Na starym po nowemu.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na starym po nowemu.

Post »

;:3 Clemantis pięknie wygląda na tle drewnianych bali ;:63
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Paula - nigdy wcześniej nie okrywałam budlei, a cięłam ją wiosną ok 10 cm nad ziemią. Tę trzeba prowadzić nieco inaczej. Zresztą ja niczego nie okrywałam nigdy wcześniej. Pierwszy raz tej zimy w nowym ogrodzie okryłam jedliną róże bo nie wiedziałam jaka to odmiana, a tak to niczego. Ale zawsze zwracałam uwagę co, jak i kiedy sadzę by zdąrzyło się zaaklimatyzować.

Katiusha - dzięki ;:196 Dobrego zdrówka dla syna życzę.

Takiego wysypu ślimaków jak tego wieczoru to nie pamiętam, aż mnie otrzepało ;:oj
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p

Post »

Zbieraj i do Francji wysyłaj! Trzeba się dzielić żywnością :;230 Synek daje radę, no i to wolne z mamą mu bardzo odpowiada ;:173
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To fajnie, że opieka głównie z racji sympatii i miłości ;:3
Żeby to te ślimaczory francuskie chciały być, to bym razem z nimi do Francji mogła sobie latać na weekendy - takie byłyby owocne zbiory. Ale u mnie te najgorsze z możliwych, a jakie wielkie, wrrrr No chyba, że im z masy solnej domki wykręcę.
Pomyślę ;:306
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Ślimaki zdaje się w tym roku to jakaś plaga ,Jak szybko urosła ta vanilii frase ,Beatko zbierasz czarnuszke na przyprawę ,co roku kupuje nasiona i nie pamiętam potem o wysianiu :D ,a tak ja lubię , i kwitnącą i jako przyprawa na chlebek pieczony mniam mniam . :D
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p

Post »

:;230 Załóż im załóż taką protezkę muszelkową. Francuzi się nie skapną, a jak już będzie za późno, mogą sobie dokupić słoik z pustymi muszelkami - widziałam takie u nich w Intermarche :shock: i się zastanawiałam, po kiego komuś puste muszelki na dziale spożywczym ;:184
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nie widzę dobrze koloru :roll: Jeśli to ciemny fiolet, sprawdź Jackmanii, to stara, dość popularna odmiana. A popularna nie bez powodu, bardzo przyzwoicie rośnie i nie grymasi.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

No widzisz. A ja zawsze ją na zimę okrywam. Może zależy od regionu?
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu - widzę, że z Tobą nie zginę ;:162
No i już masz odpowiedź "po kiego" te puste muszle w sklepach :;230

Ewciu - to może być powojnik Jackmanii. Tylko jedno mnie zastanawia, dlaczego w takim razie gdyby tak było - tak słabo rośnie i marnie kwitnie? Ale na zdjęciach przy opisach by się zgadzało.

Paula - w rzeczy samej - wszystko zależy od odmiany i regionu, niektórym nawet i okryta budleja przemarza i nie odbija kolejnym rokiem.

Wczoraj byłam na działce ROD tej, którą komponowałam 7 lat temu: były achy nad czarnym bzem Eva, tamaryszkiem, brzozą Youngii, krzewuszkami, perukowcem i iglakami... Pięknie się rozrosło :D
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda, że musiałaś tą gotową działeczkę zostawić. Strasznie szkoda tego trudu i pracy włożonej w pielęgnacje roślinek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak - tę wspominkową działeczkę komponowałam od zera, nawet płotu nie było, sama trawa......
Ale życie zmusiło mnie do jej opuszczenia... Cieszę się, że teraz mam swoją :D
Klony tam też pięknie wybujały - dwa czerwone i jeden pstry na pniu - chyba się skuszę na powtórkę z rozrywki...
Ale pierisa już nie ma...

Nie wiem czemu nie chce mi się przyjąć tak na dobre winobluszcz... W sumie nie ma zwykle z nim przecież kłopotu - a u mnie takie maleństwo co nie rośnie albo ginie... Probuję już w którymś tam miejscu i stale to samo...
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko a jaki ten winobluszcz ? Czasami to myślę że z roślinami to jak z ludźmi jeden pije , pali i na zdrowie nie narzeka , drugi nie pije nie pali zdrowo się odżywia i umiera w wieku 50 lat ,i roslinki to samo nawozisz ,okrywasz ,opryskujesz a one i tak usychają .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To winobluszcz pięciolistkowy, Reniu. I nie ma to znaczenia czy sadzę z korzonkami, patyki z wody czy niezdrewniałe - nie chce i już.... Pierwszy raz się z czymś takim spotkałam, żeby się nie chciał przyjąć.
Masz rację, na pewno tak jest, że nie zawsze opieka idzie wprost proporcjonalnie z okazem roślinki...
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jejku przez te 7 lat to na prawdę piękne okazy musiały porosnąc. Ale chociaż z tego możesz się cieszyc, że nowi właściciele nie wygodniccy i zostawili roślinki a nie np zrównali i trawnik :wink:
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko to go nie sadź , spróbuj z trojklapowym , o niebo lepiej wygląda , ją nam pieciolistkowy i jestem zła że nie widziałam tego co wiem teraz , tamten lepiej wygląda i lepiej się łapie , poza tym moja podpowiedź to posadź go razem z bluszczem zimozielonym ,w zimie nie widać tylko masy poplątanych gałązek , u mnie tam gdzie rosną razem o wiele ładniej to wygląda o tak wygląda
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”