Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2

Post »

O nawozie Capsio Chilli znalazłam tylko info: NPK: 3.0 - 1.0 - 4.4
Generalnie chcę je ogólnie nawozić jak pomidory - po posadzeniu roztworem saletrzaku / i / lub pokrzywówką. Później mieszankę magnezu, potasu i bioflorinu dolistnie. Jak już będzie trochę tych zawiązanych owoców to wtedy ten Capsio chilli (ale wtedy odpada mieszanka wymieniona wcześniej, mam rację? :oops: ). Zastanawiam się tylko czy papryki też mają skłonności do braku wapnia ? Czy mogę je co jakiś czas dolistnie opryskać saletrą wapniową? Będzie to im względnie potrzebne, czy tylko taki mój "pic na wodę" ?
Bo nie chcę zepsuć. A znowu nie mam siły mieszać się między pomidorami a papryką, żeby czegoś sobie nie pomylić. :) Ostatnio papryk w ogóle nie nawoziłam (oprócz obornika pod korzenie) i tragedii nie było. Więc pomyślałam, że gdyby im troszkę dopomóc - w sezonie - to owoce były by ładniejsze i większe. Dobrze kombinuję? :oops: Bo ja jeszcze zielonkawa w tym temacie jestem ;:131
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja swoją rozsadę traktuję Biohumusem, bo to chyba najbezpieczniejszy rodzaj nawozu i przynajmniej nie przesadzę z nawożeniem :)

W moim inkubatorze po wyłożeniu nasionek z Akcji 04.02. pierwsze sukcesy :) W sobotę 08.02. kiełki puściła Papryczka Egipska 3szt. i Thai Hot Culinary 3szt.. Wczoraj trafły już do ziemi :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Termic88 poszukałem wiadomości o tym cudownym nawozie do papryk i nie żebym się wyśmiewał.Skład Nawóz Capsio Chili składa się z różnych soli mineralnych, wzbogacony o złożone kwasy organiczne. Dokładnie sporządzona formuła zapewnia ożywienie wzrostu roślin, obfite kwitnienie i dobre formowanie się owoców
Skład NPK 3,0:1:4,4
Cena 25zł za 0,5 l- cena zabójcza ale pewnie to najtańszy tak nowoczesny nawóz na rynku :;230
Skład Azofoski N:P:K-1:0,5:1,4 po pomnożeniu przez 3 mamy 3,0:1,5:4,2 czyli stosunek N do P do K jest podobny a 5 kg kosztuje 30 zł.Należy tylko obliczyć ilość.

Polecam do obejrzenia: http://www.youtube.com/watch?v=loD7kXzSBLc
wnioski każdy wyciągnie sobie sam.

Dodaję zdjęcia z wczorajszego wieczora i dzisiejszego ranka:
Obrazek Obrazek
I jeszcze jedno
Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kaLo pisze:Skład Azofoski N:P:K-1:0,5:1,4 po pomnożeniu przez 3 mamy 3,0:1,5:4,2 czyli stosunek N do P do K jest podobny a 5 kg kosztuje 30 zł
Czyli cenę azofoski też trzeba pomnożyć przez 3 ;:306

Marketing opiera się na podstawowym założeniu , że klient to idiota .
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit,
Azofoska, nawóz mineralny wieloskładnikowy (kompleksowy) mieszany, otrzymywany z saletry amonowej, ortofosforanu(V) amonu, siarczanu(VI) potasu i siarczanu(VI) magnezu oraz z soli zawierających mikroelementy. Skład procentowy azofoski wynosi: 13,6% azotu, 1,9% fosforu, 16,0 potasu, 2,7% magnezu, 0,18% miedzi, 0,045% cynku, 0,27% manganu, 0,045% boru, 0,09% molibdenu.

