Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2

Post »

Wspaniałe rośliny. Sukulenty (gdyby ktoś tego nie wiedział) potrafią być śliczne, ba, prześliczne nawet. ;:173

Wszystkie super ale wg. mojego gustu Crassula rosularis wymiata!! ;:oj
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję, Henryku! Tak, ta crassula jest przepiękna i mam nadzieję doczekać się jej w zdrowiu i pięknie.
Lucynko i Przemku - aście się zebrali do kupy razem... Tylko skąd ty Przemku wiesz, ile co ma odcinków...? ;:oj :;230 :;230
Lucynko - nie uschniesz, bo czego jak czego, ale nie zgłupiałam, by powtórki oglądać ;:306 Chyba, że chodzi o powtórki zdjęć kwiatów, to jak najbardziej i jak najczęściej :D
Ale akurat specjalnie dla Was obojga kolejna część moich nowości: ;:306

Duvalia corderoyi
Obrazek

Duvalia polita
Obrazek

Orbea decaisneana
Obrazek

Stapelia grandiflora - się uparłam na nią:
Obrazek

i na koniec moja gwiazda, wyczekana strasznie: Tavaresia grandiflora
Obrazek

Ciesze się z tych roślinek bardzo i mam nadzieję, że będzie im u mnie (i u Was też z czasem) dobrze! ;:306
To była porcja kolejnych nowości, następna przy kolejnej okazji :wink:
I oczywiście nieustannie dzięki za wizyty wszystkim! ;:162
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Te już nie z mojej bajki. Ale widziałem je dorosłe, kwitnące... Też potrafią zachwycić i zachwycają swoich miłośników. :D
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po części trudno się z Tobą nie zgodzić, Henryku. Ja po prostu kocham ich kwiaty i chciałabym doczekać kwitnienia zwłaszcza Tavaresii. Dużo mnie nauczyło zimowanie tych roślin, mam nadzieję, że nie popełnię podobnego błędu i nie stracę tych, co już mam :wink:
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

piasek pustyni pisze:Lucynko i Przemku - aście się zebrali do kupy razem...

Taka już z nas lwia para :wink: Co zrobić - przeznaczenie to przeznaczenie, dopada wszędzie, nawet w necie Obrazek

piasek pustyni pisze:Ale akurat specjalnie dla Was obojga kolejna część moich nowości: ;:306
O łał!!! Jeżeli to jest to coś, co miałam znaleźć dla siebie u Ciebie, to powiem Ci - bingo!
Wprawdzie przez mgnienie piknęło mi, że może coś Ci się stało dziwnego i zaraz zaczniesz wstawiać lofoforki, albo turbinki :wink:
ale i tak mnie zaskoczyłaś. Szczególnie ta orbeą. Zachwyciłam się nią i duvaliami i już od dzisiaj czekam na kwiaty ;:65
No i oby zdrowo rosły i wieeeelkie mnóstwo odrostów dawały ;:170
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to było właśnie "to", wiem, że lubisz coś z tej grupy do swojego zakątka :wink:
Teraz - oby zakwitły i oby rosły, ku uciesze nas wszystkich ;:196
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Tak je ładnie Żanetko przedstawiłaś, że można pomyśleć, że to nie małe sadzoneczki, tylko OKAZY. :;230

Drobna uwaga. Podpisałaś kalanchoe jako K. orygalis, a to pierwsze to K. millotii. Ale to pewnie zwykłe przejęzyczenie, bo znasz się na nich.
Niech rosną, a jakby co, to jeszcze są . :D
Jadę na tygodniowy urlop we czwartek po jakieś nowe sukulenty, jak będą oczywiście, już się nie mogę doczekać. Szkoda, że nie na Madagaskar. :D
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, no pewnie, dzięki Iwonko za zauważenie. Dzisiaj coś ciężko mi wchodziło w ogóle podpisywanie zdjęć, jak załadowałam na serwer, to dobrze, że używam funkcji "podgląd", bo rozwaliłabym pół forum! Coś się nie załadowało, coś wskoczyło nie w ten link - masakra jakaś, albo ogólnie niechęć do pracy. A teraz jeszcze literówka za literówką :?
Życzę miłego wyjazdu i czekam u Ciebie na nowości ;:173
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Bardzo ;:oj , bardzo ciekawie zrobiło się w wątku ;:224 . Część roślin, szczególnie tych pokazanych:
"Na początek:"
- widzę po raz pierwszy, tak wszystkie razem zgrupowane w jednym "wpisie".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieczysławie - dzięki serdeczne ;:180 Ja po prostu bardzo lubię sukulenty inne niż kaktusy i jak wypatrzę coś, co mi tak zapadnie w oko, to już jest niedobrze. Jak większość moich, jeśli jest z Afryki, to już bardzo niedobrze. A jeśli już widzę, jak bym chciała to poprowadzić "ku dorosłości" znaczy: muszę to mieć. W przypadku ulubionych rodzajów kaktusów jest inna droga, nieco krótsza: po prostu...muszę je mieć :?
Nad Madagaskarem się w ogóle nie zastanawiam. Jest, nawet jeśli jeszcze tego sprzedawca nie ma ;:306 Jak nie zakup - to wysiew, czego nie ma, to będzie. Choćbym miała tam jechać po nasiona :shock:
A "śmierdzioszki" to po części i Twoja wina, też się naoglądałam pięknych kwitnień. Zdobyłam i upolowałam, co jeszcze na teraz było do zdobycia. Trochę ich jeszcze będę miała, ale później.
Myślę, że kolejna część moich nowości też się Wam spodoba, już zapraszam, ale to w kolejnej wolnej chwili :wink:
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

