Róże u Doroty

Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże u Doroty

Post »

Daysy ;:196 To nie spacerki po ogrodzie z aparatem, tylko sobotnie podlewanie i sadzenie róż w tej zimnicy :( Ale już jest lepiej, dziękuję.

Alu jak przeglądam letnie zdjęcia to aż przyjemniej się robi. Było tak pięknie i kolorowo. Teraz trzeba czekać na takie widoki do wiosny :roll:
Dobrze że u Ciebie na razie przymrozki ustąpiły. Mam wrażenie, że już idzie zima, a jeszcze tydzień temu robiłam ostatnie zdjęcia. Teraz już nie mam co fotografować;:185 chyba tylko marcinki jeszcze się nie dają i kwitną.

Miłeczko może spróbuj z daliami, a na Mary Rose znajdziesz inne miejsce :wink:

Jadziu mój Abrahamek posadzony w 2011r. U mnie rósł w pełnym słońcu przez cały dzień i to nie był do końca dobry pomysł. Musiałam go przesadzić, bo kwiaty mdlały po jednym dniu. Teraz słońce ma rano i po południu. To mu chyba wystarcza, bo kwitnie ładnie :)

W ogrodzie sezon dobiega końca. Każdej nocy temperatura spada poniżej 0 :( Róże, które kwitły straciły kwiaty, a te które mają jeszcze pąki też już nie zakwitną. Jest już za zimno, ale w końcu listopad za pasem, więc nie powinno mnie to dziwić :? ...A jednak szkoda mi tej letniej, pięknej pogody. Będę tęsknić za latem.

Wracam do podsumowania.
Mrs. John Laing róża historyczna. Moja to róża " po przejściach " Posadzona jesienią 2012r. Dwukrotnie przesadzana. Ostatnio w sierpniu.Mocno to odchorowała, ale żyje mimo uszkodzonych korzeni przy wykopywaniu. Mam nadzieję, że będzie to jej miejsce docelowe ;:108 Przez ciągłe przeprowadzki nie kwitła jakoś oszałamiająco, ale całkiem nieźle. Kilka plamek się pokazało po pierwszym kwitnieniu, ale opryski i obrywanie listków zatrzymało rozwój choroby. Po drugim kwitnieniu już nie miała żadnych plam. Kwiaty ma piękne, w ładnym delikatnym różu, a zapach bardzo intensywny.
Czerwiec
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sierpień

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj na rabacie

Obrazek

Na dzisiaj tyle, bo już bardzo późno. Dla wszystkich dobrej nocy i ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko już wspominasz? Masz rację, od razu robi się weselej i czasem aż trudno uwierzyć, że było tak pięknie :)
Twój Abrahamek jeden z piękniejszych na FO. Oby mój choć trochę się do Twojego upodobnił.
A ta w tle na ostatniej fotce, co to?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja chętnie dołączę do fanów Mrs Johna Lainga! ;:173 Mam ją 2 sezony i jest niesamowita. Właśnie rośnie dosłownie obok tego pechowego miejsca i nic sobie z tego nie robi! ;:224
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój posadzony wiosna tego roku wyrósł na 170 i zakwitł tylko 2 kwiatuszkami, ale pięknymi. Trzeci kwiatuszek niestety nie rozwinął się.
Hormony wzrostu szalały. :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Pani John laing śliczna a do jakiej wysokości rośnie
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Masz rację zdecydowanie czas na wspominki, a jak zaczniesz właśnie od róż to może dobiję - ale tylko do 20 dopóki się nie przeprowadzę.
Susza mnie strasznie martwi.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

:wit Robiłam porządki w domku gosp, ( szukałam przydasi do robienia wiązanek) i znalazłam znacznik Abrahama D. Latem kupiłam 3 zdechłe róże w LM ,...dwie żyją, jedna z nich pączkowała, druga to kijek z liśćmi ( może się uda). Trzecią zjadły szczeniaczki, więc jak coś odbije od korzenia to nie wiem co to będzie. Czyli jedna z moich żyjących to Abraham. Cieszę się, bo to prześliczna różyczka.A tą którą pokazujesz to istne cudo.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Witajcie :wit

Wandziu robię takie skromne podsumowanie. Już od dłuższego czasu usiłuję ocenić moje róże w tym sezonie. O każdej chcę coś napisać...jak się sprawowała, o chorobach, kwitnieniu, wzroście. Może komuś przydadzą się takie informacje :wink: Przy okazji wrzucam trochę zdjęć. Czas na wspomnienia także będzie, jak już skończę cały alfabet.
Tak Abrahamek jest moim ulubieńcem i zachwycał mnie przez cały sezon. Jego zdjęcia mogłabym oglądać bez końca ;:167
W tle Johna Lainga rośnie Westerland, a obok ta mniejsza to Pirouette.

Miłeczko John L to bardzo dzielna róża ;:333 i jak widać toleruje także słabsze gleby ;:108 A zapach ma niesamowity i jakie piękne kwiaty.

