Mój ogród na fotografii .cz. 6 Wspomnienia lata

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój ogród na fotografii .cz. 6 Wspomnienia lata

Post »

Bogusiu mam kupioną rok temu z tego samego źródła dalię Arabian Night i jest śliczna ;:215
Róże chyba też mamy z tego samego źródła, ja kupiłam trzy i kilka krzewów, drzewka. Jutro może znajdę miejsce dla róż, bo żal mi je zostawiać bez miejscówki ;:224
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No właśnie jedną odpowiedż mam że róże już dostałaś i nawet posadziłaś ale Ty pracowita jesteś
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Witajcie Kochani w piękny, słoneczny/ kolejny/ przedwiosenny dzień.Wasze odwiedziny , miłe słowo " uskrzydla" człowieka i daje powera do dalszych działań.
Andrzeju!...wiem jak to jest u nas "zielono zakręconych" z tym "nigdy". Nie tak dawno mówiłam,że już żadnych rabatek...a jednak....choć nieplanowane. Dawno , w miejscu gdzie teraz teren rekreacyjno- kwiatowy ...rosły porzeczki/ a było to ponad 20 lat temu/. aby odgrodzić widok pola od domu...posadziliśmy żywopłot z ligustra. Niestety z roku na rok marniał i postanowiłam go wyciąć. Trochę było żal , ale gdy podczas wycinki zobaczyłam ile ma spróchniałych korzeni i pędów ...to z wielkim impetem pozbywałam się go/ .../a jakie było ognisko /;:oj. W związku z tym ,ze w stosunku do ogrodu jest różnica terenu/ około 60 cm...no może ciut więcej/ zyskałam miejsce na skarpie na nowa rabatkę. Niestety, najpierw trzeba było oczyścić z pozostałości korzeni/ ale przy nich straciłam energii ;:306 /. Nie jest jeszcze idealnie ale pierwsze / tymczasowe nasadzenia / w postaci skalniakowatych rosną. W tym roku uzupełnię stokrotkami, bratkami ...a jesienią pomyślę jak zagospodarować.
Warzywnika nie zlikwiduję ...bo nie wyobrażam sobie domu na wsi, przy nim ogromny ogród ...bez swoich ekologicznych warzyw.
Tunelu foliowego też nie zlikwiduję ...bo smak swojskich pomidorów uprawianych od ponad 40 lat ...nie sposób zapomnieć i wymazać z pamięci. Stawu nie zasypię bo ...choć też przy nim sporo pracy ....to jest jakaś atrakcja..a reszty trawników nie zlikwiduję ...ponieważ na kolejne rabatki ....zabranie mi sił...nie wspomnę już o czasie.Zapomniałam wymienić jeszcze...miejsce pod trampolinę , basen i wokół nich musi być zieloniutki dywanik ;:108 Musze solidnie zagospodarować to co mam ...a sporo się jeszcze zmieści. Posyłam serdeczności ;:180
Tadziu!...wiem,ze kwiatowe chciejstwa nigdy nie opanuję i wiem ,ze będę nadal kupowała. Musze jednak przyjąć inna strategię ...nie wszystko co mi się podoba , ale to co w moim ogrodzie będzie widoczne ,dobrze wyeksponowane ..bo tylko wtedy ma to sens. Miniaturowe roślinki posadzone w moim wielkim ogrodzie "gubią się" ...a mnie trafia ;:108 ...zanim/ zwłaszcza po zimie/ ..odnajdę miejsce gdzie posadziłam. Owszem ...zaznaczam,ale z tymi znacznikami różnie bywa.Stawiam na większe egzemplarze..typu hortensje, liliowce,lilie...i wiele , wiele innych.
Andrzej ma chyba swoją działkę z gumy...ciągle coś dosadza , wydziera trawniki ;:306
Zważywszy na to ,ze główny ciężar utrzymania ogrodu spoczywa na mnie / Panowie. ..koszenie trawników, przycinanie drzew/
to niestety muszę w taki sposób go urządzić ,aby nie " zaharować " się . Praca w nim ma sprawiać mi przyjemność i dawać satysfakcję. Mam tez swoje inne potrzeby... ;:108
Aneczko!....oczywiście ...moje synowe ;:215
Oczywiscie były kwiaty/ cięte/ i bomboniery....ale powiem Ci szczerze ,ze wolałabym ...coś do posadzenia ;:306 ...ale jestem wybredna, prawda?/ tylko tak głośno myślę/ ;:306 ;:306 ;:306
Aniu!sprawdziłam... czerwono pomarańcz/ taki jakiś ten kolor/ będzie...on jest młody...białego i żółtego ciachnę ...może uda mi się z korzeniem ;:108 Pozdrawiam cieplusio!
Marysiu!...już wyobrażam sobie te kwitnące różane piękności... ;:108
Ja nie tworzyłam typowej rabatki różanej...posadziłam je pomiędzy innymi bylinami...okaże się czy znalazłam im właściwe miejscówki i odpowiednie 'towarzystwo".Dalię ...też taką kupiłam i Orange Nugget
Pozdrawiam ;:168
Elu!...jak tu nie pracować ... stanę w oknie i mam widok na cały ogród. ;:108 Ja siedziałabym w nim nawet nocą ;:108
Krótki sen ...i do działania ;:306 ;:306 ;:306
Pozdrawiam ! ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:196 Bogusiu piękne zdjęcia z wyprawy i wspaniałe zakupy... ;:333
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ja dzisiaj siałam w domu bo na dworze zimno i ponuro a w ziemi trzeba pogrzebać ;:196
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aluniu!...dziękuję ;:196 Pozdrawiam!
Eluniu!...wow ...a u mnie było całkiem przyzwoicie...do 13:00 pracowałam w ogrodzie ...prawie 12C...a później przygotowywałam obiad... ogórkową i ruskie pierogi... ;:108
...no... a już później nie chciało mi się wychodzić ;:108
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

