Pod Jesionem cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod Jesionem cz. 4

Post »

Muszę zostawić sobie (i zainteresowanym) linka do kalendarza biodynamicznego na luty.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Renatko, a ja stosuję taki http://www.rytmnatury.pl/kalendarz-biod ... -luty-2016
W nocy śnieg, teraz śnieg z deszczem czyli nawadnianie ogrodu! Dobrego dnia i słoneczka ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tą pięknością muszę się chyba bezpowrotnie pożegnać... Znalazłam dziś resztki roślinki i dużą dziurę w ziemi. ;:145
Obrazek

Kolejnych dwóch też nie mogę odnaleść
Obrazek

Obrazek

Może choć moje pierwiosnki przeżyją?
Obrazek

Obrazek

Obeszłam ogród, ale jeszcze trudno powiedzieć ile będzie strat i to nie od mrozu, ale szkodników. Cebulowe, w tym lilie... dziura na dziurze, ani śladu po cebulkach.
Dziwne, ale moja marna sadzonka turzycy Graya wygląda na żyjącą... Reszta traw śpi. I oby się wiosną obudziły.
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Renatko ;:163 wytocz jakąś skuteczną broń przeciwko draniom takie delicje wyżerać ;:14 ;:14 ;:14
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie cebulowe już na wierzchu róże ;:145 -bardzo dużo czarnych gałazek ,już mogłaby być to wiosna .Pogoda u mnie pod psem ,buro i ciągle coś pada.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu! Już nie wiem co robić. Koty przestały polować, bo na ich działkę wchodzą obce psy (remont ogrodzenia wiosną). Wysypywać trutki? Na nornice i myszy podziała, ale z karczownikiem już nie tak prosto. No i ślimory.
To już kolejna strata sasanek, a ja je tak lubię. ;:145
Może zaadoptuję kilka zaskrońców i jeży? ;:131

Tereniu! Moje niektóre róże mają nadal zielone zeszłoroczne liście... u mnie to nie koniec zimy. Co roku mam wiosenne opóźnienie o jakieś trzy-cztery tygodnie.
Może nie całe różałki padną? Mocniej je przytniemy... ;:111
Nawet bym chciała, żeby popadało (u mnie ponuro i wilgotno, ale nie pada), woda by się przydała.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Sasanki cudo!!!! Moja biała nadal na mnie czeka? :;230 :;230
Co u Ciebie tak grasuje? Karczownik? On potrafi pogryźć plastikową skrzynkę.
Okropne. Poczekaj, może nie wszystko stracone. ;:196 ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Faktycznie żal tych pięknych sasanek.
Mogę Ci, Reniu, jedynie współczuć, bo sama wiem, jak się takie straty przeżywa. ;:167
Mój M mi dzisiaj zakomunikował, że prawdopodobnie z moich tawułek niewiele zostanie, bo tam gdzie one mieszkają, teraz same kretowiska widać.
Dobry jest, co dzień jest na działce i dopiero dzisiaj taką wiadomość mi przekazał. ;:145 ;:145
Zdaje się, że sama muszę odbyć dłuższy spacerek i sprawdzić, co tak naprawdę tam się dzieje... ;:108
Trochę trudno mi się wyrwać z domu, bo ciągle jeszcze huśtam się na lampie ( powiedzenie kupione od Marysi/Maski ) ;:224
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosiu! O karczowniku może świadczyć właśnie fakt, że mam blisko staw sąsiadów i jego dieta... :twisted: sasanki, jeżówki, cebulowe w tym szachownice królewskie... Sasanka stracona na 100%. ;:145

Lucynko! Mój nawet nie wie co to tawułka! :;230 Rośliny dzieli na liściaste, iglaste, róże i pozostałe... No nie, żartuję - już się nieźle podedukował! :;230

