Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Post »

Lucynko wychowałam sie na wsi ,ale o takim sposobie robienia i przechowywania powideł nie słyszałam .
Przekaże ten sposób mojej mamie i spróbujemy tak zrobić :D .Bardzo jestem ciekawa smaku i wyglądu tej skórki .
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję ;:167 ;:167 ;:167 ;:196
Pozdrawiam Alicja
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu [Maska] - nie wierzę, że Tobie już się oczy zamykają, przecież zawsze dotąd 'robiłaś za nocnego marka'. :tan

Co do wymiany, to ja zmieniam zdanie jak rękawiczki, ale to nic nowego, wszak 'kobieta zmienną jest' ... :;230
Podobały mi się Twoje nagietki, więc jeśli zdążą wydać nasiona, to ja bardzo chętna. A, i na chryzantemki wiosenką ...... ;:180 ;:180

Marmolada z pomidorami ---- nigdy nie słyszałam, a tym bardziej nie widziałam, ale domyślam się, że musi być smakowita: słodkokwaśna i aromatyczna.
Soki u mojej mamy też stały w zalakowanych butelkach, ale niedługo, bo razem z bratem często zaglądaliśmy do spiżarni i udawaliśmy, że spożywamy trunki i w związku z tym zapasik szybciutko się kończył. Mama udawała, że nie widzi, bo to były soki malinowe, a brat był chorowity. Często się przeziębiał, a mama wierzyła w moc malinowego soku.
Skoro powieki Ci opadają, to zamknij oczka i śpij dobrze. Może przyśni Ci się ten 'cukiereczek' z powidełek. Też go lubiłam. ;:168

Iwonko [00..] - moja mama też do dzisiaj posiada taką spiżarnię, mimo że dom jest już nie tamten, ale w nowym zażyczyła sobie takie pomieszczenie za kuchenną ścianą i ją ma.
Ja też mam spiżarnię - w szafie na holu. W moim bloku z klatki schodowej wchodzi się na duży hol, z którego są drzwi do trzech mieszkań. Wejście na ten hol zostało przez mojego eMa i sąsiada zabudowane i zaopatrzone w drzwi zamykane na klucz, dzięki czemu nikt nieporządany nie wejdzie. Każda z tych trzech rodzin wystawiła swoją szafę w celu przechowywania różnych rzeczy. Moja szafa pełni rolę spiżarni. Nie muszę biegać do piwnicy, w której jest cieplej niż w szafie. ;:303

Alicjo - życzę powodzenia w zastosowaniu 'starodawnego' sposobu przygotowania powideł.
Ja już nie dbam o tę skórkę, łatwiej mi jest przełożyć do słoików. A skórka faktycznie smaczna jest/była.
Dobrej nocy. ;:196

-- 27 wrz 2015, o 22:13 --

Zapomniałam napisać, że mam do oddania w dobre rece jeszcze takie pierwiosnki:

Obrazek
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Witaj Lucyno :wit Przepięknie i kolorowo jeszcze jest u Ciebie :D
Wszystko pięknie kwitnie w ogóle nie widać u Ciebie w ogrodzie jesieni
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Paulinko - witaj, kochana! Cieszę się, że Cię widzę. :tan
Jesień wkrótce i u mnie zobaczysz, gdy usunę jednoroczne. Na razie siedzę w domu i dbam o wyżywienie eMa i jego kolegi, którzy ciężko pracują przy remoncie.
Nie żałuję aż tak bardzo, bo zimno za oknem. :wit

Dzisiaj w ogóle jest cudowny dzień. Znowu jestem dumna, że jestem Polką!!! ;:108 ;:167 ;:108
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko, nasionka tytoniu i dalii chętnie przyjmę.
A nasiona rudbekii to jeszcze mam, tylko ja ich chyba nie umiem wysiać. Czy Ty siejesz rudbekie od razu do gruntu? W jakim miesiącu?
Ja mam problem czasami z wysiewem, nie zawsze jestem pewna które nasiona przegrzebywać lekko z ziemią pazurkami, a które siać na powierzchni i zostawić?

Aha, jeśli masz jeszcze jakąś dziewannę fioletową i siewki różowych ciemierników do adopcji, to chętnie przygarnę.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam Cię Lucynko jesiennym słonkiem ;:3 !
Kiedyś bardzo chciałam mieć takie pierwiosnki i nawet byłam skłonna wygrzebać na skwerku w Augustowie, ale nie zrobiłam tego, a teraz jak już mam to leżą do wydania :D
Dobrego dnia ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Lucynko ,
pamiętam czasy kiedy takich pierwiosnków było jak na lekarstwo .Zresztą nie tylko pierwiosnków wiele kwiatów teraz bardzo popularnych można było oglądać w nie wielu ogrodach i wielką chęć ich posiadania .
Głowił się człowiek gdzie takie cudeńka kupić :roll: w nasiennych sklepach przeważnie była dostępna chemia i nasionka nieciekawych kwiatów .Dobrze ,że teraz mamy taki wielki asortyment roślin . :D ,a jeszcze lepiej ,że chcemy się nimi dzielić ;:108
Miłego dnia
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Lucynko - z wielkim sentymentem poczytałam sobie o tym jak robicie przetwory. Kiedyś jak miałam działkę w POD i czteroosobową rodzinę robiłam bardzo dużo słoiczków. Nic się nie marnowało...Bardzo lubiłam ten czas, chociaż nieraz człowiek stał nad garami do północy a rano trzeba było do pracy...ale dawało się radę :D
Powidła...ech...najlepsze na świecie robiła moja kochana teściowa. Nadal pamiętam ich smak...chociaż były w słoiczkach a nie w glinianym garnku. Teściowa w bloku niestety spiżarni nie miała.
------------
Masz piękne dalie Lucynko. Ja nie mam możliwości przechowania bulw przez zimę. Piwnica w bloku ciepła, nie nadaje się do tego zupełnie. W tym roku posiałam sobie jednoroczne i to był dobry pomysł. W przyszłym roku będę szukała nasion. Może uda się znaleźć jakieś ciekawsze odmiany, bo te moje są takie zwykłe...ale i tak cieszą kolorami :D
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

