Mój storczykowy kącik :) cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II

Post »

Aniu gratuluję pędzików ;:196
Ja mojego jednego storcza przestawiłam na półkę na ścianie jak miał pędy.Na jednym kwitł,a drugi dopiero rozwijał.I jak na razie jest dobrze.Otworzył już 3 pączki i puszcza nowy pędzik.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

ooo dziękuję Kamila ;:196 te z pędzikami postanowiłam przenieść na półkę nad biurkiem co by nie pogarszać stanu ich listków i żeby na oknie zrobić miejsce tym niezapędzonym ;:204 Mam nadzieję, że będą dalej rosnąć ;:108 a pamiętacie jak na personalnym wspomniałam, że przesadziłam jednego w większa doniczkę i teraz drżę jak to zniesie? Otóż standardowo.. połowa korzeni pognita :( Większość wycięłam i wpakowałam w 12 cm.. Może źle dobieram komponenty podłoża? Heh.. teraz wsadziłam w grubą korę z OG i taką średnia z domieszką węgla też z OG plus troszkę pumeksu ogrodniczego. Wydaje mi się, że to podłoże powinno wystarczająco szybko przesychać, ale to się okaże..
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Aniu, ja też niestety zaszkodziłam kilku moim phalaenopsisom zbyt dużą doniczką. Przesadziłam z 12 do 15 cm. Bardzo źle to zniosły. Dopiero korzystając z FO dowiedziałam się, co było przyczyną. Dziś jestem ostrożniejsza przesadzając. Kłopot w tym, że w ogrodniczych nie ma doniczek przezroczystych 13, 14 cm., żeby ewentualnie stopniowo zwiększać średnicę doniczki.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janeczko no własnie w tym problem, że nie ma nic pośredniego miedzy 12 a 15 :( Więc wsadzając do większej doniczki zawsze staram się dać więcej keramzytu czy pumeksu żeby nie było zbyt dużo samej kory w stosunku do korzeni, no bo co mi pozostaje, obciąć zdrowe korzonki by zmieścić ją do 12? ;:219 ehh.. Myślę, ze przy takiej większej doniczce powinnam dać tylko grubą korę plus keramzyt i może jakoś by to przetrwały a ja chyba niepotrzebnie mieszam jeszcze drobniejsze komponenty i efekt jak widać. To przemieszane podłoże dobrze mi sie sprawdza w 12 cm doniczkach no ale z 15 chyba nie powinnam kombinować.

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Ja wsadzając do dużych donic ( jak np. tego mojego giganta) w 50% doniczkę wypełniałam keramzytem. Nie wiem na ile to dobry pomysł, ale korzonki w ogóle mi nie gniją.... Wręcz przeciwnie... :roll:
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

A może użyjcie takich zielonych doniczek (coś jak ta moja "na cebulowe" spotkałam je w różnych rozmiarach i mają już porobione dziurki ;:204 ) ;:333
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kahim no też tak robię, bo pumeks działa dokładnie jak keramzyt, tyle, ze jest w moim odczuciu ładniejszy :wink:
Wiki to dobry pomysł, ale nic wówczas o takich doniczkach nie wiedziałam. Na rośliny cebulowe spotkałam się tylko z takimi niskimi koszyczkami zielonymi. No i chyba wolałabym widzieć co dzieje się w środku, bo jak widać mogą być później przygody ;:219 ale 13 i 14 cm doniczki pod storczyki widziałam na allegro, więc następnym razem zrobię jakieś hurtowe zakupy w kilku sztukach by już mieć na zaś i może to jest rozwiązanie.

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Dufin pisze:kahim no też tak robię, bo pumeks działa dokładnie jak keramzyt, tyle, ze jest w moim odczuciu ładniejszy :wink:
Wiki to dobry pomysł, ale nic wówczas o takich doniczkach nie wiedziałam. Na rośliny cebulowe spotkałam się tylko z takimi niskimi koszyczkami zielonymi. No i chyba wolałabym widzieć co dzieje się w środku, bo jak widać mogą być później przygody ;:219 ale 13 i 14 cm doniczki pod storczyki widziałam na allegrooo, więc następnym razem zrobię jakieś hurtowe zakupy w kilku sztukach by już mieć na zaś i może to jest rozwiązanie.
Ja widziałam raz w Casto...przezroczyste doniczki we wszystkich rozmiarach,ale wtedy nie miałam w planie przesadzania.A teraz jak chciałam kupić mniejsze to już były tylko 12,15 i w góre... :evil:
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm... Dziś w LM luknęłam na doniczki i wydaje mi się, że była pełna rozmiarówka ( począwszy od takich kubeczków jak na miniaturki :wink: ).
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hmm.. nie bardzo mam kiedy podjechać do LM bo w Krk jestem tylko na weekendy a od rana do wieczora mam zajęcia :( ale mam OBI obok uczelni to tam zajrzę, chociaż ostatnio widziałam tam tak jak pisze Kami 12,15 i większe.. w Castoramie tylko 12 i 15 heh.. chyba jednak najwygodniej mi będzie zamówić, bo zanim ja zjeżdżę pół Krakowa, to na bilety wydam więcej niż na przesyłkę :D Ale dziękuję za cynk ;:196 jeśli kiedyś zabłądzę w tych rejonach to na pewno będę pamiętać by sprawdzić.

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sumie szkoda, że nie wiedziałam, bo mogłam ci dziś ew. kupić.
Awatar użytkownika
flicka_
100p
100p
Od: 15 lip 2013, o 15:05

Post »

W promieniu 1 km od mojej pracy znajdują się LM, OBI i praktiker, gdybyscie coś potrzebowały to ja zwrot kosztów+ przesyłkę mogę wam kupić;)
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ z Was Kochane istoty ;:196 W sumie na razie nie potrzebuję ich tak bardzo, bo nie planuję nic przesadzać, ale nauczona doświadczeniem wiem, że taki rozmiar doniczek prędzej czy później muszę zakupić. Kolejny raz zaryzykowałam licząc, że tym razem się uda w większej i kolejny raz żałuję, że się nie wstrzymałam i nie zamówiłam pośredniego rozmiaru. Myślę, że za jakiś czas zamówię je w końcu na allegro, nie ma sensu Was fatygować bo to i tak na to samo wyjdzie a może dokupię jeszcze jakieś pierdółki i zrobię większe zamówienie ;) Swoją drogą to czy OG nie miał w swojej ofercie też wielu rozmiarów doniczek? Kiedyś w którymś sklepie internetowym widziałam niemal wszystkie a ostatnio, gdy zajrzałam, to nie było..

a dla zainteresowanych - OG oferuje teraz rabat 10% na Wszystko, więc jeśli ktoś miał w planach jakieś zakupy to może to dobry czas :D Swoją drogą ciekawe, czy promocje się łączą, bo ostatnio dośc długo oczekiwałam na paczkę od nich i w ramach przeprosin dostałam kod rabatowy 10% na następne zakupy u nich.. hmm.. ;:183

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmmm... 20procentowy upust brzmi niegłupio.... ;:204
Może napisz do nich pytanie o łączenie promocji i jeżeli jest taka opcja zrobisz mega wielkie zakupy co by się bardziej opłacało .... :tan
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no chyba napisze z ciekawości, ale na mega zakupy nie mam kasy ;:222 jakieś ciuchy na zimę muszę pokupować ;:174

Pozdrawiam Ania!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”