.....i przyszła wiosna w wiejskim ogrodzie cz.18

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: .....i przyszła wiosna w wiejskim ogrodzie cz.18

Post »

Marysiu, te bladoróżowe tulipany są niezrównane! A aronia gigantyczna! Rzeczywiście kwiatostany ma bardzo ładne, jak się przyjrzeć. U nas wróbel zwany Sępikiem, który mieszka z rodziną w dziurze w podbitce dachowej, przylazł dziś na taras do W. i skakał przy nogach wyraźnie domagając się jedzenia. W. dal mu sera białego, wróbel wsunął poczęstunek a potem zażył kąpieli w poidle. Zadowolony był! :) Jak nie zrobisz jakiegoś albumu z tym Twoim niebem to ja nie wiem!
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Marysiu, jakże cudny spacer... ;:196
Niebo wspaniałe, Orliki super, a ta Żurawka, co kwitnie, jak Tiarella, przeurocza... ;:215
Ja również dziękuję za przesympatyczny spacer... ;:168
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne te tulipany wielokwiatowe! I chaber Ci już kwitnie? :shock: Moje wysiane koty załatwiły, będę siać ponownie i może za rok doczekam... Niebo obłędne, te chmury to chyba na zmianę pogody na lepsze się kotłują? :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aluś ja mam 6 sobót i jedną niedzielę więc dalej korzystam z wolnego...no tylko jutro muszę jeszcze na ostatni dzień rehabilitacji, a potem jak pogoda dopisze to ogród ;:333
A ja Ci wspaniałego tygodnia życzę ;:196
Zuziu u nas jest bardzo dużo wróbli i nie wszyscy je lubią bo potrafią robić dziadostwo. Pisałam kiedyś o wróblu co wali młodym do okna ( chyba już nie stuka) już nie wspomnę że stacjonują na świerku nad samochodem i wiesz jak wygląda, a my nie mamy garażu :wink: A te po prostu wodziły się za łby ;:306
Dziecko...jaki album ;:4
Dorotko miło że jesteś ;:196 a to nie żuraweczka, bo chyba tak Marysia ją nazwała ....nazwy nie pomnę ale mogę znaleźć :wink:
Cieszę się że te orliki przetrwały, a dzięki Tobie bardziej je szanuję ;:168
Pati ja Ci chabrów przyślę, bo mam w wielu miejscach, natomiast muszę zabrać nasiona tych żółtych wielkokwiatowych bo chyba już tylko dwa rosną a też są ładne ;:215
Chmury dzisiaj cały dzień dawały popis i podobno jutro ma być też pogodnie ...więc ogród ;:138
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, ja też nie wiem, czy to Żuraweczka... Napisałam, że Żurawka, co kwitnie, jak Tiarella, bo takie ma kwiaty... A nazwę, jak będziesz mieć chwilkę, możesz poszukać... :wink:
Cieszę się, że inaczej patrzysz na Orliki, one są piękne i zasługują na nasze spojrzenie... :wink:
Twoje nasiona będę siała na łące kwietnej, mam nadzieję, że będzie ciekawie... :uszy
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Marysiu, nie spodziewałam się, że krzak aronii jest taki duży i teraz patrzę, że posadziłam jeden w złym miejscu. Trzeba będzie poszukać mu nowego. Mam dwie aronie i jedna też ma pączki :).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko znalazłam kartkę ale wśród nazw (wygooglałam ) tej nie ma więc nn ale do podzielenia :wink:
Orliki to oprócz liliowców były moimi pierwszymi kwiatkami, które chciałam mieć dawno temu. I pamiętam jak dostałam od kogoś i roślina przez trzy lata nie zakwitła.
Ale potem to już poszło lepiej siałam, kupowałam , dostawałam i mam ;:333 ale rok temu jak zaczęły się wysiewać to już było mniej fajnie.....ale wybaczyłam im już :D