Na wjazdowej rabacie mam takie cudo:
Obrazek

Obrazek

A to moi strażnicy:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i mój mini stonehenge
Obrazek

a ty kilka róż, które muszą poradzić sobie bez okrycia, jak wszystkie inne rośliny w tym roku...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Renatko oprócz dzwonka masz cudów więcej :D Te na czterech nogach co jeden to piekniejszy ;:167
I szpak już wyśpiewuje, u mnie parę zostało na zimę i właśnie się dożywiają :D
Kamienie widzę też urodziwe :D Róże jak nie będzie większego mrozu to powinny dać radę.
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu! Ten Pink Octopus to mój ulubieniec. Na wjazdowej rabacie mam cień, a ten dzielny maluch bardzo ładnie sobie radzi. Tyle,że ja takich ulubieńców, z jakiegoś powodu lub bez, mam sporo więcej.
Psiunki i kotki mają się super. Te pierwsze szczekały do trzeciej w nocy, a te drugie zaczęły awanturę chwilkę po piątej... :twisted: Znak, że żywotne stworzonka. ;:223

Ponieważ musiałam jechać wczoraj na laser (oczywiście był nieczynny) przypadkiem zaglądnęłam do marketu, i ku rozbawieniu i całkowitej rezygnacji H wylądowałam, jak zawsze, przed regałami z nasionami... :oops:
Byłam grzeczna (głównie dlatego, że większość mam) i kwiatków zakupiłam tylko 6 szt. H twierdzi, że 9, ale przecież groszek pachnący i słoneczniki to nie tylko kwiaty... ;:170
Nasiona warzyw (ogórki, fasolka, karczoch itp) zdejmowałam z półki do koszyka z miną ciężko spełnianego obowiązku... ;:198 Ślubny średnio się dał nabrać strasząc, że przejrzy mi dokładnie pomieszczenie w którym trzymam moje skarby...
Zdecydowanie lepiej ,,nie drażnić rekina". ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Renatko te nasze obowiązki :;230 i kto nam wytłumaczy, że my nic nie musimy ;:oj
Co to takie śliczne szafirowe ;:167 goryczka? cudo.
Róże pięknie się prezentują i zdrowo wyglądają, czy ta ostatnia to nie jest Lavaglut? mam podobną :D
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu! Ubawisz się... to lobelia...Wysiałam ją pierwszy raz w zeszłym roku i zakochałam się w tym maleństwie! Jeśli pobyty w szpitalach nie przeszkodzą, to będzie u mnie i w tym roku. Dała sobie radę na wjazdowej rabacie! ;:306
Różyczka to chyba faktycznie Lavaglut, choć kupowałam ją pod nazwą "Lawa glu" ... ;:224 Jest zdrowa, liście ciemno zielone, bardzo obficie i długo kwitnie! To będzie jej trzecia wiosna, o ile i do niej nie dobierze się jakiś szkodnik... :twisted: Dziś odkryłam, że straciłam kolejne roślinki... ;:145

Kocham niebieskie kwiatki
Obrazek

Obrazek

A to moja mała sąsiadka, która czasem do mnie ucieka. ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Renatko teraz jak się przyjrzałam to widzę lobelkę, tym powiększeniem mnie zmyliłaś. Też sieję od paru lat i nawet już wysiałam, to śliczna roślinka ;:215 Róża Lavaglut ma niesamowity kolor, ja swoją trochę źle posadziłam ale coś zmienię na wiosnę :D Niebieskie lubimy, ale ja bardzo lubię dąbrówki i mam ich kilka ;:215 Śmieszą mnie te pieski, ona zagląda do Ciebie bo u Ciebie wesoło dużo czworonogów ;:215
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit :wit Reniu, ja też się zastanawiałam cóż to za niebieska piękność.
Lobelie uwielbiam, ale siewy mi nie wychodzą. Kupuję gotowe sadzoneczki.
Róże zdrowe, ładne. W tym roku będą większe i dorodniejsze.
Tylko Ty bądź zdrowa!!!! ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”