Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

Masz rację, w końcu musimy myśleć rozsądnie, chociaż czasem to trudne. :uszy
Twój biały aster już prawie przekwitł, ale nawet w tym stanie wygląda bardzo ładnie, więc jeszcze go nie ścinam.
Sam zobacz.

Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Grażynko ten aster jest baaaaardzo dekoracyjny i fotogeniczny ;:167 , zresztą kalimerisy Jacka również mi się podobają ;:224 .Nie wiem po co ja zaglądam na takie wątki teraz znów mam zachcianki i mętlik w głowie ,a miejsce sie skończyło ;:174
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jacek...ja sobie tak wymyśliłam, że może są jakieś fajne biegi w Twojej okolicy w czerwcu i lipcu? :wink: S by sobie pobiegał, a ja bym się zatopiła w Twoich liliowcach, irysach. Takie mam małe skromne plany ;:198
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Marto, w moim ogrodzie dalej kolorowo; przynajmniej tam, gdzie kwitną astry, chryzantemy, gdzie mienią się kolorowe liście czy różne owocki i owocniki. Wiele odmian astrów jest późnych więc nie może być inaczej ;:333
Tak jak piszesz- niektórzy o astrach zapomnieli, inni nie przywiązują wagi do różnorodności i bogactwa tych roślin. Znam wiele osób, dla których sezon skończył się we wrześniu. U mnie trwa do końca listopada.
Wracam do astrów nowobelgijskich, bo tu nie wyczerpałem tematu. Jedyny aster, który zastałem wprowadzając się na teren mojego obecnego ogrodu. Większość tej odmiany już wywaliłem, bo było go bardzo dużo ale z sentymentu zostawię kawałek w kolekcji 8-) :
Obrazek

Izo, zapewne są więksi kolekcjonerzy astrów. Choć nie bez powodu zasugerowano mi niedawno utworzenie kolekcji narodowej :oops:
Nie ze wszystkimi musiałem trudzić się i rozszyfrowywać, bo trafiają do mnie w większości z nazwami. A na ich podstawie, łatwiej jest mi odnaleźć nazwę dla nn-ek. Nie zawsze ale porównywanie jest łatwiejsze na żywo. Są jednak i siewki bez nazw. Ta zasługuje na szczególną uwagę (rodzicem jest wyżej pokazany aster) bo już drugi rok z rzędu jest krępa, niska, duże kwiaty i przyjemny kolor. Muszę ją odznaczyć, bo w końcu ją wyrwę niechcący:
Obrazek

Halinko, 'Milka' u mnie już teraz sprawia radość, bo długo kwitnie i zobaczymy, jak będzie z rozrostem. W kolorze taka jak 'Dauerblau' ale niższa i inny pokrój. Nie usuwaj zdjęcia, bo jest w temacie 8-) U mnie wygląda teraz tak:
Obrazek

Dorotko, mi też nie udało się na czas zrobić fotki wszystkim astrom. Trudno; będą za rok 8-)
Aster, na którego cierpliwie czekam co roku, bo zakwita późno. Niestety widać sporo mączniaka ale dał radę zakwitnąć:
Obrazek

Sławku, masz na myśli te odmiany typu 'variegata'? Mam tylko jedną taką wyżej pokazaną i ta będzie w ofercie (maj). Kalimerisa (też 'variegata') nie będę jeszcze dzielił.
Heterotekę już pokazywałem ale że było to dawno - powtórzę na tle astra nowobelgijskiego 'Caliope':
Obrazek

Grażynko, bardzo ładne ujęcie tego astra. U mnie tworzy duży łan, który regularnie zmniejszam ale on i tak wciąż duży ;:219 Ale ładny więc mu trochę folguję. Właśnie mu robiłem fotkę w otoczeniu astrów nowoangielskich:
Obrazek

Jadziu, tak jak pisaliśmy z Grażynką: oglądać zawsze można, by nacieszyć oczy ale rozwagę też trzeba zachować :) Dla mnie to wielka radość, sprawiać innym przyjemność oglądania :tan
Nowe odmiany cieszą mnie szczególnie więc nawet powtórzę jedną:
Obrazek

Małgosiu, bardzo dobry pomysł :!: Zapraszam na irysy i liliowce! A ja się jakoś sklonuję, by być z Wami w dwóch miejscach :;230
Pozostał jeszcze jeden aster nowobelgijski, który jak dotąd nie był pokazywany:
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dwa ostatnie wyglądają bardzo delikatnie.
Szczególnie Angela ma tak ładnie podwinięte końcówki płatków.
Obie w moich ulubionych kolorach. :uszy
Piękny ten biały pośród nowoangielskich. ;:215
Kiedy mój taki będzie......może kiedyś, nadal go nie ścięłam, ciągle wygląda okazale i ujmująco. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Przepiękne astry :!:
U Ciebie nie wiało :?:
Ten , który masz po poprzednikach jest wysoki, ekspansywny ,jeden z najpóźniejszych :?:
Chyba mam tą odmianę z działek, już kilka kęp z jednej wyhodowałam.
Najcudniejsze te dwie nowe odmiany na końcu, zwłaszcza pełna :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To się znowu pięknych astrow naoglądałam , no i jest tak jak myślałam, w naszych szkółkach szczególnych odmian nie ma :( Dobrze,że Ty masz :heja wiosna nie daleko :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, biały aster nowobelgijski rozrośnie Ci się bardzo szybko, bo on to potrafi ;:108 Aster 'Porcelane' też widzę szybko się rozrasta. Jego nazwa jest bardzo adekwatna, bo jest właśnie taki "porcelanowy".
Dziś po raz ostatni astry dumosus:
Obrazek

