Wszystko o pomidorach cz. 10
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
Bardzo mało owoców na czterech gronach,chociaż i tak nic nie przebije Aussie,ta to dopiero rekordzistka.Trzy cztery owoce na czterech gronach. Nie jestem miłośnikiem pomidorów,których ozdobą są liście.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie jest odwrotnie. Najbardziej plenny z tych co mam i przewiewny układ liściowy. Grona już podwiązuje na dodatkowych linkach 

Aussie ma chyba to do siebie, że często gęsto kiepsko rośnie. 2 lata temu zakończyły mi się za pierwszym gronem i wyrwałam .
Ja miałem Aussie rok temu i wiązał kiepsko. Na całym krzaku kilka owoców, zazwyczaj po 1-2 na grono. Natomiast waga jednej sztuki wynosiła 600-1100 gram co raczej zrekompensowało całość bo jeden taki pomidor to tak jak całe grono innych średniaków. Smak mi odpowiadał więc w tym roku pozostał, jednak ograniczyłem ich ilość 

Pozdrawiam Janek
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie Aussie zawsze szalał urodzajem i wielkością. Typowy krzak wegetatywny. W tym roku coś mu się zasłabło. Krzaki dorodne i wysokie, jednak mało powiązał owoców. Owoce rosną na baaaaaaardzo wielkie. Żółtą kartkę pomimo tego dostaje. 

Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
U mnie takie "ubrane" pomidorki są na jednym krzaku odmiany Gold Medal.bologno pisze:Od pewnego czasu zauważyłem że kwiatki po zapyleniu zamiast zasychać i odpadać pozostają na obrzeżach małego pomidorka. Miał Ktoś do czynienia z taką anomalią?
Dodam że występuje to przynajmniej na połowie odmian.
Na zdjęciu K/37:
Pozdrawiam, Marta.
Witam serdecznie,
moje pomidorki rosną w tunelu a dzisiejszy widok trochę mnie zaniepokoił
, coś niedobrego chyba zaczyna się z nimi dziać. Na szybko zrobiłem parę zdjęć i proszę może coś poradzicie. Jaka może być tego przyczyna? Podlewam je co drugi dzień, z czego raz w tygodniu dosyć obficie, tunel jest otwarty przez cały dzień. Niepokoi mnie stan zawiniętych liści, przebarwienia na liściach (fiolet) oraz co widać na ostatnim zdjęciu ich zasychanie.

moje pomidorki rosną w tunelu a dzisiejszy widok trochę mnie zaniepokoił

- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
Też mam wierzchołki wzrostu niebieskie, i zwijające się liście, ale czytam i coraz mniej wiem dlaczego, w jednym tekście kozuli ze mało nawozów, w drugim że za dużo. A powiedz mi, czy wapnowałeś na jesień glebę, i czy może to być podwyższone pH gleby i słaby pobór fosforu.
Okwiat zostaje prawdopodobnie po użyciu wspomagacza zapylenia. A skutki pozostawiania okwiatu po hormonizacji Betoxonem tu są pokazane http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 10#p867610bologno pisze:Od pewnego czasu zauważyłem że kwiatki po zapyleniu zamiast zasychać i odpadać pozostają na obrzeżach małego pomidorka. Miał Ktoś do czynienia z taką anomalią?
Dodam że występuje to przynajmniej na połowie odmian.
Na zdjęciu K/37:
http://protetykadbartz.pl/20150626_120421.jpg
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
Warto zwrócić uwagę że była to hormonizacji i rok 2009 - czyli 'stary' Betokson Super 025 SL
Na dzisiaj już raczej problem nieaktualny.
U mnie też w tym roku trafiają się podobne jak u bologno (są też żółte płatki kwiatów nieomal zrośnięte z tymi na szypułce) i raczej skłonny jestem winić za to pogodę.
Na dzisiaj już raczej problem nieaktualny.
U mnie też w tym roku trafiają się podobne jak u bologno (są też żółte płatki kwiatów nieomal zrośnięte z tymi na szypułce) i raczej skłonny jestem winić za to pogodę.
pozdrawiam, Tomek
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Okwiat pozostaje niekoniecznie po zapylaniu betoksonem.Ja nie hormonizowałem w ub.latach a problemy były te same.W każdym razie na pewno pozostaje na pomidorach wielkoowocowych i na wcześniej dużych kwiatach.A jak zrywać okwiat na megagronie?
Probowałem,aż sie w głowie zakręciło

Ze względu na zagęszczenie kwiatków jest on b.narażony na S.P.Ten egzemplarz jest na balkonie więc jest zabezpieczony.Pod folią w ub.roku załapał.

Ze względu na zagęszczenie kwiatków jest on b.narażony na S.P.Ten egzemplarz jest na balkonie więc jest zabezpieczony.Pod folią w ub.roku załapał.

Betokson zacząłem używać od 2-3 grona na niektórych odmianach. Jednak zawiera on przecież bor i molibden a to naturalne składniki potrzebne do poprawnego wiązania a nie sztuczne harmonizowanie jak w przypadku starego betoksonu.
Też właśnie zauważyłem że problem występuje przeważnie przy odmianach wielkoowocowych.
W powiecie gnieźnieńskim komunikat ZZ aktywny od dwóch dni więc trzeba teraz szczególnie zadbać o pomidorki
Też właśnie zauważyłem że problem występuje przeważnie przy odmianach wielkoowocowych.
W powiecie gnieźnieńskim komunikat ZZ aktywny od dwóch dni więc trzeba teraz szczególnie zadbać o pomidorki

Pozdrawiam Janek
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Legina
Fantastyczne zdjęcie ! Coś niesamowitego ! Ile to gron ? Czy jedno , czy kilka ?
Zbierz proszę nasionka i podziel się . Niezwykła roślina . Chwała Kozuli !

Fantastyczne zdjęcie ! Coś niesamowitego ! Ile to gron ? Czy jedno , czy kilka ?
Zbierz proszę nasionka i podziel się . Niezwykła roślina . Chwała Kozuli !
Pozdrawiam, Beata.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zdjęcia na forum, przedstawiają coraz ładniejsze widoki. 

Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz