Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
A tu nie jest to samo? http://wrzos.phorum.pl/viewtopic.php?t= ... &start=150
Erazm
Wszystkie liście przy ogórkach, które zerwałeś obrywasz, to samo kiedy przepuszczą owoce, liście są tylko przy rosnących ogórkach, zostaiając takie liście zapraszasz wszystkie choroby.
Wszystkie liście przy ogórkach, które zerwałeś obrywasz, to samo kiedy przepuszczą owoce, liście są tylko przy rosnących ogórkach, zostaiając takie liście zapraszasz wszystkie choroby.
Może lepiej te liście wycinać, bo nieostrożne obrywanie (ogórków też) może spowodować naruszenie korzeni, co może doprowadzić do więdniecia pędu z liśćmi, często mylonego z jakąś groźną chorobądyrydyry7 pisze:Wszystkie liście przy ogórkach, które zerwałeś obrywasz

A poza tym starość nie radość, krzaki wyesploatowene, urodziły co miały urodzić i powoli finito.
Jak dla mnie to nie jest mączniak tylko niedobory. Po prostu ogórek nie ma "żarcia" i dlatego się zwija.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 sie 2015, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podsypuje nawozem wieloskladnikowym hydrocomplex i dokupilem saletre amonowa . na razie z tych koncowek rosną nawet dobrze 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Moje tak wyglądały jak miałam przędziorka.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sezon ogórkowy u mnie był rekordowy i niestety trwa dalej. Pierwsze liście zasychają ale końce pędów są zielone, bez oznak chorób i owocują. Ogórki trzymają fason, nie są zniekształcone. Już brakuje mi chętnych do podziału. Jedynie co robię to podlewam linią kroplującą.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie też ,mimo suszy ,dają radę. W tym roku sezon ogórkowy trwa długo i jeszcze końca nie widać.
Przetwory już porobione,chętni obdzieleni,a ogórki dalej w formie
Klęska urodzaju po prostu 

Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jak w socjaliźmie
Mało źle,dużo jeszcze gorzej
Moje też niczego sobie,chociaż sadzone z rozsady robionej,jak po 2 tygodniach z 2 torebek nasion wyszło 13 szt.

Moje też niczego sobie,chociaż sadzone z rozsady robionej,jak po 2 tygodniach z 2 torebek nasion wyszło 13 szt.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Oo, to tak jak u mnie, posiałam 6 lipca odmianę Orzeł ze Spójni ( kup. w ub. roku ważne do 2016r) po 3 nasionka do 11 kubeczków, po 3 tygodniach (!!!) powyłaziło po jednej roślince w siedmiu kubkach, w dwóch kubkach po dwie roślinki a w dwóch w ogóle nic nie wylazło. Czyli mam 11 sadzonek, nooo, na mizerię starczy, kisić już nie będę.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy mączniak prwadziwy objawia się białym nalotem na liściach ogórka,bo właśnie taki się zaczyna u mnie pojawiać i czy oprysk tymolem na to zadziała?
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa

- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Tak się właśnie objawia. Lepszy chyba byłby kwas sorbowo- mlekowy. U mnie ładnie chroni ogórki i winogrona w tym roku.
Pozdrawiam serdecznie- Ela