Ogródek Robaczka cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 8

Post »

Witajcie!
Niedziela minęła pod znakiem przejmującego zimna i wiatru, ale po południu wypogodziło się na tyle, że zrobiłam oprysk na robale i zdążyłam cyknąć kilka fotek w czasie obchodu ;-))
Odwiedziła mnie Ewa, przywiozła słonko i mogłyśmy wypić kawkę na tarasie plotkując (oczywiście) o różach ;:173 Porcja różanej prasy, którą Ewa przywiozła ze sobą zainspirowała mnie do stworzenia ciekawego zakątka na tle zieleni....i od fazy koncepcyjnej przeszłam do działania już tego popołudnia :lol:
Ale to póki co niespodzianka...

Ilonko, zrobiłam dzisiaj oprysk na bruzdownicę, Iceberg jest szczególnie natarczywie atakowany :evil: Heliotrop nie jest szczepiony na pniu, tylko tak wyprowadzony. To dojrzały krzew..zastanawiam się jak go przezimować :roll:
Ewa, znalazłam w dziale specjalistycznym tablicę środków owadobójczych i grzybobójczych, które można ze sobą mieszać, ale akurat Confidoru nie było, więc nie ryzykuję. Na grzyba jeszcze opryskam jak miną deszcze.
40 powojników to niezła kolekcja ;:215
Gosiu, ogród ma niespełna 1000 metrów kw. To mało i dużo jednocześnie...zależy od koncepcji ogrodu. Moja zmieniła się radykalnie w ciągu ostatniego roku i najchętniej obsadziłabym różami też działkę obok ;-) Ale nie narzekam, przestrzeni do pielęgnacji jest wystarczająco dużo, zwłaszcza, że mam czas tylko popołudniami i w weekendy.
Powojnik Krakowiak kupiłam w ubiegłym roku i jestem nic zachwycona. Kwitł bardzo obficie i długo, niemal przez całe lato. Szybko zarósł siatkę i nie chorował. Wprost nie mogę się doczekać tegorocznego pokazu!
Dzięki za podpowiedź w sprawie działu dot. stosowania chemii, przeczytałam :D
U Ciebie dzisiaj też padało? U nas było zimno, ale bez deszczu więc wykorzystałam aurę na oprysk.
Sweety, powojników nigdy za wiele ;:333 Ja wciąż nie uważam żebym miała ich w nadmiarze... ;:131
Marta, byłaś dzisiaj na działce, czy za zimno? U mnie po południu wyjrzało słonko!
Monia, czasami chciałabym przenieść się w czasie i zobaczyć ogród za 5-6 lat...z drugiej strony obserwowanie tego jak dojrzewa to bardzo budujące doświadczenie :D Nie znam powojnika Blue Light, zaraz sobie wyguglam :uszy
Iwonko, dziękuję za przemiłe słowa ;:196 Sweet Summer Love to najcudniej pachnący powojnik jaki znam. Posadziłam go w ubiegłym roku na pergolach na froncie i słodki, miodowy zapach witał mnie od wejścia..coś wspaniałego! Obsypany jest burzą kwiatów całe lato w kolorach od różu, przez purpurę i fiolety...zdrowy i szybko rosnący, polecam!
Constancjo, witaj! Bardzo mi miło, że sesja zdjęciowa przypadła Ci do gustu...wiele bym dała, żeby kiedyś móc zobaczyć Twoje zdjęcia mojego ogrodu...to by było coś ;:333
ps. mam nadzieję, że rodzinka nie poszła głodna spać ;-))
Aguś, zakątek sosnowy jest słoneczny - rabat będzie poszerzona pewnikiem, ale jeszcze nie mam pełnej koncepcji nasadzeń. Chciałabym stworzyć niższe piętro z iglaków, ale ostatnie słowo w tej sprawie ma M, to jego konik ;:172
Dorotko, urok clematisów polega tez na tym, że kwitną w różnym czasie i dzięki temu zawsze jest co podziwiać :uszy Choć zapewne latem będzie ich najwięcej. Kilku nowości posadzonych w tym roku wyczekuję z ciekawością ;:65
Maddy, u nas ostatnio deszczu sporo, więc wysyłam chmurki do Ciebie :wit Bruzdownica dzisiaj dostała ciężką artylerią ;:134
Danusiu, dziękuję ;:196 Do mnie nie potrzebujesz zaproszenia kochana, wpadaj kiedy masz ochotę..choć pewnie swój raj opuszczasz z ciężkim sercem.. ;:131
Kruszynko, witaj! Glicynię posadziliśmy 2 lata jako kilkuletni egzemplarz. Młode sadzonki zakwitają po kilku latach ;:108 Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Teraz mnie skręca ciekawość, co ciekawego zdziałałaś :D U mnie zaczęło znów kropić-nocą może.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