Daysy Twój pewnie budował korzenie i dlatego słabo kwitł. Za to na pewno w przyszłym roku zachwyci Cię swoimi kwiatami :)

Mati jak podają dorasta do 2 m, ale myślę, że w dobrych warunkach może osiągnąć i więcej. Mój gdyby nie sierpniowe przesadzanie miałby już tyle co ten u Daysy, ale musiałam go przyciąć, żeby zbyt się nie wysilał. I tak przy wyciąganiu go z ziemi uszkodziłam mu korzenie :(
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

A Giardina to musi być pnąca nie może to być krzew ? Mogłabyś dać zdjęcie swojej (krzewu ) ;:180
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

podglądam róże Dorotki i cóż powiedzieć nie dość że piękne to jeszcze jakie zdrowiusieńkie, dobrze im pani podsypuje papu.
Dorotko jeśli pozwolisz powiem o swojej Giardinie a mam je dwie, jedna mam jako formę krzaczastą a druga pnąca, obie kwitną obficie i są w zasadzie zdrowe, nie mam nimi problemu.
Mati1999 - pewnie zgodzi się ze mną Dorotka każdą róże można przycinać tak jak nam pasuje, im to nie szkodzi a nas cieszy.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Taro ;:180 Zaraz usunę zdjęcie :lol: czy może być tu ;:173
Tuje hortensję można przesadzić ;:224
Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

ja myślę, że lepsze miejsce moze tu gdzie skalniaczek, tam hortensja? bo to miejsce które pokazujesz wydaje mi się zbyt blisko drzewa, a drzewo ma korzenie i to jest moja taka uwaga.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Chodzi o to przy brązowym płotku ? bo tam rosną inne i nwm czy nie będzie za ciasno ;:131
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Przepraszam, że nie odpowiedziałam Wam wszystkim od razu, ale niechcący za wcześnie kliknęłam ' wyślij ' i poszło :oops:
Już odpowiadam.

Dorotko to podsumowanie to także rodzaj wspomnień minionego lata :wink: Coś mi się zdaje, że nie tylko szybko dobijesz do 20 szt., ale też szybko przekroczysz tę liczbę :;230
Ja dzisiaj znów wszystko podlewałam, bo deszczu nie było i nie zanosi się w najbliższych dniach.

Małgosiu pamiętam były do kupienia w LM angielki. Sama chciałam kupić Winchester Cathedral, ale zrezygnowałam, bo cena wysoka, a różyczki w kiepskiej kondycji. Abrahamy też widziałam. W przyszłym roku Twój na pewno się wzmocni, tylko daj mu wiosną dobrego jedzonka a odwdzięczy się pięknym kwitnieniem ;:167 .

Mati ja nie mam Giardiny. Na początku moja donicowa NN została zidentyfikowana jak Giardina, ale Pan Tomek Krzyżanowski z F stwierdził, że to nie ona. I ja się z Nim zgadzam. Inny kolor i kształt kwiatu, i zupełnie nie pachnie, a G podobno tak. Większość dziewczyn, które próbowały ją zidentyfikować stawiają na Leonardo da Vinci. Przyznam, że najbardziej jest do niej podobna. Wątpliwości ma Monika Soczewka....może ma rację.

Aniu Taro a możesz wstawić zdjęcia swojej Giardiny? Może się jej przyjrzę jeszcze raz :roll:
Jeśli chodzi o cięcie to zgadzam się z Tobą Aniu w zupełności ;:108

Mati Ania ma rację lepiej róże posadzić jak najdalej od dużych drzew.

Bardzo cieszą mnie Wasze wizyty ;:7 i to, że możemy jeszcze pogadać sobie na różane tematy i nie tylko :wink: Ruch na Forum mniejszy, więc trzeba je jakoś ożywić ;:108 W ogrodach niewiele kolorów, ale od czego mamy zdjęcia :)

Dzisiaj kolej na Munstead Wood
Kolejna angielska piękność. Posadzona wiosną tego roku. Nie urosła zbyt wysoka ok.50 cm. Przez cały sezon zdrowa, żadnych plam. Kwitła w trzech odsłonach i jak na tak małą i młodą różyczkę to jestem bardzo zadowolona. Mimo ciemnego koloru dobrze radzi sobie nawet na mocnym ;:3 . Kwiaty mają piękny ciemny pupurowofioletowy kolor, cudnie pachną.
czerwiec
Obrazek

Obrazek

lipiec

Obrazek

sierpień

Obrazek

Obrazek

wrzesień

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

październik

Obrazek

Obrazek

My Girl o tej róży nie powiem za wiele. Mam ją od lipca i jak na razie zakwitła tylko trzema kwiatkami, które w te upały szybko się osypały. Miała zakwitnąć teraz, ale nocne przymrozki ścięły pączki. Złapała sporo plamek pod koniec sezonu.

Obrazek

Jedyne zdjęcie rozwiniętego kwiatu z sierpnia. Na dodatek niezbyt ładne.

Nostalgie róża z serii nostalgicznej. Posadzona latem 2013r. Osiągnęła ok. 60 cm. Zbudowała bardzo zgrabny krzaczek. Zdrowa bez jednej plamki, w zeszłym roku też była zdrowa. Kwitła dwukrotnie. Kwiaty najbardziej podobają mi się na samym początku jak mają biały środek, potem nabierają czerwonej barwy. Długo utrzymują się na krzaczku. Dobrze sobie radzą na słońcu.

czerwiec

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

sierpień

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Was wszystkich i ;:168 na dobranoc.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dorotko, ja te róże w LM to po 5 zł polskich kupowałam. I one rosną i są ok. :D
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”