Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Post »

Witam i pozdrawiam z mglistej, mokrej i wietrznej krainy czyli zachodnie Mazury ...
Jesień zbliża sie ku końcowi i niby to normalne ale nie znoszę takiej zgniłej wilgoci.

... powiedzonko na dzisiaj ... 
Boże daj, Boże daj, aby wiecznie trwał nam maj. 

Dla poprawy humoru parę słonecznych fotek a na początku moja prywatna tęcza , którą czasami sobie serwuję ... przy okazji podlewania.

Obrazek

wiciokrzew japoński Aureoreticulata rozświetlony promieniami słońca i jego liście w zbliżeniu
Obrazek
Obrazek

Ile nam przyjdzie czekać na taki kolorek nieba ???
Obrazek

Tylko,że i on nie trwa zbyt długo bo wystarczy,że wyjdzie zza horyzontu taka ciężka szarość ... niesie ze sobą deszcz i inne czasami przykre zjawiska
Obrazek
Niunia1981 pisze:Oj Krysiu po tych Twoich fotkach to na wiosnę będziemy bić się o sadzonki rozchodników na Twoim wątku sprzedażowym :;230
Pamiętaj ja byłam gdzieś na początku ;:224
Moniko do wiosny daleko więc póki co to kwiatami rozchodników na fotkach będziemy się cieszyć.
Wszystkie dla Ciebie ;:196 kwiaty wszelakiej maści - bardzo je lubię.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mandragora - Milenko
Nie piecz chlebka, nie piecz chlebka! ;:306 Ocal wszystkie!
No to poszłam i kupiłam taką średnią pod aktualne potrzeby bo piekłam bułki i chleb z dodatkiem musu z pieczonej dyni - pychota a jakie ciasto żółciutkie.
Bułeczki tak na lekko słodko a chleb delikatny ale nadaje sie do wszystkiego.
Ten "sedumek łopatkowy" trafił do mnie jako prezent od znajomej z działek bo wie ,że kolekcjonuję większe więc dla żartu kupiła mi takie maleństwo. :;230

badzia - Wandziu Ja tez skusiłam sie na Hokkaido z racji opinii na temat jej smaku. Już jedliśmy ale niezbyt dojrzałe dlatego te musza leżeć aby dały wartościowe nasiona i smakowity miąższ.
Oczywiście,że nasiona zostawiam i jakby co to pisz.
Rozchodniki tworzą tak różnobarwne kwiaty, które sa ozdobą przez długi czas. My faktycznie znamy niewiele odmian.

wielkakulka - Aniu czasami podsuszam nasiona dyć bo dodaje do ciasta jak piekę chleb. Czasami warto tez pokruszyć je i posypać nimi zupę z dyni ( krem) na talerzu.. Nic się nie marnuje.

malgocha1960 - Małgosiu czyli nazwę na swojego " zadarniacza doniczkowego" już masz. Kochana nasza Dorcia (korzo_m ) resztę dopisała.
Szkoda,że nie zimuje bo coraz więcej zbiera się tego na przechowanie. Mnie wystarczy 1 mała doniczka,resztę sadzonek dałam koleżance. Niech inni tez sie cieszą .
Łatwo sie rozmnaża więc wiosną można każdy dłuższy pęd pociąć na kilka do ukorzenienia jeśli jest potrzeba na większa ilość.

TerDob - Teresko dziękuję ;:196
Jestem z Tobą myślami - trzymaj się.

123katex - Kasiu
dziękuję

korzo_m - Dorotko dzięki za pomoc .
Widzę,że zamknęłaś wątek na sezon zimowy - może i ja bym tak zrobiła bo mam sporo planów .
Margo2 pisze:Krysiu, ja uwielbiam złocienie. Mam różowego. Miałam kiedyś żółtego, ale wymarzł.
Dostałam w tym roku białego. Zobaczymy jak bedzie kwitł.
Małgosiu złocienie sa piękne więc nic dziwnego,że je uwielbiasz.Cieszy mnie to ,że coraz więcej odmian widac w ogrodach.
Ja oczywiście mam tylko białe ;:131 no cóż ... biel kocham chyba od zawsze ...

Ostatnio mi przychorowały bo trafiła się choroba przy tojadach a one blisko nich rosły.
Zobaczymy co będzie w tym roku bo większość przekopałam na inne stanowiska a kwitły tak :

złocienie o dużych kwiatach
ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Lubię też te mniejsze np z grupy złocień maruna - wdzięczne i tworzą ładne kępki obsypane kwiatami.

przemo1669 - Przemku dynia - kilkanaście kilogramów to już coś. Taki okaz cieszy ale ja sadze u siebie tylko te odmiany o mniejszych owocach bo chce aby pięły się po siatce ogrodzeniowej. Dzięki temu mniej miejsca zajmują.

lora - Misiu dzięki ... czyli do wiosny.

e-babcia - Jadziu chryzantema " clarcia " to moja ulubienica i wnusi też bo lubi różowiaste kolorki. A ten kolorek jeszcze pachnie i owady go lubią to dla niej pełnia szczęścia.

iwona0042 - Iwonko rozchodnik łopatkowy mam chyba ze 2 lata więc zimował. Jesienią przykrą przygodę przeżył ale pozbierałam resztki po wypadku, posadziłam i nawet daszek dałam aby deszcz go nie utopił ... przeżyje... byle do wiosny.
Iwonko z fuksjami każdy robi jak mu pasuje. Te co przymrozek załatwił częściowo to też są gołe i tylko kikuty z ziemi wystają. Musze je okopczykować bo zimują w gruncie .
Tylko te mniejsze zabiorę do domu ale stopniowo - w tej chwili wszystkie sa po oprysku na grzyby i na robactwo. Zimowane w piwnicy zawsze tak zabezpieczam.
Nadal trzymam je w skrzynce za oknem kuchennym - reszta w altanie na działce bo nie mam jak się zabrać... ciągle coś ważniejszego.

