warto je mieć. Szczególnie się sprawdzają do zakrywania liści tulipanów po przekwitnięciu. ;:306 Hortensjom też zżółkły liście, ale nadal zdobią ogród.

Obrazek

Obrazek

Aneczko róże już posadzone. :tan Leonardo powędrował na nową rabatę, bo stwierdziłam, że za dużo na skarpie. Posadziłam tam róże w większych odstępach, musi być miejsce na trawy i byliny, żeby nie było łyso przez pół roku. Hosty lubię, nawet jak brzydko się starzeją, mało pracy przy nich. ;:108 Bylin do wykopywania na szczęście nie mam, bo już by mi siły nie starczyło. ;:124

Obrazek

Obrazek

Zuza trawnik dziś będzie koszony, to trochę liści zniknie, ale na brzozach jeszcze sporo, więc niedługo znowu będzie nakrapiany. :) Młodą ostnicę też zakrywają liście, może pod kołderką łatwiej przezimuje. Zebrinus nie rozwinie kłosów do końca, już zimno. ;:174

Obrazek

Dorotko większość traw wyhodowałam z nasion lub jednej kupionej sadzonki. Efekt jest dopiero po dwu latach, ale jaka frajda. :tan Ja staram się łaczyć trawy z bylinami, a od tego roku posadziłam róże. Jak to będzie wyglądać, okaże się pewnie za dwa, trzy lata. ;:65

Obrazek

Obrazek

Olu u mnie żadna trawa brązowa nie przeżyła zimy. ;:222 Kupuję co roku nowe. Miałam w tym roku wykopywać, ale jeszcze raz spróbuję, posadzona jest na skarpie przy różach. Może na żywopłotem z choiny kanadyjskiej będzie bardziej osłonięta od wiatrów i da radę. ;:218 Tylko rozplenicę Rubrum mam w doniczce i schowam na zimę. Koło żywopłotu zostawiłam trochę smagliczki, nadal kwitnie.

Obrazek

Marysiu posadziłam tylko róże, bo miałam bardzo zajęty tydzień. W przyszłym ma być ponad 10 stopni, jeszcze będzie miło wyjść do ogrodu. ;:215 Muszę zastosować twój sposób i ponakrywać niektóre byliny resztkami. ;:180 Ostatnie kwitnące byliny.

Obrazek

Obrazek

Wandziu mamy łagodne zimy i ciepłe lata, to trawy ciepłolubne zdążą zakwitnąć. ;:215 Linie kroplujące zakładałam najpierw przy najwrażliwszych na suszę roślinach, w taki sposób, żeby było je łatwo przekładać. Potem dokładałam tak, żeby woda docierała do kolejnych miejsc. Jak zmieniam nasadzenia, to dokładam odgałęzienia. Wiele miejsc podlewam jednak ręcznie, bo u mnie nieustanne rewolucje. ;:306 wszystko ciągle na wierzchu, bo wiosną oczywiście będą kolejne zmiany. Nornice też zmuszają mnie do ciągłego przekopywania rabat, więc nawet przykrycie rur korą nie zawsze się sprawdza.

Samosiejki mnie kochają. ;:108 Wysiała się czarnuszka, smagliczka, żeniszek, ostróżka jednoroczna i trawa kanarkowa. Na szczęście większość nie przeżyje zimy.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie też pełno siewek, ale niestety chwastowych :;230
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu zaglądałam do werbeny pod nogi,czy widać siewki,ale nic nie zauważyłam ;:224 :uszy
Miłego week ;:3
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Annes 77 pisze:Soniu zaglądałam do werbeny pod nogi,czy widać siewki,ale nic nie zauważyłam ;:224 :uszy
Miłego week ;:3
U mnie też nie widzę siewek werbeny ;:145
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

I ja nie widzę siewek werbeny. Może one dopiero wiosną wystartują?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko, Aniu, Aneczko werbena pojawia się dopiero wiosną. Nasiona werbeny wymagają przemrożenia, dopiero po stratyfikacji kiełkują. U mnie chwastowych też sporo, tylko wieloletnie niszczę, jednoroczne pierwszy mróz wypieli. ;:215
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, pytanie blondynki ;:131 - a jeśli nasiona nie zdążą się zawiązać? :oops:
Tak dzisiaj je pooglądałam i niezbyt dobrze to widzę :|
U mnie na niektórych kwiatostanach opadły płatki werbenek, ale nasienniki świeże, nie zdążyły zaschnąć, więc nie wiem, czy coś z tego w ogóle będzie.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko moim zdaniem z pewnością trochę nasion dojrzeje, chyba że wyjątkowo późno werbeny kwitły. :?: W grudniu zetnij delikatnie, prosto do pojemnika i potrząśnij, jak nasiona same wylecą, będzie wiadomo, że są dojrzałe. W razie problemów u mnie będzie sporo. :)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dostałam na wiosnę piękne siewki od jednej Forumki, ale dość późno zakwitły i może to być przyczyną ;:224
Oczywiście reflektuję na siewki w każdej ilości ;:167 :tan W tym sezonie miałam ich ogromnie dużo i byłam zachwycona kwitnieniem. Zresztą wciąż są w pełni kwitnienia ;:333
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę, że część jednak dojrzeje. Wiosną pokażę siewki. :)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja już próbowałam dwukrotnie i nic mi nie wzeszło. U mnie chyba faktycznie za późno zaczynają kwitnienie ;:224
W tym roku dość ciepła jesień, więc może się uda :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wysiewy werbeny w domu, były wiosną serialem prawie kryminalnym. :;230 Wszyscy porównywali wschody, a siewki w większości pojemników pojawiły się po dwu miesiącach. W drugim rzucie posiałam bardzo gęsto i okazało się, że wzeszły setki w doniczkach i setki na rabacie. Do werbeny trzeba mieć cierpliwość. ;:108
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu za sprawą Twojego wąteczku zamówiłam i posadziłam ostatnio Artemisa. Niestety z wszystkich róż które przyjechały ma najmniej rozbudowany korzeń. Trzymam mocno kciuki, bo bardzo bym chciała żeby był choć w części tak piękny jak Twój ;:167
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Soniu, umiesz pięknie przedstawić swój ogród ;:433 To zdjęcie jest cudne (jak i wiele innych) :D

Obrazek

Czy to jest jakaś jeżówka? Znasz może nazwę? Jeżeli ona tak wygląda w rzeczywistości, to bardzo chciałabym zaprosić ją do swojego ogródka ;:108

Obrazek
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu ja już posadziłam moje Artemisy korzeń miały ładny. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”