Agnieszko, wiało i wieje. Ta jesień wyjątkowo wietrzna. Ale listopad bardzo ciepły więc spokojnie grzebię w ziemi i robię prace porządkowe ;:173
'Angela Peel' dopiero na tym zdjęciu przykuła moją uwagę. Rzeczywiście pięknie zapozowała!
Ten stary aster - średniopóźny, bo zakwita ok. poł. października i jak na nowobelgijskiego - średniowysoki. Charakterystyczną jego cechą są czerwone pędy.
Dwa astry krzaczaste poturbowane przez tegoroczne anomalia pogodowe jednak zakwitły - rzutem na taśmę :uszy :
Obrazek

Karolciu, dla początkującego astromaniaka, to coś się tam znajdzie i w naszych szkółkach. Nawet ja czasem wypatrzę jakąś perełkę ale dla jednego astra nie warto robić zamówienia. Tak, wiosna coraz bliżej ale jeszcze jest jesień pełna pięknych kolorów! Drugi z ww. astrów krzaczastych:
Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

JACEK,szkoda,ze nie dałeś cynku wcześniej :wink:
Reszta na pw ...
Astry ładniutkie :!:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To ja się piszę na Porcelaine jeśli kiedyś będziesz miał za dużo.
Nie mam takiego jasnego i z chęcią przygarnę a jeśli jeszcze dobrze się rozrasta to super. :heja
Czy to ten sam, który wyrzuciłeś w wielkiej ilości ?
Jeśli to inny to też poproszę. :oops:
Kocham takie rośliny, które same o siebie dbają i nie ma z nimi problemów.
To jedyne jesienne rośliny, które u mnie dobrze rosną.
Wiesz, dziwne jest to, że ten biały aster bardziej podoba mi się przekwitnięty niż w początkach rozkwitu. :;230
I zachwycam się nim do dzisiaj, ale chyba w sobotę już zetnę, bo mrozy i śniegi zapowiadają. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie astry już w słabszej kondycji też nadają się już do ścięcia, lecz dalia Cafe au lait nadal siedzi w ogródku oczywiście wygląda kwitnąco :wink:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sławku, będzie lepsza okazja 8-) Astry powoli kończą się, a kwitnienie bardzo późnego tego dowodzi:
Obrazek

Grażynko, zapisałem. 'Porcelane' jest blisko ujęcia wody więc to mu zapewne służy. A ten, którego niemal tępiłem, to zupełnie inny aster, który rósł tutaj, zanim osiadłem na tym kawałku ziemi. Większość terenów, gdzie rósł, poszła pod dalie ale i tak pozostało go jeszcze trochę.
Kolejny bardzo późny aster nie zdążył zakwitnąć. Ma największe liście spośród astrów, sztywną łodygę i owłosioną jak u słonecznika. Jest wyjątkowy ale pączek złamała wichura więc tylko on mi pozostał do pokazania:
Obrazek

Jadziu, kwitnienie Twoich dalii to dla mnie kosmos - w trzeciej dekadzie listopada! ;:oj Nawet pobiły astry, które faktycznie powoli kończą kwitnienie.
Jeszcze jeden maluszek, którego nie sfociłem na czas. Ale cieszę się, że w ogóle żyje, bo inne rośliny (w tym astry) go zagłuszyły:
Obrazek

Coś mi świtało, że jeszcze jeden aster nie został pokazany, pomimo iż pięknie kwitł. Tak, przejrzałem tegoroczne zdjęcia i faktycznie - zawieruszył się w gąszczu zdjęć! A to bardzo udana krzyżówka astra nowobelgijskiego z astrem sercolistnym. Tych ostatnich nie mam więc przynajmniej ten - aster hybridus:
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatni aster tez śliczny teraz możemy go podziwiać ,a wtedy mógłby zostać niedostrzeżony .Śmieszna nazwa miejsce spotkania,ale aster niczego sobie i jak na hybrydę ma z pewnością duże kwiaty
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jacku kończy się sezon a Ty wciąż masz co pokazywać.
Ilość odmian przekroczyła moje najśmielsze oczekiwania ... wystarczyło kilka lat abyś zorganizował tak wspaniała kolekcję astrów .
Jak Ty się w tym rozeznajesz - podziwiam i gratuluję !!!
Te z grupy lateriflorus (bocznolistnych) wyglądają bardzo interesująco z racji rozmieszczenia kwiatów bo są ułożone charakterystycznie po jednej stronie pędów :D
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Jacku,
wpadłam pooglądać Twój ogród.
Podoba mi się - zostaję na dłużej :)
Z pozdrowieniami, Magda