A "śmierdzioszki" to po części i Twoja wina, / ... /
- krótko i zwięźle, "winowajca" ;:224 znaleziony. Całe "szczęście", że tylko częściowo odpowiadam, będzie niższy "wyrok" ;:306 .
Czekam na fotki z kwitnącymi nowościami szczególnie tych, których zakup "sprowokowałem".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

U Ciebie jak zwykle interesująco :) Sedum adolphii jest śliczne. Jak dla mnie, to jeden z ładniejszych przedstawicieli rodzaju. Stapelki obowiązkowo muszę pochwalić - duvalki szczególnie :wink: Moje Aeonium sedifolium też nieco się różni. A tak swoją drogą, ja uśmierciłem E. grandis :roll: , a S. madagascariensis i Orbea paradoxa otarły się o śmierć. Byłem przekonany, że nic z nich nie będzie, a tu niespodzianka - suchary po porządnym podlaniu nie zgniły. Wciąż mnie zaskakują te rośliny. Niby takie delikatne, a jak trzeba zawalczyć o swoje, dają radę.
Mateusz
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Zastanawiam sie nad tym moim Aeonium sedifolium, ale dobre jest. :D
W necie podobne pokazują. Już się przestraszyłam, że mam jakieś inne, albo źle rozpoznane.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Akwelan_2009 pisze:Całe "szczęście", że tylko częściowo odpowiadam, będzie niższy "wyrok" ;:306 .
Czekam na fotki z kwitnącymi nowościami szczególnie tych, których zakup "sprowokowałem".
Wyrok zostanie wydany w zależności od kwitnienia ;:306 Niech no tylko spróbują nie zakwitnąć choćby podobnie jak u Ciebie, to będzie dopiero rozprawa ;:oj Ale na kwitnienia też bardzo czekam, bo po prostu są to cuda natury :D
mataan pisze:U Ciebie jak zwykle interesująco :)
Dziękuję i witaj ponownie ;:138 Mam nadzieję, że już wszystko w porządku i miło Cię znowu zobaczyć :D
mataan pisze:Sedum adolphii jest śliczne. Jak dla mnie, to jeden z ładniejszych przedstawicieli rodzaju.
Oj tak, zgodzę się z Tobą. Jak generalnie nie przepadam za sedum (co innego Senecio), to jednak potrafią niektóre zachwycić, jak właśnie S. adolphii.
mataan pisze: Stapelki obowiązkowo muszę pochwalić - duvalki szczególnie :wink: /.../A tak swoją drogą, ja uśmierciłem E. grandis :roll: , a S. madagascariensis i Orbea paradoxa otarły się o śmierć. Byłem przekonany, że nic z nich nie będzie, a tu niespodzianka - suchary po porządnym podlaniu nie zgniły. Wciąż mnie zaskakują te rośliny. Niby takie delikatne, a jak trzeba zawalczyć o swoje, dają radę.
W większości rzeczywiście tak jest, niemniej niestety kilka i ja przez zimę straciłam. Pozostały u mnie twardziele. Podobno z tego co wyczytałam na innych wątkach, nie sztuką jest utrzymać przy życiu, ważne jest tak je prowadzić, by zakwitały i się rozrastały. Zobaczymy jak będzie z tymi. Tavaresia chodziła za mną od dawna, chętnie bym zdobyła inne przedstawicielki tego rodzaju - zobaczymy, jak się spędzi nam ten sezon. A Twoim oczywiście kibicuję bardzo ;:108
mataan pisze:Moje Aeonium sedifolium też nieco się różni.
raflezja pisze:Zastanawiam sie nad tym moim Aeonium sedifolium, ale dobre jest. :D
W necie podobne pokazują. Już się przestraszyłam, że mam jakieś inne, albo źle rozpoznane.
Ja miałam jeszcze inne, ale Ty masz Iwonko czystego, prawdziwego przedstawiciela :D Najwyraźniej też gdzieś może być jakiś bałagan z nomenklaturą albo trafiają się mieszańce, albo jakieś podgatunki. Niemniej tu mamy do czynienia z czystą formą sedifolium, przynajmniej z tego, co ja wyczytałam.
I dziękuję za Wasze przemiłe komentarze i miło Was gościć u siebie ;:7
Spis moich wątków
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Nowości bardzo ładne, Orbea przypadła mi do gustu, jak również Tavaresia grandiflora - chyba najładniejsza z prezentowanych roślinek :)
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”