MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
ms2pl
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 sty 2016, o 23:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Post »

Jeśli chodzi o słomki do napojów to obawiałbym się przemrażania kokonów, to nie jest materiał dobrze izolujący (w przeciwieństwie do trzciny, która idealna nie jest ale w porównaniu do słomki wypada dużo lepiej).
Pszczoła nie zna tworzyw sztucznych, więc nieświadomie zasiedli taką słomką bo średnica będzie jej pasować, ale czy jej potomstwo dotrwa do kolejnej wiosny.. ?
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Ale takie słomki można wyjąć i przenieść w cieplejsze miejsce. U mnie trzcina przenoszona jest do drewutni. Tam i cieplej i bez opadów. :wit
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
ms2pl
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 sty 2016, o 23:11

Post »

W takim przypadku, masz absolutnie rację. :wit
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

ms2pl, dziękuję. :oops:
Ale to tak na głupi rozum zrobiłam. Zimą widziałam jak ptaki, pomimo siatki próbowały dostać się do mojego hotelu. Szkoda się zrobiło i wyjęłam trzcinę i zaniosłam do drewutni. Tam bezpieczniejsze. ;:333
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolek - o to też niezły patent. Jest jeszcze opcja skręcenia pęczka cienkim drutem w dwóch końcach. Pomyślę jeszcze, możliwe, że z PET-a zrobię opaski i powkładam w nie rurki.

Darek - myślę, że im to nie powinno zaszkodzić.

Sam swego czasu zastanawiałem się nad tymi słomkami, ale nie wyobrażam sobie wyłuskiwania z nich kokonów :roll: Jeszcze pół biedy jak wszystko łuskamy do "jednego wora", ale jak przyjdzie np. oddzielić komórki zainfekowane roztoczami to co wtedy?
Weźcie też to pod uwagę przygotowując rurki :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01

Post »

Witam

Słomki nie zdały u mnie egzaminu. Wystawiłem trochę ich ale tylko po kilka kokonów było w środku a do tego nie do wyjęcia. Bardzo ciężko się przecina taką rurkę masakra można przejechać lokatora :pogon ;:300
Bobrze że nie wystawiłem tego więcej bo roboty od pierona a efekty mizerne.
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Tak wygląda moje siedlisko dla pszczół na nadchodzący sezon https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing
Bloczki z otworami wykonane z gipsu i z rurek instalacyjnych elektrotechnicznych. Do nich wkładki skręcone bez sklejania z papieru (ulotki reklamowe i z kampanii wyborczej, kalka techniczna. grubszy papier pakunkowy...) Rurki papierowe po włożeniu w otwory zwyczajnie zagniecione i zagięte z tyłu. Sam ul, w którym będą te bloczki sklejony z mdf i obłożony tworzywem. Kratka z przodu z listewek bambusowych. Mam nadzieję że ptaki nie będą jej forsować bo nie jest to pancerne zabezpieczenie. Zaryzykowałem taką kratkę zamiast drucianej bo metal mocno nagrzewa się na słońcu a nie chcę żeby pszczoły miały poparzone pięty :D Pudełeczko na kokony też sklejone z odpadów mdf i dopasowane wielkością do reszty. Gips został zaimpregnowany przeciw wilgoci gruntem malarskim. Zróżnicowałem rurki pod względem średnic i rodzaju papieru żeby przy okazji przetestować upodobania pszczół.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Venon
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 paź 2015, o 13:13

Post »

To ja też już mogę się pochwalić swoim domkiem, jako że prace mają się już przy końcowi. Projekt ściągnąłem ze zdjęć z internetu, wykonanie może nie jest pierwszej klasy, ale jestem z siebie zadowolony tym bardziej, że wszystkie materiały pochodzą z domowego recyklingu (oprócz gwoździ i wkrętów). Szacuję, że wcisnę tam około 500 rurek co dla mojej startowej koloni 400 kokonów powinno być wystarczająco. W górnej części umieszczę kartoniki po herbacie z kokonami, a następnie wymienię je na rurki po wyjściu pszczół z kokonów. Całość od przodu obita plastikową siatką o oczkach ok 1 cm, z tyłu obite papą i pomalowane drewnochronem. Mam nadzieję, że spodoba się nowym domownikom.

Obrazek
diodas1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Będzie ciekawy element architektoniczny w ogrodzie. Pierwotnie też chciałem zrobić coś w tym stylu ale domownicy podnieśli larum że będą pszczoły w ogólnodostępnym zakątku więc musiałem ich trochę przechytrzyć. Siedlisko będzie stało na gzymsie muru na wysokości około 3m nad ziemią a że wieją u mnie czasem solidne wiatry to trzeba było stworzyć bardziej płaski pawilon niż wieżowiec. Żeby tylko pszczółki nie miały lęku wysokości.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Ciekawe konstrukcje chłopaki, spodobają się murarkom i domownikom również :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Dida127
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 lis 2015, o 13:24

Post »

Witam :wit ja zaklejałem rurki miksem roztopionej świeczki i piasku, są to rurki bulionu (lubczyk) będą wystawione razem z trzciną,pniaczkami z wywierconymi dziurami mają służyć jako domek dla dzikusów.
W osobnym domku kokony murarki i sama trzcina.
Pozdrawiam
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Ja z lubczyku zrezygnowałam jak zobaczyłam że, pod wpływem wilgoci pod ciężarem rurek z miskanta prawie płaskie się zrobiły :roll:
Wolfik
200p
200p
Od: 15 lis 2012, o 17:17

Post »

Dida127 Każdy pomysł jest dobry.Nasi koledzy to zawodowcy,a my świeżaki.Sama rozumiesz. ;:136
Ja robiłem tylko z papieru bo nie mam innego materiału. W zeszłym roku zrobiłem parę z lubczyka i miałem we wszystkich rurkach klientów. Ale się zużyły bo je wyłuskałem...
Porób z papieru,ja robiłem z opakunkowego.Wygląda to nawet estetycznie.Tyle że trochę zabawy.A rurki do petów.
Nie wyciągam kokonów,prowadzę eksperyment rządowy.... ;:209
diodas1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Jeżeli nie będziesz wyciągał kokonów to Ci się eksperyment rządowy "wygasi". Bardzo sympatycznie skręca się z kalki technicznej. Te pety osłaniasz jakoś przed słońcem? Kiedy ostro przygrzeje to wewnątrz zrobi się sauna
Wolfik
200p
200p
Od: 15 lis 2012, o 17:17

Post »

To się wygasi.Nie mam możliwości wyciągania kokonów,zresztą po 1 sezonie miałem zainfekowane 80%,więc eksperyment idzie w kierunku sprawdzenia,czy hodowla się utrzyma przez 5 lat.Zauważyłem w zeszłym roku wzrost liczby skakunów.Zobaczymy jak będzie.Zauważyłem, że część murarek poszukała lokum u sąsiadów w spróchniałych słupkach.
Pety są schowane w cieniu.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”