Ogród Helen,Cz 2
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Helen,Cz 2
Ja o swoich patyczkach zapomniałam jak zwykle i nie sprawdziłam, czy żyją.
Posadziłam w ogrodzie, więc nie przejmuje się.
Zrobiłam to na próbe. Kiedyś tez próbowałam ukorzeniac patyczki w ziemi, ale wszystkie mi padły. Chyba lepiej jednak wsadzić je do wody, chyba chętniej korzonki wypuszczają
Posadziłam w ogrodzie, więc nie przejmuje się.
Zrobiłam to na próbe. Kiedyś tez próbowałam ukorzeniac patyczki w ziemi, ale wszystkie mi padły. Chyba lepiej jednak wsadzić je do wody, chyba chętniej korzonki wypuszczają
- Helen
- Od: 30 sie 2010, o 19:47
Gosia, zapomniałaś o nich
, zobacz może mają już korzonki szkoda by było wyciągnąć je przez przypadek z chwastami .
Dwa być może trzy lata temu udało mi się ukorzenić dwie hortki jedna bukietowa jest już ładnie rozkrzewiona i w ubiegłym roku kwitła , druga ogrodowa jest mała ma parę dużych liści. Patyczki były wsadzane prosto do gleby. Na duże krzewy trzeba poczekać sporo latek.

Dwa być może trzy lata temu udało mi się ukorzenić dwie hortki jedna bukietowa jest już ładnie rozkrzewiona i w ubiegłym roku kwitła , druga ogrodowa jest mała ma parę dużych liści. Patyczki były wsadzane prosto do gleby. Na duże krzewy trzeba poczekać sporo latek.

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakie piekne te niebieskosci
U mnie szafirki rozwędrowały się po całym ogrodzie przez to ciagłe przekopywanie ogrodu!

- Helen
U mnie też Mariolka, mam je wszędzie po parę sztuk, bo wciąż grzebie i przesadzam jak Ty. 

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Helenko tulipany malutkie pięknie rozświetlają rabatę. Niebieskości uwielbiam, a szafirki u mnie tylko przez dwa lata były w jednym miejscu. Jesienią znowu powędrują na inną rabatkę, wszystkie tak mamy.
Czy ta biała, to gęsiówka. Dostałam taką roślinę i nie jestem pewna co to jest.

- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Helenko, dużo kolorów masz już w ogrodzie, wszystko pięknie kwitnie.
Ja też przesadzałam szafirki i w kilku miejscach zostały pojedyncze. W tym roku z pojedynczych zrobiła się mała kępka i bardzo mnie to cieszy.
Zachodu z ukorzenianiem roślin może i jest, ale jaka radość, kiedy się uda. Uważam, że warto się w to bawić, przede wszystkim właśnie dla satysfakcji
Ja też przesadzałam szafirki i w kilku miejscach zostały pojedyncze. W tym roku z pojedynczych zrobiła się mała kępka i bardzo mnie to cieszy.
Zachodu z ukorzenianiem roślin może i jest, ale jaka radość, kiedy się uda. Uważam, że warto się w to bawić, przede wszystkim właśnie dla satysfakcji

- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Ślicznie!! czy ta niebieska roślinka płożąca na przedostatnim miejscu jest wieloletnia? To żagwin?
- Helen
Sonia,u mnie szafirki rosną pojedynczo bo zazwyczaj po przekwitnięciu zapominam że tam są i w to miejsce wsadzam coś innego przez to nie doczekam się dużej plamy szafirków taka jak u Ciebie.
To białe to gęsiówka lub inaczej żagwin .
Gosia taka kępka szafirków cieszy, muszę być bardziej dokładna i po przekwitnięciu cebulowatych i oznaczyć dane miejsce aby tam nic nie sadzić. Ukorzenianie to tylko taka własna satysfakcja jakiś patyczek się ukorzenił. Jeżeli coś z tego wyrośnie to dobrze , jeżeli nic to też dobrze.
Ewcia, ta niebieska roślinka to żagwin jest wieloletnia mam ją trzeci rok ale bardzo słabo się rozrasta sama nie wiem dlaczego.
To białe to gęsiówka lub inaczej żagwin .

Gosia taka kępka szafirków cieszy, muszę być bardziej dokładna i po przekwitnięciu cebulowatych i oznaczyć dane miejsce aby tam nic nie sadzić. Ukorzenianie to tylko taka własna satysfakcja jakiś patyczek się ukorzenił. Jeżeli coś z tego wyrośnie to dobrze , jeżeli nic to też dobrze.

