Ogród Biedronki 641 cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Biedronki 641 cz.2

Post »

Alu kupowałaś sadzonki ????? chyba tak. Widziałam w ogrodowych firmach niebieskie cena była po13 zł , Napisz czy one dobrze się chowają ?????? Bardzo ładny kwiat tych Twoich .
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu piękny ten pełny ciemiernik, ja również wolę wiosnę i budzącą się do życia przyrodę, ale i te kwitnące chryzantemy też mają swój niepowtarzalny urok, trójsklepki masz śliczne u mnie niestety mizernie rosły i chyba w ogóle wyginęły, a ten Twój grudnik niesamowity tyle kwiecia czy Ty dajesz mu jakiś specjalny nawóz?
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam.
Grażynko trójsklepki zwana też storczykiem żabim to ładniejsze są na zdjęciach niż w rzeczywistości. ;:7

Martuś widzisz u mnie jesień z wiosną na przemian. Już się ochłodziło to już pewnie skończą kwiaty kwitnąć.
Jeśli byś chciała to kiedyś przy spotkaniu jestem chętna oddać jednego grudnika. Dziękuję za życzenia, bo bardzo by się przydało. ;:196 :wit

Żanko to już ostatnie kwitnienia kwiatów. Ogród mam taki sobie,ale mnie cieszy,że go mam i coś zawsze kwitnie. :wit

Sabinko ja ciemierniki wsadzałam o każdej porze. Jednak w większości była to wiosna. Ciemierniki rosną wolno.Sama też wysiewałam z nasion i po paru latach zakwitły. Twoje też urosną i pokażą swoje piękno,ale pamiętaj,że nie lubią przesadzania. ;:108

Marzenko ja gromadzę rośliny już bardzo długo,ale na forum też dowiedziałam się o wielu roślinach.których nie znałam. Dlatego tu jesteśmy i uczymy się. Trójsklepki kwitną długo, bo stopniowo,ale liście nie są atrakcyjne, bo ciągle podsychające.Dlatego jeśli się na nie skusisz to posadź tak,aby je zamaskować.

Marysiu tak dwie kupowałam dawno temu,a białą dostałam od koleżanki, bo mi kiedyś wypadła.
Druga z pokazywanych ładnie rośnie i przyrasta. Pozostałe wolniej.Szkoda,że nie mówiłaś,że ich nie masz. ;:108

Ilonko lubię wiosnę, kiedy wszystko się budzi do życia. Wtedy i ja jakby się ożywiam. ;:7 W wielu wątkach czytałam,że trójsklepki słabo rosną. U mnie druga z fotek rośnie najlepiej. A grudnikom czasami daje troszkę nawozu z Florofitu do kwitnących. Poza tym oprócz podlewania niewiele przy nich robię.

Dziś moje tojady. Nie wszystkich chyba pokazywałam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Alu,wyobraź sobie ,że dzisiaj kupiłam grudnika jest cały w pączkach i niech sobie rośnie u mnie ,chociaż wcześniej wcale mi się nie podobał,ale coraz bardziej bierze mnie na parapetowce,piękne masz tojady ,ja mam w ogrodzie tylko niebieski,lubię te kwiaty ,pozdrawiam Cię i buziaki duże dla Ciebie,no i oczywiście dużo zdrowia ;:196 ;:108
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Kwitnące grudniki pokazują się co roku w B. Sama jakiegoś lubię przytargać do domu ;:173 Ubiegłoroczny o dziwo w pąkach aktualnie...do tej pory jakoś nie udawało mi się żadnego przechować. :oops:
Tojady lubię ale one mnie nie...Kilkakrotnie kupowałam kłącza po wysadzeniu do gruntu , znikają...
A co do trójsklepek to one najlepiej na fotkach wyglądają ! Wiele osób chyba dało się nabrać i są zawiedzione . Ja je lubię fotografować ;:173 gdyby nie to, to szkoda by mi było dla nich miejsca!Tym bardziej, że nie rosną u mnie rewelacyjnie .
Zimno i ciemno u mnie jeszcze ...Mimo to, miłego dnia Alu! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03

Post »

Witaj
Jesteś bardzo skromna a ogród super. Proszę napisz kilka słów gdzie sadzić trójsklepki i jak je uprawiać. Ciekawi mnie również jak sobie radzisz z ciemiernikiem, gdzie go posadzić. Wiedza książkowa sobie a najlepsze są dobre rady :D
Pozdrawiam :wit
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ALU na Boga przecież nie wszystko trzeba mieć, nie jestem zachłanna tak bardzo na rośliny.Teraz to po prostu jak mi się coś podoba to wsadzam po wyrzuceniu
innej już nie ciekawej. pozdrawiam.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ciemierniki nie lubią przesadzania? :shock: To mają szczęście, że mi zginęły w lecie i uznałam, że padły, bo wymyśliłam dla nich totalnie inne miejsce ;:306 Gdybym jednak zdecydowała się na przesadzanie to który moment będzie najlepszy? Pewnie ten po kwitnieniu, prawda?
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam.