Fakt poszedłem ciut naokoło i przeliczyłem składniki w stosunku do azotu stąd to 1:0,5::1,4 i mnożyłem przez 3 aby można było łatwiej porównać,ale taki fachowiec jak Ty powinien się zorientować ;:108.Dodam jeszcze że skład jest w czystym składniku,tak na wszelki wypadek :wink:
forumowicz pisze: Czyli cenę azofoski też trzeba pomnożyć przez 3 ;:306
chyba jednak nie a co do klienta to masz rację ,często tak bywa! ;:14
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Im bardziej nawóz jest dedykowany tym większa jego cena. Jak do psiankowatych to kosztuje X, do papryki 3X, do chili już 10x. Ciekawe kiedy ktoś wpadnie na pomysł i "stworzy" nawóz do konkretnej odmiany. A jest o co walczć bo pewnie będzie kosztował 100x. ;:138
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

;:306 Czyli mój problem się rozwiązał z dodatkowymi nawozami do papryki :P Dzięki ;:168 Będę je traktować jak pomidory, raczej im nie zaszkodzi :D
To znaczy Magnez+potas+bioflorin:) Przemiennie z saletrą wapniową? Chyba nic im złego tym nie zrobię?
Przynajmniej kasy nie wydam niepotrzebnie ;:333 zwłaszcza że jej nie mam ;:306
Teraz na wiosnę chcę ziemię przekopać, tylko z czym? Bo obornik dam pod korzenie, to swoją drogą, granulat za długo by się łączył, myślałam o polifosce albo lubofosce. Tylko której? Z tego co widzę to polifoski jest dużoo do wyboru. Ostatnio chyba kupowałam polifoskę plus. Ale pewna nie jestem.
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
Tournesol
200p
200p
Od: 3 maja 2012, o 08:27

Post »

Chcialam wstawic zdjecia ale nie mozna EDIT owac swoje posty :?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereso...foski to nawozy do zbóż i zawierają potas w formie soli potasowej-chlorek potasu.Pod warzywa czy krzewy owocowe się nie nadają! Analiza gleby w ODR kosztuje 30 zł-NPK+Ca+Mg+zasolenie.Zrób analizę wczesną wiosną i będziesz wiedziała co dać a czego nie.Potrzeba ok 0,5 kg gleby.
Awatar użytkownika
Borysmh
50p
50p
Od: 12 lip 2013, o 12:13

Post »

termic88 pisze:O nawozie Capsio Chilli znalazłam tylko info: NPK: 3.0 - 1.0 - 4.4
Generalnie chcę je ogólnie nawozić jak pomidory - po posadzeniu roztworem saletrzaku / i / lub pokrzywówką. Później mieszankę magnezu, potasu i bioflorinu dolistnie. Jak już będzie trochę tych zawiązanych owoców to wtedy ten Capsio chilli (ale wtedy odpada mieszanka wymieniona wcześniej, mam rację? :oops: ). Zastanawiam się tylko czy papryki też mają skłonności do braku wapnia ? Czy mogę je co jakiś czas dolistnie opryskać saletrą wapniową? Będzie to im względnie potrzebne, czy tylko taki mój "pic na wodę" ?
Bo nie chcę zepsuć. A znowu nie mam siły mieszać się między pomidorami a papryką, żeby czegoś sobie nie pomylić. :) Ostatnio papryk w ogóle nie nawoziłam (oprócz obornika pod korzenie) i tragedii nie było. Więc pomyślałam, że gdyby im troszkę dopomóc - w sezonie - to owoce były by ładniejsze i większe. Dobrze kombinuję? :oops: Bo ja jeszcze zielonkawa w tym temacie jestem ;:131
Co do nawożenia to są różne "szkoły", wg mnie poza nawożeniem przed zasadzeniem i pogłównym, lepiej nawozić w przypadku, gdy istnieją ku temu przesłanki, inaczej łatwo zachwiać równowagą pierwiastków w glebie. Najlepiej wykonać badanie gleby i wtedy masz wszystko czarno na białym i wtedy wiadomo czy oprócz jakiegoś wieloskładnikowego nawozu nie trzeba innym jednoskładnikowym kompensować niedoboru.