No i może od razu, czym pryskałaś??? ;:173
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Ponad 70 sztuk powojników... ;:180 U mnie 5, z czego jeden chyba wypadł :( Mam podobną ścieżkę do Twojej - od furtki do domu, dookoła trawa i nic poza tym (choć miejscami nawet trawy brak :roll: ). Twoja chyba trochę szersza. Kombinuję, jakby tę część "przyozdobić" roślinnością, musiałoby być coś, co w zimie nie będzie utrudniać odśnieżania (rejony górskie, na dostawy śniegu na pewno nigdy nie będę narzekać..). Może jakieś dwie delikatne drewniane pergole nad ścieżką, do mojego ogrodu niestety nie pasują żeliwne / metalowe. A najlepiej jedna, tylko dłuższa od standardowej. Tylko gdzie coś takiego kupić :roll:
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry!
Okrutnie dzisiaj jestem niewyspana...jakbym dopiero przyłożyla głowę do poduszki gdy zapiał Rico ( pingwini budzik w telefonie mojego M) i znowu do fabryki...całe szczęście tydzień pracy ma dla mnie 3 dni w tym tygodniu, bo w piątek biorę wolne..idziemy z Asią2 na wagary czyt. Szkółking :tan

Ewa, u mnie miało lać cały dzień, a o dziwo, od rana świeci słońce :D
Sweety, zrobiłam oprysk systemiczny, Confidorem ;:108
Milenko, moje wejście do domu ma ponad 150cm szerokości więc to raczej wymiary chodnika niż ścieżki. Dlatego tez musiałam zamawiać pergole na wymiar, odpowiedniej szerokości. Węższe, drewniane łatwiej kupić. Poszukaj w necie :uszy

Miłego dnia kochani ;:4
*moje wątki*
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Kaśku- wszystko to co napiszę, zostało już powiedziane, tymi, czy innym słowy:przepiękny, romantyczny ogród, nam tutaj serwujesz..Balsam dla duszy wręcz..
Dziękuję ;:167
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, dziękuję..bardzo mi miło, ze ogród wzbudza pozytywne emocje i cieszy nie tylko mnie ;:131

Dla Ciebie, w podziękowaniu za odwiedziny i serdeczności, kilka wczorajszych fotek :wit

Obrazek

Obrazek

Piwoniowe kuleczki
Obrazek

Gertrude Jekyll
Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam!
*moje wątki*
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasiu, podziwiając całokształty pozdrawiam Cię serdecznie - taki krótki tydzień (bo ja też nie pracuję w piątek :)) lubię; od razu mam inne podejście do poniedziałku ;-) Co prawda prawie całą noc oka nie zmrużyłam przez pełnię, ale mam nadzieję jakoś przetrwać dzień dzięki kawie - mojemu absolutnie ukochanemu napojowi.
Dzisiaj robię oprysk Mospilanem... rano oberwałam kolejne dwa pędy zaatakowane przez bruzdownicę. Martwią mnie też te dziwne larwy, które w niektórych liściach żerują. Nigdy tego na różach nie zaobserwowałam, aż do teraz.
Miłego! (w piątek także wybieram się na szkółking ;-))

PS. Gertruda ;:333
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Kasiu oczywiście pięknie .Nie wiedziałam ,że Gettruda tak wcześnie kwitnie ,cudna jest ;:oj
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasia taka dzisiaj kiepska jestem...ta twoja Gertruda ....bardzo mnie pocieszyła ;:196 Wloke sie na razie jak slimor jaki... ;:222
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, dzień dobry! Masz rację, bez kawy ani rusz, ale może jakoś dociągniemy do czwartku i długiego weekendu :uszy Bruzdownica i u mnie sieje spustoszenia....szczególnie upodobała sobie Iceberga :evil: Miłego dnia, oby minął szybko :wit
Ewa, Gertruda sadzona wiosną, z donicy więc kwitnie nieco szybciej. Ma cudownie pachnący kwiat, jak konfitury różane w esencji ;:170
Dorotko, uszy do gory kochana! Co tak posmutniałaś? Nie wyspałaś się przez pełnię jak Agunia? Kaweczkę chlapnij sobie z nami i nie daj się smutkom ;:168
Dla Ciebie, księżniczka Sophie ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Kasiu, całokształty boskie tak samo jak portrety ;:167 Robinia kwitnie a u nas w okolicy nawet dobrze pączków na nich nie ma :lol:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

jej ale róże ;:167 ;:oj
byłam na działce wczoraj tylko zobaczyć i nic nie robiłam bo zimnica taka, że hej :roll:
ale podobno ma być coraz cieplej to pewnie jak nic jutro się wybiorę :D
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiek, pozdrawiam w biegu poniedziałkowo. Miłego dnia, mam nadzieję że opryski na bruzdownicę będą skuteczne. U mnie na szczęście nie ma tego świństwa. Za to jest inne, skoczek różany na Lykkefundzie. Zrobiłam oprysk Mospilanem.
Dzięki za pomoc w kwestii bodiszkowej. Twój wspaniały jest naprawdę WSPANIAŁY :uszy
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Kasiu rzeczywiście masz podgrzewany ogród jak zobaczyłam rozwinięte róże to mi szczęka opadła. Dawno u Ciebie nie byłam więc mogłam popodziwiać rododendrony i powojniki no to podgrzewaj go dalej bo u mnie wegetacja jakby stanęła (rano 6 st)
Troszkę mi zginęłaś ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”