Obrazek

Magellanek nie okrywam - dopiero jak zapowiedzą porządne i stałe mrozy to coś przyrzucę.
One dobrze zimują więc nie chcę ich rozpieszczać - przynajmniej odmiana 'RICCARTONII' to dla mnie pewniak.

Ewiczka52 - Ewciu dziękuję w imieniu dyni. No widzisz kobieto co to się narobiło ... posadzone... urosło... a teraz szkoda do garnka wrzucić ... :;230

ilona2715 - Ilonko " sedumek" zimował już więc dla niego kolejna zima to nie nowość. Tyle,że on rósł w zadołowanej doniczce , ktoś we wrześniu pod naszą nieobecność łaził po działce i z kopa ją załatwił ... rozsypało się wszystko więc zebrałam i siedzą w doniczce. Same maluszki bo przeżyły tylko dzieci ...
Gdybym go spotkała to dostałby ode mnie parę ;:125
Czyżbyś i Ty chorowała na dyniowe cudeńka ???
Musze obfocić dyńkę Carnival bo znów zmieniła kolory od ostatniej sesji , niektóre odmiany tak mają.
Ta chyba szykuje się na bal więc zmienia suknie...
Zapisałam odmiany ( jakby co to puść wici na wiosnę )
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu dziękuję za rozchodnikową sesję zdjeciową ;:196
Ten o białych i ten o żółto-kremowych kwiatkach ;:167 wzdycham do monitora - dobrze że nie ma jeszcze nikogo w biurze ;:306
Miłego dzionka - u mnie niestety straszna szaruga i zaczyna padać ;:223
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Krysiu piękne fotki ;:108
Po sesji rozchodnikowej rozmarzyłam się i stwierdziłam, że muszą trafić do mojego ogródka.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Prywatna tęcza ;:138 U nas dziś rano była taka ogromna. Wręcz idealna :D Fajny widok jak na poranna droge do pracy.
Do złocieni też mam słabość. Są nie tylko ładne, ale i bardzo trwałe :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu wątek zamknęłam, nie ma już co pokazywać, ale teraz będę buszowała po Waszych ogrodach. Zawsze coś podglądnę i później wykorzystam u siebie.
Jakie Ty masz piękne widoki, zupełnie inny klimat niż u mnie. Teraz wiem dlaczego Twoje roślinki takie piękne, cień, woda wokół wiele daje, nie to co na mojej piaszczystej pustyni :cry:
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krysiu ;:196 dziękuję Ci kochana ;:167
Piękne rozchodniki , złocienie - u mnie nie chcą rosnąć te pełne , tylko złocień maruna daje radę .
Wspaniała tęcza i to na życzenie ;:306 ;:306
Cudne widoczki ;:215 ;:215 Zdjęcia ;:333
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Ładna kolekcja dyń. Mnie też Krysiu szkoda by było na konsumpcję je przeznaczyć ;:173
'Clara Curtis' bardzo obficie u Ciebie kwitnie. U mnie chyba będzie do przesadzenia, bo już kilka lat rośnie na tym samym stanowisku. Napisz Krysiu czy ją przycinasz aby tak bujnie kwitła? Na jakim stanowisku ona u Ciebie rośnie?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Piękne złocienie. Ciekawe, którego ja dostałam.
Patrzyłam na pierwsze zdjęcie z rochodnikami i zastanawiam się, czy to nie podobny do mojego, do tego co chciałaś.Przynajmniej liście są podobne. Mój ma taki wrzosowy kolor kwiatów.
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Oglądam i podziwiam,najgorsze jest to że wszystkiego mi się chce a wiosna daleko. ;:145
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Krysiu!...wspaniała sesja 'rozchodnikowa' Kolejne moje zapisne chciejstwo... ;:215
Pozdrawiam cieplutko! ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Krysiu nawet tęczę prywatną masz ..super... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu widziałam u Ciebie Proso Włosowate i mam pytanie czy ono zimuje albo je wysiewasz ,bo przywiozłam sobie właśnie taką łodyżkę z pióropuszem .Teraz mam problem :wink: Fajnie mieć taką własną tęczę też czasem przy podlewaniu sie nią zachwycam .Masz mnóstwo rozchodników ,bo to są niewymagające rośliny .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Dawno nie zaglądałam, ale to dlatego, że kot pożarł Phytolacca od Ciebie i okropnie mi źle z tego powodu :oops: Mordeczką pożarł. Zupełnie :evil: Nawet ziemi z doniczki nie rozgarnął, ocalała. Po łacinie nazywam, bo nie mam jednej ważnej litery :oops:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękne rozchodniki szczególnie te dwu kolorowe , takich jeszcze nie mam ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krysiu :wit :wit