Bogusiu co prawda to nie wątek kulinarny
ale jak Ty robisz te ruskie ?
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Oj ale obiadek coś dla mnie ;:215 Dobrze że to wszystko jadłam w ubiegłym tygodniu ;:196
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Danusiu!/ Tacca/ :wit masz rację...ale mnie tak ten nałóg ogrodowy pochłonął bez reszty,że żal mi kończącego się dnia. Szybki sen..i mogę dalej "grzebać" w ogrodzie... ;:108 ...a dopełnieniem wszystkiego...wielka radość z kupowania roślinek...ileż one dają satysfakcji, a jak szybko uszczuplają konto :;230 Jakoś oprócz ciągłego powtarzania , że " to już ostatnie" ...nie potrafię opanować zakupowych zapędów. Myślałam,ze mąż wpłynie na pohamowanie moich kwiatowych chciejstw ...a on niestety jeszcze mnie zachęca. Chwała mu za to... ;:108

No tak też uważam ;:306, idę do pracy, bo wiem że zarobię na kwiatki, coć ciężko mi się pracuje jak na dworze piękna pogoda, M lubuje się w starych lampach, kuchenkach, ja mu w tym nie przeszkadzam, choć wydaje na to sporą kasę, ale w zamian on nie wtrąca się w moje zachcianki :wit
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatko!....mam nadzieję,ze pierogi już "spałaszowałaś" :;230 ;:196
Eluniu!...to ulubiony zestaw mojej młodszej synowej...a teściowa dogadza ;:108 ;:168
Iwonko! :wit ;:196 ...i tak powinno być powinniśmy wspierać się w małżeństwie w realizacji swoich pasji ;:108
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani!...witam sobotnio...słoneczko przedzierało się zza chmur...i niestety zrezygnowało...na term. tylko +4 C
Wiosny jeszcze niewiele ...ale trzeba cieszyć się tym co jest!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

...piękne...ale szkoda,ze "cięte"

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Krokusy i pszczółki.Jeszcze rok temu było to niemożliwe, ale wyobraż sobie, że w Moich górkach jest tak samo.Kwitną krokusy, miodunki, ranniki a nawet irysy .Na łąkach zrobiło się biało od śnieżyczek.
Serdeczności z okazji Dnia Kobiet ;:196
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jureczku!...dziękuję za życzenia. W mojej okolicy pszczółki wyjątkowo pracowite :;230 ...sporo dokoła pasiek a warunki tez w miarę sprzyjające ...sporo akacji, lip, łany rzepaku, gryki.Pozdrawiam cieplutko...zapowiada się wspaniały dzień....słoneczko zdecydowało się wyjrzeć ;:108
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Krokusiki masz śliczne. U mnie niestety pozamykane bo pochmurno. :( Ale to mi nie przeszkadza pracować. ;:108

Samych wspaniałości z okazji Dnia Kobiet. ;:168
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Bogusiu śliczne krokusiki i jakie zakupy :D .
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”