Ewcia, ta niebieska roślinka to żagwin jest wieloletnia mam ją trzeci rok ale bardzo słabo się rozrasta sama nie wiem dlaczego.

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Jeden żagwin u mnie bardzo słabo kwitnie.
Ciekawe dlaczego
Bardzo je lubię za burzę kwiatków
Moje hortki posadzone w takim miejsce, że ja tam rzadko chodzę.
Dlatego zapominam o nich. Nie rzucają sie w oczy
Ciekawe dlaczego
Bardzo je lubię za burzę kwiatków
Moje hortki posadzone w takim miejsce, że ja tam rzadko chodzę.
Dlatego zapominam o nich. Nie rzucają sie w oczy

Kwitną magnolie, chcemy magnolie, kwitną lilie chcemy lilie. szaleństwo po prostu
Czy to zdjęcia z dnia dzisiejszego? Lilia sw Antoniego u mnie zachowuje się tak samo, w ubiegłym roku nie było jej widać, teraz jest. Twoje liście przypominają tę lilię.

- cyma2704
Helenko dziękuję,
myślałam, że żagwin to inny gatunek.

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Witaj Helen
Piękna masz wiosnę
Pieris - cudny
muszę go zaprosić do siebie
Ja też ukorzeniam patyczki hortensji - na razie nie mają korzonków , ale może coś się ukorzeni .
Czy u Ciebie też tak sucho ?? gdybyś widziała gdzieś deszcz to wyślij go do mnie
Pozdrawiam serdecznie

Pieris - cudny

Ja też ukorzeniam patyczki hortensji - na razie nie mają korzonków , ale może coś się ukorzeni .
Czy u Ciebie też tak sucho ?? gdybyś widziała gdzieś deszcz to wyślij go do mnie

Pozdrawiam serdecznie

- Helen
Przyuważyłam u siebie że żagwiny (mam niebieski i biały) bardzo słabo przyrastają a biały nawet jest mniejszy niż w ubiegłym roku.
Coś z nimi nie tak .Gosia zobacz na swoje Hortki może już są duże
Sajvia, wszystkie nasze chciejstwa ogrodowe są w zasięgu ręki. Co chcemy to mamy
.
Zdjęcia zawsze mam z dnia w którym pisze dany post lub z poprzedniego, to zależy od pogody i czasu.
Teraz już jestem pewna że to lilie św Antoniego, wcześniej nie wiedziałam że wsadzone na jesieni pokazują się dopiero na drugą wiosnę.
Sonia nie jestem wielkim znawcą ale to wójek Google podpowiedział mi że gęsiówka i żagwin to jest to samo
Tereniu, wprowadz sobie Pierisa, mnie kwitnie do tej pory i cieszy oko.
U mnie było bardzo, bardzo sucho ,wczoraj była ulewa przez parę godzin i aż się lepiej poczułam bo myślałam że wszystko padnie. U ciebie chyba też popadało.......a jak nie to powiem mu żeby tam poszedł.

Tawułka, lubię ją za trójbarwne liście.

Coś z nimi nie tak .Gosia zobacz na swoje Hortki może już są duże

Sajvia, wszystkie nasze chciejstwa ogrodowe są w zasięgu ręki. Co chcemy to mamy

Zdjęcia zawsze mam z dnia w którym pisze dany post lub z poprzedniego, to zależy od pogody i czasu.
Teraz już jestem pewna że to lilie św Antoniego, wcześniej nie wiedziałam że wsadzone na jesieni pokazują się dopiero na drugą wiosnę.

Sonia nie jestem wielkim znawcą ale to wójek Google podpowiedział mi że gęsiówka i żagwin to jest to samo

Tereniu, wprowadz sobie Pierisa, mnie kwitnie do tej pory i cieszy oko.
U mnie było bardzo, bardzo sucho ,wczoraj była ulewa przez parę godzin i aż się lepiej poczułam bo myślałam że wszystko padnie. U ciebie chyba też popadało.......a jak nie to powiem mu żeby tam poszedł.

Tawułka, lubię ją za trójbarwne liście.

- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Helenko to białe to chyba gęsiówka wczesna, na fotce nie widać listków.
- cyma2704
Trzmieliny i tawuły w młodych listkach piękne.
Floksy świetnie rozjaśniają rabatki, a hosty masz już takie duże.