Na łące na pewno będą ładnie wyglądać. Będę Ci zbierać nasiona bodziszków, firletki poszarpanej, chabrów i złocieni to sobie będziesz wsiewać. Właściwie liliowce też chyba mogłyby być? jak uważasz?
Asiu ta aronia jest po poprzednikach, ale miałam na pierwszej działce takie od Strkl to rosły ogromne! Musisz im znaleźć miejsce 1-2 m kw i to najlepiej w słońcu ;:215
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, no o Liliowcach na łące nie myślałam, ale przecież co tam szkodzi... :wink:
Jesteś niesamowita, a nasionami się nie przejmuj... Ale jak coś Ci skapnie, to pewnie, że wysieję... Będzie to taka łąka forumowa, bo i nasiona Pat tam też posieję... :heja
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Marysiu, obie rosną w słońcu, ale jedna ma stanowczo za mało miejsca. Dobrze, że jest mała, to gdzieś ją przesadzę.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, napisz mi nazwę na PW, tej Twojej Żurawki... :D
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nigdy nie przyglądałam się dokładnie kwiatom aronii, a one w zbliżeniu takie piękne. Jutro zobaczę na moje.
U nas teraz wieje bardzo, normalnie "łeb chce urwać"
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko żaden problem ;:185 do tej pory nie zbierałam, ale co by nie i możesz co roku dosiewać jednoroczne ;:215 cudnie będzie :D Anglicy też takie cuda robią :D
Nie mam nazwy ...mam 7 roślin 6 nazw i jedna nn....widać to ona bo te 6 są inne :?
Asiu lepiej przesadzić póki nieduża :D
Dorotko korzo to Lusia zwróciła mi uwagę na wygląd kwiatów aronii i teraz chodzę i przyglądam im się codziennie ;:306 A u mnie cisza jak makiem siał ;:224
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,ja lubię jak wróble ćwierkają ,ale nie mam koło domu ani jednego ,dawniej były ,ale jak podbiliśmy dach to się wyniosły i nie raz za nimi tęsknię,w ogrodzie kwitną ci te piękne tulipany ,rzeczywiście trafiłaś na super kolor ,u mnie też takie niebo było chmurzaste piękne zdjęcie,pozdrawiam i buziaczki przesyłam :wit ;:196
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Marysiu!
Jesteś prawdziwą miłośniczką swojego ogrodu, to widać.
Każdą roślinę znasz i codziennie obserwujesz, znasz też wszystkich mieszkańców ogrodu, tych pożytecznych i tych mniej... Nie wszyscy to widzą. Większość zadowala się widokiem ogólnym, nie zwracając uwagi na szczegóły. A ja lubię takich, jak Ty ;:196.
Wróble "ustrzeliłaś" wspaniale ;:180. U mnie też jest ich dużo i cieszę się z tego, choć to rozrabiaki.
U mnie Ibrakadabra nie pozwala im się rozdokazywać, ale są cwane, żadnego nie zdołała złapać.

;:196 Jagoda
PS. To na bank żuraweczka!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Martuniu my też wyprosiliśmy wróble z ocieplenia dachu, ale jest ich dalej setka i mieszkają u sąsiada w stajni i w pobliskich drzewach a rejwach robią niesamowity i nie tylko ;:306 Tulipany to przypadek ale czasem przypadki są udane ;:215 Ściska i życzę dobrego tygodnia ;:196
Jagódko wróciłaś już z majówki ;:168
Bardzo dziękuję za tak miłe słowa, a przeczytane przed snem mają szczególne znaczenie....błogo się zasypia ;:196
Jagódko wszyscy kochamy swoje ogrody ( i nie tylko swoje), ale każdy tą miłość inaczej wyraża ...jak to w życiu bywa :roll:
Moje ogrodowe koty, a nawet Lola na wróble nie zwracają uwagi ;:185 pewnie wiedzą, że nic z tego...... ;:306
Bardzo dziękuję za odwiedziny ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”