Jak wspomnieli poprzednicy, ten nawóz jest dość drogi i w przypadku większej liczby roślin lepiej zmieszać podstawowe nawozy (saletrzak, saletra potasowa, superfosfat, fosforan amonu) uwzględniając podstawowe zasady mieszania i uzupełnić mikroelementami np. do akwariów za śmieszne pieniądze. Ewentualnie zaopatrzyć się w większe gabarytowo gotowe nawozy (np. florovit) lub na poszczególne fazy wzrostu/kwitnienia/owocowania np. Yara, Peters Professionals.

Papryka też miewa niedobory wapnia, ale to w zasadzie przy przeschniętym podłożu lub przenawożonym. Azotan wapnia wprowadza azotany i z powodu niskiej higroskopijności jest słabo pobierany, wg mnie lepiej zastąpić ten środek mrówczanem lub cytrynianem wapnia.
Inny popularny chlorek wapnia dość szybko się pobiera, ale może powodować fitotoksyczność na liściach i owocach.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jako nawóz mikroelementowy mogę polecić Mikrovit 1,cena w granicach 10 zł za litr.

Nawóz płynny ? źródło łatwo przyswajalnych mikroelementów w formie schelatowanej.
Polecany zwłaszcza w warunkach intensywnego nawożenia NPK zwiększającego znacznie zapotrzebowanie roślin na mikroelementy.

ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW [% masowe]:
tlenek magnezu (MgO) 2,3;
trójtlenek siarki (SO3) 7,2;
bor (B) 0,2;
miedź (Cu) 0,4;
żelazo (Fe) 0,6;
mangan (Mn) 0,6;
molibden (Mo) 0,02;
cynk (Zn) 0,4;
Cu, Fe, Mn, Zn - schelatowane przez EDTA.
Wszystkie składniki pokarmowe są rozpuszczalne w wodzie.

Jest cała gama tych nawozów :potas,żelazo.miedż ..itp.
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

Analizę zrobię, bo dobrze wiedzieć co w ziemi piszczy. (ziemię wydłubać z różnych punktów działki, o ile się nie mylę).
Ale rok temu (całkowicie z głupia) podsypałam polifoską wszystko na działke - krzewy, drzewa, róże i inne kwiaty. I powiem, że wiosna była udana, wszystko ślicznie kwitło, bardzo dużo było owoców, róże kwitły mi do mrozów (pierwsze kwitnięcie - zbiór płatków, obcięłam wszystkie pąki). Więc nie wiem czy aż takie złe te "..foski" ;:219
Idę poczytać do wątki o nawożeniu, bo tu już nie będę śmiecić.
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Kontakt:

Post »

Ależ Panowie dziś przezabawni, ho, ho ho!
Na dzien dzisiejszy 22 sadzonki i niestety zabieg usuwania skorupki z jednej zakończył sie fiaskiem, ma połówki liscieni - jak to wpłynie na jakość sadzonki? Bo rozumiem bedzie pobierać mniej światła, ale czy da radę?

Troche się nie mogłam powstrzymać i zrobiłam zamowienie na semillas kilka dni temu, ile idzie od nich paczka?
Sudzio
50p
50p
Od: 31 lip 2013, o 11:11

Post »

Myślę ze nie powinno zaszkodzić. Ja rok temu miałem to samo, zdejmując kask wyrwałem połowę liścieni i roślinka miała się dobrze i wydała bardzo obfite plony :) To jest moja teoria ale nie jestem pewien do końca. Może ktoś jeszcze się wypowie na ten temat ;:65
Pozdrawiam Sudzio ;)
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Wczoraj wypuściły kiełek kolejne papryczki z 04.02.: 1szt. Del Piquellino i 2szt. Bhut Jolokia, której jestem najbardziej ciekawa, a właściwie jej piekielnej ostrości ;:138
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”