Wszystko o pomidorach cz. 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 10

Post »

Bardzo mało owoców na czterech gronach,chociaż i tak nic nie przebije Aussie,ta to dopiero rekordzistka.Trzy cztery owoce na czterech gronach. Nie jestem miłośnikiem pomidorów,których ozdobą są liście.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie jest odwrotnie. Najbardziej plenny z tych co mam i przewiewny układ liściowy. Grona już podwiązuje na dodatkowych linkach :wit
Kasencja

Post »

Aussie ma chyba to do siebie, że często gęsto kiepsko rośnie. 2 lata temu zakończyły mi się za pierwszym gronem i wyrwałam .
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34

Post »

Ja miałem Aussie rok temu i wiązał kiepsko. Na całym krzaku kilka owoców, zazwyczaj po 1-2 na grono. Natomiast waga jednej sztuki wynosiła 600-1100 gram co raczej zrekompensowało całość bo jeden taki pomidor to tak jak całe grono innych średniaków. Smak mi odpowiadał więc w tym roku pozostał, jednak ograniczyłem ich ilość :D
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie Aussie zawsze szalał urodzajem i wielkością. Typowy krzak wegetatywny. W tym roku coś mu się zasłabło. Krzaki dorodne i wysokie, jednak mało powiązał owoców. Owoce rosną na baaaaaaardzo wielkie. Żółtą kartkę pomimo tego dostaje. :D
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

bologno pisze:Od pewnego czasu zauważyłem że kwiatki po zapyleniu zamiast zasychać i odpadać pozostają na obrzeżach małego pomidorka. Miał Ktoś do czynienia z taką anomalią?

Dodam że występuje to przynajmniej na połowie odmian.

Na zdjęciu K/37:

Obrazek
U mnie takie "ubrane" pomidorki są na jednym krzaku odmiany Gold Medal.
Pozdrawiam, Marta.
novito
100p
100p
Od: 24 wrz 2012, o 22:29

Post »

Witam serdecznie,
moje pomidorki rosną w tunelu a dzisiejszy widok trochę mnie zaniepokoił ;:218 , coś niedobrego chyba zaczyna się z nimi dziać. Na szybko zrobiłem parę zdjęć i proszę może coś poradzicie. Jaka może być tego przyczyna? Podlewam je co drugi dzień, z czego raz w tygodniu dosyć obficie, tunel jest otwarty przez cały dzień. Niepokoi mnie stan zawiniętych liści, przebarwienia na liściach (fiolet) oraz co widać na ostatnim zdjęciu ich zasychanie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

Też mam wierzchołki wzrostu niebieskie, i zwijające się liście, ale czytam i coraz mniej wiem dlaczego, w jednym tekście kozuli ze mało nawozów, w drugim że za dużo. A powiedz mi, czy wapnowałeś na jesień glebę, i czy może to być podwyższone pH gleby i słaby pobór fosforu.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

bologno pisze:Od pewnego czasu zauważyłem że kwiatki po zapyleniu zamiast zasychać i odpadać pozostają na obrzeżach małego pomidorka. Miał Ktoś do czynienia z taką anomalią?
Dodam że występuje to przynajmniej na połowie odmian.
Na zdjęciu K/37:
http://protetykadbartz.pl/20150626_120421.jpg
Okwiat zostaje prawdopodobnie po użyciu wspomagacza zapylenia. A skutki pozostawiania okwiatu po hormonizacji Betoxonem tu są pokazane http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 10#p867610
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26

Post »

Warto zwrócić uwagę że była to hormonizacji i rok 2009 - czyli 'stary' Betokson Super 025 SL
Na dzisiaj już raczej problem nieaktualny.

U mnie też w tym roku trafiają się podobne jak u bologno (są też żółte płatki kwiatów nieomal zrośnięte z tymi na szypułce) i raczej skłonny jestem winić za to pogodę.
pozdrawiam, Tomek
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Okwiat pozostaje niekoniecznie po zapylaniu betoksonem.Ja nie hormonizowałem w ub.latach a problemy były te same.W każdym razie na pewno pozostaje na pomidorach wielkoowocowych i na wcześniej dużych kwiatach.A jak zrywać okwiat na megagronie? ;:223 ;:223 Probowałem,aż sie w głowie zakręciło ;:306 ;:306
Obrazek
Ze względu na zagęszczenie kwiatków jest on b.narażony na S.P.Ten egzemplarz jest na balkonie więc jest zabezpieczony.Pod folią w ub.roku załapał. ;:185 ;:185
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34

Post »

Betokson zacząłem używać od 2-3 grona na niektórych odmianach. Jednak zawiera on przecież bor i molibden a to naturalne składniki potrzebne do poprawnego wiązania a nie sztuczne harmonizowanie jak w przypadku starego betoksonu.

Też właśnie zauważyłem że problem występuje przeważnie przy odmianach wielkoowocowych.

W powiecie gnieźnieńskim komunikat ZZ aktywny od dwóch dni więc trzeba teraz szczególnie zadbać o pomidorki :D
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Legina :wit
Fantastyczne zdjęcie ! Coś niesamowitego ! Ile to gron ? Czy jedno , czy kilka ?
Zbierz proszę nasionka i podziel się . Niezwykła roślina . Chwała Kozuli !
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Witam wieczorową porą :)

Moje pomidorasy pod folią - dzisiaj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jodyna wisi w namiocie foliowym, dzisiaj pryskałam HT (tymol), mam nadzieję, ze nic złego się nie zalęgnie...
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Zdjęcia na forum, przedstawiają coraz ładniejsze widoki. :D
Pozdrawiam
Dariusz
Zablokowany