Hortensje w moim ogrodzie cz. 2
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hortensje w moim ogrodzie cz. 2
Małgosiu, a jak namnażasz hortensje? Ucinasz patyk i ...
Pozdrawiam - Justyna
- slotys
- Od: 9 lut 2012, o 09:53
Justynko patyczki , które pobierałam w marcu - obrywałam z dolnych liści i trzymałam w wodzie aż wypuściły korzonki .Potem do doniczek lub prosto do ziemi. Natomiast te obcięte teraz ,wkładam prosto do doniczki ziemią , ustawiam w cienistym miejscu i często podlewam. Zwykle bardzo łatwo ukorzeniają się . Chociaż przyznam ,że w tym roku najlepiej ukorzeniała mi się LIMELIGHT. Prawie każdy patyczek z wiosny wypuścił korzonki. Teraz ładnie już rosną wypuszczają kolejne listki.
- duju
Dziękuję, może spróbuję moje, a nóż mi się uda ;)
Pozdrawiam - Justyna
- slotys
Justyś , spróbuj koniecznie ...zawsze kilka patyczków się ukorzeni . Jeżeli nie uda Ci się podzielę się z Tobą moimi LIMELIGHT.
- magduska81
- 500p
- Od: 11 wrz 2012, o 22:16
I dzięki tym ślicznym widoczkom postanowiłam kupić czosnek bo masz bajerancki, a ostróżki też śliczne, mam z serii pacific jak byś miała coś na wymianę chętnie się wymienię:) Cudne masz hortensje 

Przez moj ogród przewineło się wiele osób... po każdym została jakaś pamiątka. Najdroższe są te, które pozostały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Zaglądam po długiej nieobecności
masz nieziemskie ostróżki 

- slotys
Madziu czosnki są przepiękne ,ja mam je pierwszy rok - dostałam od forumkowej Ani-anymi jestem nimi zachwycona. Jesienią muszę koniecznie dosadzić te o wielkich fioletowych kulach kwiatowych.
Za ostróżki , bardzo dziękuję ,ponieważ mam z tej serii kilka krzaczków...
Natalko jakże miło Cię "widzieć" .Bardzo cieszę się ,że mnie odwiedziłaś. Jestem bardzo zadowolona z tegorocznych zakupów ostróżkowych. Nawet nie wiedziałam ,że istnieją ostróżki o tak przecudnych kwiatach. Tym bardziej rozumiesz moje zniecierpliwienie związane z rozkwitnięciem kolejnych kwiatów z innych odmian.
Dziewczyno...dzisiaj przypomniało mi się ,że obiecałam Ci sadzonkę psianki- szafirowa burza. Niestety Kochana - moja psianka nie obudziła się do życia po zimie...nie wiem co było tego powodem.
A to kolejne piękności dla wszystkich miłośników lilii...

Za ostróżki , bardzo dziękuję ,ponieważ mam z tej serii kilka krzaczków...

Natalko jakże miło Cię "widzieć" .Bardzo cieszę się ,że mnie odwiedziłaś. Jestem bardzo zadowolona z tegorocznych zakupów ostróżkowych. Nawet nie wiedziałam ,że istnieją ostróżki o tak przecudnych kwiatach. Tym bardziej rozumiesz moje zniecierpliwienie związane z rozkwitnięciem kolejnych kwiatów z innych odmian.
Dziewczyno...dzisiaj przypomniało mi się ,że obiecałam Ci sadzonkę psianki- szafirowa burza. Niestety Kochana - moja psianka nie obudziła się do życia po zimie...nie wiem co było tego powodem.
A to kolejne piękności dla wszystkich miłośników lilii...

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Małgosiu jeszcze ci kwitną lilie. U mnie już po kwitnięciu. Trzeba znów czekać roczek na ich ponowne kwitnienia.
Widzę,że udaje Ci się udaje z patyczków rozmnożyć hortensje. Ja próbowałam,ale klapa zupełna.

Widzę,że udaje Ci się udaje z patyczków rozmnożyć hortensje. Ja próbowałam,ale klapa zupełna.
- slotys
Alu nie zrażaj się ... może w nieodpowiednim czasie pobrałaś patyczki. Z moich obserwacji wynika ,że najszybciej ukorzeniają się patyczki pobrane bardzo wczesną wiosną , czyli w marcu . Dobrze też ukorzeniły się sadzonki pobierane lipiec-sierpień . Te sadzonki późną jesienią wysadziłam już do gruntu i o dziwo bez szwanku przetrwały zimę . Jeden maluszek wypuścił nawet dwa kwiaty ...a to Ci chwat...
Lilie jak już pisałam posadzone późną wiosną więc kwitną teraz na raty. Jeszcze kilka w pączkach więc nie mogę doczekać się kwiatów.
A to dobrana para....hortensjowo-liliowa...

Lilie jak już pisałam posadzone późną wiosną więc kwitną teraz na raty. Jeszcze kilka w pączkach więc nie mogę doczekać się kwiatów.
A to dobrana para....hortensjowo-liliowa...

- duju
Ok, to zobaczymy co mi wyjdzie z ukorzeniania.
Lilie też sadziłam wiosną i to już na prawdę ostatnie sztuki kwitną, szkoda, ale upał też robi swoje. A ponoć od poniedziałku ma być jeszcze cieplej, ok. 35st.
Lilie też sadziłam wiosną i to już na prawdę ostatnie sztuki kwitną, szkoda, ale upał też robi swoje. A ponoć od poniedziałku ma być jeszcze cieplej, ok. 35st.
Pozdrawiam - Justyna
-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Śliczne te nocne zdjęcia 

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Nawet nocą twoje okazy wyglądają imponująco. Burza kwiecia
Małgosiu czy podwiązujesz czyms swoje hortensje? Pytam bo moja Vanilka praktycznie leży (kwiatostany). Nie wiem czy to kwestia jej wieku, że jeszcze młoda słaba, czy może powinnam ją w jakąś obręcz podtrzymującą wsadzać