Domowo i zdrowo
- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze właśnie zrobiłam majonez z Twojego przepisu. Idealny.
- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Piotrze!
Przyszedłem z polecenia
i ... warto było!
Na razie rzuciłem okiem, ale i ślinianki też zostały uruchomione, bo przeczytałem przepisy na nalewki z czeremchy, oraz nadziewanego kurczaka
Będę tutaj bywał
Przyszedłem z polecenia

Na razie rzuciłem okiem, ale i ślinianki też zostały uruchomione, bo przeczytałem przepisy na nalewki z czeremchy, oraz nadziewanego kurczaka

Będę tutaj bywał

Zaglądam tutaj i zła jestem!!!
Dlaczego
niektóre żony mają mężów, którym chce się zajmować wyrobem takich pyszności i w dodatku w takim "zakresie" (sery, wędliny, ryby w różnej postaci, o alkoholach i innych pysznościach nie wspominając)!!
Z drugiej strony, dlaczego żonom tychże mężów, Bozia też nie dała powyższych umiejętności! (No, może poza wypiekiem chleba na zakwasie i chęci korzystania z szynkowara (szynkowaru?) ).
Jakież to jest niesprawiedliwe !!!

Dlaczego

Z drugiej strony, dlaczego żonom tychże mężów, Bozia też nie dała powyższych umiejętności! (No, może poza wypiekiem chleba na zakwasie i chęci korzystania z szynkowara (szynkowaru?) ).
Jakież to jest niesprawiedliwe !!!

Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Bo Piotr wychodzi z założenia,że; ''jak chcesz zjeść coś pysznego,to zrób sobie sam''.MNIAM.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dankadanaa pisze:Zaglądam tutaj i zła jestem!!!
Dlaczegoniektóre żony mają mężów, którym chce się zajmować wyrobem takich pyszności i w dodatku w takim "zakresie" (sery, wędliny, ryby w różnej postaci, o alkoholach i innych pysznościach nie wspominając)!!
Jakież to jest niesprawiedliwe !!!![]()
Specjal for You, czym chata bogata, tym rada:
może świeżo wędzona rybka, ale uwaga lubi pływać

Polędwica łososiowa :

Kiełbasa wędzona , parzona :

Szynka wiejska rodem z W-wy :

Jak to mówi Mój Kolega z WD : wędzenie jest jak seks, ale trwa dłużej.

Życzę smacznego.

- Ewiczka52
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
PIOTRZE
Ciekawy wątek - na razie zaznaczam - będę podglądać domowe sposoby żywienia, bo to dzisiaj staje się koniecznością dla ratowania resztek zdrowia 

Pozdrawiam Ewula
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wspaniałości
Wędzarnia jak widzę aż sie prosi o zrobienie 

O matulu
Piotrze jakie pyszności
Co zrobić aby eMa przekonać żeby się zajął wyrobem

Co zrobić aby eMa przekonać żeby się zajął wyrobem

Pozdrawiam. Ewa
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Polędwiczka łososiowa
aż mnie zatkało ten kolor i smak na pewno również wspaniały nawet o rybkach nie wspominam bo na sam widok cieknie ślinka .Na jakim drzewie wędziłeś Piotrze te wszystkie pyszności i jak długo i w jakiej temperaturze ???? Dosyć dużo tych znaków zapytania .Od paru dni czytam zapisuję co ważne, bo myśli są ulotne,ale wreszcie musiałam się ujawnić .Mam piękną wędzarnię ,ale takiej wędliny jak ta polędwiczka nie udało mi sie jeszcze uwędzić 

Piotrze
litości nie masz?!
Co ja Ci zrobiłam
?
A tak poważnie: MISTRZU WIELKI SZACUN!!
jak ja Ci zazdroszczę tych delikatesów, ale pracy przy ich produkcji to już.... nieco mniej

Co ja Ci zrobiłam

A tak poważnie: MISTRZU WIELKI SZACUN!!
jak ja Ci zazdroszczę tych delikatesów, ale pracy przy ich produkcji to już.... nieco mniej

Pozdrawiam - Danuta
Czekam na przepisik tej konserwy .
-- N 01 lut 2015 22:31 --
W jakiej temp wędzimy rybki?
-- N 01 lut 2015 22:31 --
Pozdrawiam. Ewa
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
A ja bym prosiła o konkretny, jak krowie na rowie przepis na szynkę konserwową 

Pozdrawiam - BabajAGA
- Biotit
Agniecha, w rurze Ci nie wyjdzie, więc na razie nie porywaj się z motyką na słońce, parz mięso wzorem Kasi i też będzie dobrze. Przepis kiedyś wystawiłem na WD i tam dla niektórych był niezrozumiały. Dla laika nie jest to łatwy proces produkcyjny, podstawa mięsień bółbłoniasty , a z niego wykrojona Klasa I.
Pseudo przepisów w Sieci jest full, może od tego zacznij, jak masz parcie.
Odnośnie temp. wędzenia ryb, to nie ma jednej temp. dla wszystkich, napisz jakie ryby konkretnie chcesz uwędzić.
Pseudo przepisów w Sieci jest full, może od tego zacznij, jak masz parcie.

Przepis wystawię, spokojnie proszę czekać, bo muszę zająć się paprykami.mewa pisze:Czekam na przepisik tej konserwy .
Odnośnie temp. wędzenia ryb, to nie ma jednej temp. dla wszystkich, napisz jakie ryby konkretnie chcesz uwędzić.
Ooooo widzisz a ja myślałam ze każdą rybkę wędzi się w tej samej temperaturze tzn w zimnym dymie. Człowiek cale życie się uczy, a i tak głupi umiera.
A jaką rybkę proponujesz do konserw? Nie znam się na rybach. U mnie przeważnie dorsz gości.
A jaką rybkę proponujesz do konserw? Nie znam się na rybach. U mnie przeważnie dorsz gości.
Pozdrawiam. Ewa
- Biotit
Dorsza umyj, z brzucha ściągnij ciemną błonę, pod spodem oczyść kręgosłup z krwi,osusz i potem delikatnie posól z ręki w środku, a grubiej z zew. Odstaw na 12h, może być doba , temp 2-8 C.
Opłucz wodą, osusz i wędź 3-4 h ciepłym dymem, jak trafisz świeże większe śledzie, to je również warto uwędzić, ale 3h to max. Ja do konserw daję 1:1 sos-ryba po filetowaniu. W czasie wędzenia i filetowania tracimy ok 40% pierwotnej wagi ryby.
Opłucz wodą, osusz i wędź 3-4 h ciepłym dymem, jak trafisz świeże większe śledzie, to je również warto uwędzić, ale 3h to max. Ja do konserw daję 1:1 sos-ryba po filetowaniu. W czasie wędzenia i filetowania tracimy ok 40% pierwotnej wagi ryby.