Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
Czy sposób z filmiku, to nie to samo, co pikowanie po liścienie?
Czy to się różni?
Czy to się różni?
Dlaczego facet uszczykuje końcówki korzeni?
Ziemię warto by przesiać przez jakieś sito, dodać trochę piasku i perlitu - wygląda na mocno torfową.
Za mocno je na początku podlewa.
Ziemię warto by przesiać przez jakieś sito, dodać trochę piasku i perlitu - wygląda na mocno torfową.
Za mocno je na początku podlewa.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Pomidor ma system palowy i uszczknięcie końcówki korzenia palowego ma zmusić pomidor do szybszego wypuszczenia korzeni przybyszowych.
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Jeżeli korzenie są za długie i nie mieszczą się na wysokość razem z łodyżką w ziemi to się je uszczykuje - facet to właśnie mówi. Ja też często to robię. I też obficie podlewam po posadzeniu siewki. Siewki oczywiście najlepiej nie dopuścić do wybiegnięcia, ale jak już są wybiegnięte można tak, albo po prostu wkładać ukosem
. Natomiast racja z tym podłożem - jak nie doda się perlitu albo wermikulitu albo w ostateczności grubo ziarnistego piasku, to ziemia będzie się zaskorupiać, a to jak wiadomo bardzo źle działa na korzenie (brak dostępu powietrza i mogą gnić)
.

On tam dużo rzeczy mówi, ale dla mnie w obcym języku.
Według mnie przelewa te siewki. Moje doświadczenia z zeszłego roku wskazują na to, że takie podlanie już wilgotniej gleby plus niewiele słońca, plus niezbyt wysoka temperatura zwiastuje kłopoty.
Według mnie przelewa te siewki. Moje doświadczenia z zeszłego roku wskazują na to, że takie podlanie już wilgotniej gleby plus niewiele słońca, plus niezbyt wysoka temperatura zwiastuje kłopoty.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Dzięki forumkom, wiem już jak głęboko wsadzać do ziemi/torfu podkiełkowaną paprykę (2-3 cm). Teraz mam dylemat z pomidorami, bo pierwsze wykiełkowały (do donic). Ponieważ są to nasiona z akcji i nie chcę żadnego zniszczyć (np. ściągając im nasionko z liścieni), chciałabym się poradzić jak je głęboko wsadzać do ziemi (dołek robię ołówkiem). Czy tak jak paprykę czy trochę bardziej płytko?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Co tu tak pusto? Wszyscy w ogródkach sadzą pomidory? Ja dopiero na półmetku tzn wsadzona połowa 65 szt ale kręgosłup wysiadł i reszta grzecznie czeka w swoich ciasnych klatkach fertygowana przez męża.
Do końca maja lekarz zabronił mi jakiejkolwiek ogródkowej pracy, czy nie lepiej byłoby je zadołować?
Do końca maja lekarz zabronił mi jakiejkolwiek ogródkowej pracy, czy nie lepiej byłoby je zadołować?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Też jestem w tyle z sadzeniem pomidorów do gruntu
na razie może 1/4 czy nawet 1/5 siedzi w ziemi. Inne czekają pod parasolem, bo słońce za ostre 

- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Moje już wszystkie w gruncie.
Dla osłony przed słońcem mają baldachim ze starych firan

Dla osłony przed słońcem mają baldachim ze starych firan

Pozdrawiam Kaśka
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czego to ludzie nie wymyślą,żeby dogodzić pomidorkom
Ja wysadziłam połowę,z resztą czekam na ochłodzenie albo zachmurzenie. Ale jak ogladam prognozę długoterminową,to ochłodzenie ma być za tydzień. Postanowiłam więc wieczorami wysadzać po trochu. Sadzonki ładne,grube,dobrze zahartowane,to dadzą radę .Stoją na słońcu,już nawet nie cieniuję ich w południe włókniną,tylko muszę podlewać 2 razy dziennie
Te,które wysadziłam 2 tygodnie temu już złapały grunt i ruszyły ładnie w górę. Taka pogoda to dla nich raj 

Ja wysadziłam połowę,z resztą czekam na ochłodzenie albo zachmurzenie. Ale jak ogladam prognozę długoterminową,to ochłodzenie ma być za tydzień. Postanowiłam więc wieczorami wysadzać po trochu. Sadzonki ładne,grube,dobrze zahartowane,to dadzą radę .Stoją na słońcu,już nawet nie cieniuję ich w południe włókniną,tylko muszę podlewać 2 razy dziennie

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- whitedame
Też tak myślę, pomidorki słońce ( nawet to palące ) uwielbiają pod warunkiem, że mają nóżki w wodzie.
Ja od czasu wsadzenia ( poniedziałek-wtorek ) jeszcze ich nie podlewałam bo stoją ładnie nie omdlałe. Czy jeśli będzie nadal tak upalnie podlewać czy trzymać się tego dwutygodniowego terminu bez podlewania jak tu na forum radzono?
Ja od czasu wsadzenia ( poniedziałek-wtorek ) jeszcze ich nie podlewałam bo stoją ładnie nie omdlałe. Czy jeśli będzie nadal tak upalnie podlewać czy trzymać się tego dwutygodniowego terminu bez podlewania jak tu na forum radzono?

- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
2 tygodnie bez podlewania?
W takie upały?
Ja wieczorem wysadzałam, a na następny dzień wcześnie rano już musiałam podlewać, bo zaczynały więdnąć.
W takie upały?

Ja wieczorem wysadzałam, a na następny dzień wcześnie rano już musiałam podlewać, bo zaczynały więdnąć.
Pozdrawiam Kaśka
Wydaje mi się, że smak - zawartość np. cukru zależy głównie od ilości słońca i niektórych składników np. potasu.
- whitedame
Wysadzając sadzonki do gruntu solidnie namoczyłam im bryłę korzeniową w wiaderku a potem solidnie podlałam i do tej pory nie mam oznak omdlenia.

Też jeszcze nie podlewałem swoich, wysadzonych 10 maja. Ziemia wilgotna na głębokości 2 cm. Fakt że sporo wody do dołków dałem na starcie.