I u mnie jednoroczne bardzo dobrze się mają a czas robić miejsce pod cebulowe ...A mnie jest jeszcze szkoda wyrywać, ;:oj podziwiam moje sąsiadki,które już dawno ogołociły rabaty... Na dobrą sprawę to jeszcze co najmniej miesiąc pozostał na prace działkowe. W ub. roku jeszcze w listopadzie można było śmiało coś robić jak pamiętam. ;:7 Ale powolutku trzeba się zbierać ... Wreszcie dotarłam na działkę i zaraz też się wybieram bo ;:3 już raźne !
Miłego dnia!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witajcie!
Znowu miałam dzień bez obecności na FO. Dzisiaj tez mam malutko czasu, ale znalazłam lukę w zajęciach, dzięki czemu mogę przynajmniej odpowiedzieć kochanym Koleżankom.

Dario - ja w ogóle nie wysiewam nasion rudbekii, bo one sieją się same, ale kiedyś zebrałam nasiona dla mamy i ona część wysiała jesienią, część wiosną i wszystkie jej powschodziły.
Drobniutkich nasionek ( jak maczek) nie przysypuje się ziemią, większe już tak. Np. tytoniu nie trzeba przysypywać, a jedynie lekko wcisnąć . Ja po wysianiu tych drobniutkich nasionek dociskam je plastikową płytką.
Dzisiaj przyniosłam z działki sadzonki ciemierników i dziewanny, jutro może uda mi się je zapakować. Dodam do tego nasiona tytoniu i dalii i jak tylko paczuszka zostanie wysłana, dam Ci znać, ale wcześniej poproszę o adres na PW.

Marysiu [Maska] - te pierwiosnki to jakaś bardzo stara odmiana, bo ja sobie przywiozłam je od mamy, a ona miała je jeszcze po babci.
;:168

Alicjo - masz słuszność: obecnie jest multum rozmaitych roślin ozdobnych, tylko wybierać. Ale to też nie jest fajnie, bo chciałoby się wszystko, a ani działki, ani ogrody nie są gumowe, niestety. A i portfele też nie zawsze wytrzymują.
;:196

Marysiu [amba] - a ja lubię dalie, nawet te najzwyklejsze i zawsze je wysiewam.
Bulwy też staram się przechowywać, ale nie zawsze udaje się przechować wszystkie też w bloku.
W tym roku wymyśliłam nowy sposób. W tunelu foliowym na działce wykopię głęboki dół, bulwy włożę do plastikowego pojemnika i zakopię. Tak przechowujemy buraczki i nigdy jeszcze nie zmarzły. Będę eksperymentowała z daliami. Się okaże, co mi z tego wyjdzie ...
;:131

Maryniu - moje jednoroczne jeszcze na rabatach i dają popis w najlepsze. Żal mi je usuwać. Niech sobie jeszcze trochę pożyją.
Część tulipanów już wysadziłam - w doniczkach. Pozostałe wysadzę później. Teraz mam bardzo mało czasu i boleję nad tym, że nie mogę go spędzać na działce, ale chciało mi się przeróbki w łazience, to teraz mam za swoje. :;230 :;230 :;230

Wszystkim Wam życzę wspaniałej pogody sprzyjającej zmaganiom ogrodowym. ;:196 ;:196 ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witajcie, kochani!
Wpadłam na moment, by się pochwalić, że jeszcze żyję i nawet mam się całkiem dobrze.
Czasu tylko mi jakoś tak trochę brakuje, ale nadrobię po robocie.
Buziaczki dla wszystkich przyjaciół i gości.
;:79 ;:cm ;:79
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Lucynko, no to buziaki i oby czas się znalazł jak najszybciej. ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko myślę o nowym wątku ,ale właśnie czasuuu brakuje ,a najbardziej to mnie przybijają zaległości na forum .
Nigdy nie mogę ich nadrobić tak na sto procent
. Zostawiam ;:cm
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko Tobie brakuje czasu na Fo, a nam brakuje kolorytu Twojego ogrodu i piórek gołębich. Nie ma też koteczka i pieseczka dlatego pusto tutaj :D
Przyniosłam Ci takie kwiatuszki ;:196 ;:167

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No więc jestem.
Nie mam dzisiejszych zdjęć. Wstyd się przyznać: zapomniałam aparatu. Ale mam takie fotki, których nie miałam czasu pokazać wcześniej, a pochodzą z minionego tygodnia.
Takie obrazki można było zobaczyć jeszcze dzisiaj.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dario - ;:196 ;:196 ;:196

Takie obrazki również.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Alicjo - mam tak samo: problem z zaległościami na Forum, ale ja sobie odbiję w słusznym czasie, po robocie. ;:168

Jeszcze takie widoczki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marysiu [Maska] - bardzo dziękuję za kwiatuszki. Piękne są. ;:180 ;:180
Rzeczywiście bez fotek ogrodu wątek staje się jakiś smutny. Pięknie mi go ożywiłaś. ;:196

I takie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitły astry, których sadzonki podarowała mi sąsiadka z własnego wysiewu. Ładne są.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To byłoby na tyle.
Życzę Wam udanego tygodnia wśród roślinek, bez bólu kręgosłupa. ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”