Marto widziałam W B. grudniki,ale nie duże. To sobie sprawiłaś go. ;:215 Teraz tylko nie zmieniaj mu miejsca, żeby nie zrzucił pąków. Ja też lubię tojady. Mogły by szybciej rosnąć. Za życzenie dziękuję. Dla Ciebie ;:196 :wit

Marysiu marpa i mnie niektóre tojady wcześniej wypadły. Chyba lepiej rosną w słońcu niż jak podają,że do cienia. Masz rację trójsklepki lepiej wyglądają na zdjęciach niż w ogrodzie. ;:196 :wit

Żanko dzięki,że Ci się podoba. :tan Trójsklepki u mnie rosną w słońcu i w cieniu. Kwitną tu i tam,a wiec różnicy nie widzę. U koleżanki w cieniu i też narzeka na nieatrakcyjne u nich liśćce.Po posadzeniu niewiele przy nich robię. Po kwitnieniu przycinam i tyle. Na wiosnę,jak się odbiją to troszkę spulchniam im ziemię.
Z ciemiernikiem jest gorsza sprawa, bo są bardziej wymagające. Rosną wolno,nie lubią przesadzania[ mogą zaginąć]. Na pewno zdecydowanie do cienia, choć parę rośnie w słońcu i też sobie radzą. Gleba wapienna.nawozić można dolomitem.W czasie suszy troszkę je podlewam. Nie okrywam. Najlepiej je posadzić docelowo i nie ruszać. Dopiero po 6 latach ja odważyłam się podzielić.Łatwo też rozmnożyć je z nasion po dojrzeniu, lub też się wysiewają,ale wtedy nie powtarzają cech matecznych. Mam też z nasion,ale na kwitnienie czekałam trzy lata.

Marysiu ja tego nie powiedziałam. Uznałam,że jak Ci się podobają, to pewnie je chcesz zaprosić do ogrodu.
Może wiosną? ;:108 :wit

Sabinko tak na 100% nie lubią ciemierniki przesadzania, bo sama się o tym przekonałam. Przesadzone zanikły. Podobnie też z dzieleniem. Nie śpiesz się. Dopiero po paru latach, kiedy kępa jest dużą można go podzielić.
Jeszcze nie jest u Ciebie przesądzone,że Ci zupełnie znikł.Ja mam takiego jednego,że jest bez liści,a na wiosnę kwitnie i wypuszcza nowe.Na razie zostaw go w spokoju. Tak myślę,że po kwitnieniu wiosną będzie dobry moment do przesadzenia.Wykop go z dużą bryłą ziemi. ;:108 :wit

Dziś pokaże dzwonki.
Obrazek

Obrazek
Dzwonki brzoskwiniolistne.

Obrazek
Dzwonek karpacki

Obrazek
Dzwonek karpacki Torpedo. Kupuję go po raz czwarty.

Obrazek
Dzwonek skupiony. Jeszcze mam białego,ale nie mogę znaleźć zdjęcia.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Alu .. ;:196 dzwoneczki śliczne ;:196 też je mam tojad ten biało niebieski też . Twoje trójsklepki robią wrażenie sa piękne .
Czekamy do wiosny .Miłego popołudnia ;:3
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu dziękuję za odwiedziny i pochwały moich trójsklepek.
Masz rację z utęsknieniem czekam wiosny. Ogród bury, szary i smutny.

Skoro już nadszedł czas wspominków to jeszcze dzwonki,jakie mam i nie pokazywałam.
Obrazek
Dzwonek skupiony.

Obrazek
To tez dzwonek,ale go tępię, bo ekspansywny.

Obrazek
Ten to szerokolistny chyba.

Może spodobają się Wam drakwie?
Obrazek

Obrazek
Drakiew japońska niska.

Obrazek

Obrazek

Drakiew kaukaska

Obrazek
To purpurowa i chyba jednoroczna.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Alu,dzwonki uwielbiam ,to też takie babcine kwiaty,a drakiew to u mnie wyginęła,ale fajnie ogląda się wspomnienia,buziaki dla Ciebie ;:196 :wit
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Droga Alu wcale a wcale nie ma mowy o obciążanie Ciebie za takie myśli. To ja o sobie takie zdanie wypowiadam. Aluniu to tak jak '"Z REALEM"
Mam pytanie czy w swoich zasobach masz "sadziec" niski ??? bo ja mam ale wysoki.Gdzieś widziałam i jest warty uwagi . Pozdrawiam .
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ALU[ dzwoneczki są b. ładne zbierasz nasiona ??????? pozdrawiam
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Kontakt:

Post »

Śliczne dzwonki ale zauroczyła mnie drakiew kaukaska.Jeśli chodzi o ten dzwonek co go tępisz to mam ten sam problem ciężko się go pozbyć.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”