Madziu- impreza zapowiada się na drogą sprawę.. Dlatego budowałam murki sama- nieudolnie, ale znacznie taniej! Sąsiadka, która przyszła mi kibicować opowiadała, że firma ogrodnicza zaproponowała jej zagospodarowanie ogrodu za bagatela 35tyś.
Szkoda tego, co napisałaś o nawodnieniu- o ile dobrze pamiętam, to teraz negocjujesz z tą samą osoba, która to robiła rok temu. Może uda się ustalić znizkę, "dla stałej klientki"
Najważniejsze, że zrobią najcięższe prace- trawnik, wytyczenie rabat, krawężniki, obrzeża.. Z roślinami na pewno sobie powoli poradzicie, a gdyby potrzebne były dodatkowe ręce z fiskarsem, to w któryś weekend mogę zaoferować swoje niewprawne dłonie

Skoro i tak nie kupujesz wszystkich roślin od razu, to szkoda wydawać pieniądze dodatkowo za posadzenie.. Wiadomo, ileś sztuk krzewów, nawet małych, też może dać w kość- jednak powoli, etapami- a jak ogromna satysfakcja będzie
Myślę, że lepszym rozwiązaniem będzie samodzielne szukanie materiałów a firma jedynie wykona pracę. Niby w firmach mają zniżki i kupują taniej- ale taka prawda, że zawsze sobie gdzieś odbiją.. Chyba lepiej poszukać chociażby na necie- czy to obrzeży, czy kory z dostawą. Ja kiedyś zamawiałam dostarczenie kory- firmę wyszukałam na allegro i za worek płaciłam nieco taniej niż w ogrodniczym- na dużej ilości zaczyna to robić różnicę..Przy większym zamówieniu dostawa była w cenie.
Chyba tak samo z roślinami.. Trzeba trochę poszukać i ocenić, czy warto brać wszystko w jednym miejscu i za zsumowane zakupy mieć zniżkę czy może wyszukać w różnych miejscach najlepszych ofert, niby bez zniżki za duże zakupy, ale ceny wyjściowo mniejsze.. Chociażby przykład moich drzew- różnica między szkółkami 200pln na 2 sztukach, nie dość, że tańsze to wyższe.
Sporo zawracania z tym głowy, ale przy takiej liście zakupów, jaką masz w planach, to może uzbierać się ładna suma.
Pracowity sezon Cię czeka i pewno nie raz dojdziesz do wniosku, że nie masz siły- ale na pewno sobie poradzisz ze wszystkim. Na widok zapełniających się rabat nogi same będą się rwały do pracy