Moja balkonowa kolekcja kaktusów :) - przemek_pc
- czarny
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja balkonowa kolekcja kaktusów :) - przemek_pc
No i co to za jednosezonowy występ? Gdzie sie kolega podziewa?
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nawet nie jednosezonowy, tylko trailer taki...
- przemek_pc
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jestem! I żyję
Przepraszam wszystkich za dość długą nieobecność
Postaram się poprawić. Obiecuję
Ale najważniejsze, że - po dość pracowitym dla mnie okresie - sytuacja się trochę uspokoiła.
Chociaż teraz też nie ma mnie w domu i muszę marznąć w naszych kochanych Karkonoszach.
Z powodu mojej nieobecności - zarówno na forum jak i w domu - trochę ucierpiała moja kolekcja (włącznie z inwazją wełnowców), ale mam zamiar ją uzupełnić (w kierunku czego już poczyniłem kroki dokonując odpowiednich zakupów na aukcjach Tomka).

Przepraszam wszystkich za dość długą nieobecność

Ale najważniejsze, że - po dość pracowitym dla mnie okresie - sytuacja się trochę uspokoiła.
Chociaż teraz też nie ma mnie w domu i muszę marznąć w naszych kochanych Karkonoszach.
Z powodu mojej nieobecności - zarówno na forum jak i w domu - trochę ucierpiała moja kolekcja (włącznie z inwazją wełnowców), ale mam zamiar ją uzupełnić (w kierunku czego już poczyniłem kroki dokonując odpowiednich zakupów na aukcjach Tomka).

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
A więc to przez Ciebie nie kupiłam tego, co mi się w końcu spodobało mieć?przemek_pc pisze:(...) poczyniłem kroki dokonując odpowiednich zakupów na aukcjach Tomka).

Fajnie, że jesteś z powrotem

- przemek_pc
Wczoraj akurat nie licytowałem, bo byłem "w trasie". Ale już co nieco mam znowu na oku. Na pewno będę licytował w niedzielę.
Po powrocie do domu wrzucę fotkę mojej Discorea - tej, którą wysiewałem na wiosnę, i która ma już tak długi pęd, że nie mam go gdzie zawijać
Po powrocie do domu wrzucę fotkę mojej Discorea - tej, którą wysiewałem na wiosnę, i która ma już tak długi pęd, że nie mam go gdzie zawijać

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Dobrze, że już jesteś.
A pro po uzupełniania kolekcji... Może na przyszły rok się przy Tobie na coś ciekawego załapię...

A pro po uzupełniania kolekcji... Może na przyszły rok się przy Tobie na coś ciekawego załapię...

- przemek_pc
Ja już robię listę zakupów wiosennych u Sibala 
W tym roku już raczej sobie daruję...

W tym roku już raczej sobie daruję...
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Przemku!
Cały ranek spędziłam na przeglądaniu Twojego wątku w ramach rewizyty. Nie mogłam wyjść z podziwu. Balkon - i takie przepiękne kwiaty, przepięknie uwidocznione. Oglądałam z zapartym tchem, bo choć te kaktusy - jak to się mówi "nie moja bajka", to jednak nie znaczy, że się im nie przyglądam. I tak znalazłam cechy wspólne, jak na przykład Adenium i Karkonosze
Przepiękne i nie jest to tylko moje zdanie. O wyjątkowości Twego wątku świadczy fakt, że w tak krótkim czasie od jego założenia przybyło Ci tyle stron i tyle fanów...Dziękuję, że pozwoliłeś się poznać
Będę tu wpadać często - mądrego raczej nic nie napiszę, bo tu mądrzejsze głowy mają wiele do powiedzenia, ale że lubię czytać ciekawe dyskusje, to z pewnością będę tu na bieżąco 
Cały ranek spędziłam na przeglądaniu Twojego wątku w ramach rewizyty. Nie mogłam wyjść z podziwu. Balkon - i takie przepiękne kwiaty, przepięknie uwidocznione. Oglądałam z zapartym tchem, bo choć te kaktusy - jak to się mówi "nie moja bajka", to jednak nie znaczy, że się im nie przyglądam. I tak znalazłam cechy wspólne, jak na przykład Adenium i Karkonosze

Przepiękne i nie jest to tylko moje zdanie. O wyjątkowości Twego wątku świadczy fakt, że w tak krótkim czasie od jego założenia przybyło Ci tyle stron i tyle fanów...Dziękuję, że pozwoliłeś się poznać

- przemek_pc
- hen_s
Widać, że roślina ma dużą chęć do życia.
Już ładna a kiedy nabierze krzepy i wytworzy kaudeks będzie znaczącą ozdobą kolekcji. Tyle, że na to trzeba naprawdę długo czekać.

Już ładna a kiedy nabierze krzepy i wytworzy kaudeks będzie znaczącą ozdobą kolekcji. Tyle, że na to trzeba naprawdę długo czekać.

- przemek_pc
Jako, że dane mi dzisiaj było wyjątkowo spędzić dzień w domu, postanowiłem przejrzeć wszystkie fotki jakie udało mi się zrobić w tym sezonie. Wybrałem moim zdaniem te najciekawsze i najlepsze, i na zakończenie sezonu poświęcić im jeden post (z tego właśnie względu nie edytuję poprzedniego, zresztą i tak Henryk zdążył jeden wkleić
). Mam nadzieję, że spodobają się Wam chociaż trochę.
Z życzeniami, aby kolejny sezon był jeszcze lepszy od mijającego - dla Was:
Lobivia acanthoplegma, Lobivia aff. lateritia

Lobivia aurea var. shaferi, Lobivia haematantha var. densispina

Lobivia haematantha var. rebutioides

Lobivia jajoiana, Lobivia wrightiana

Rebutia (Mediolobivia) atrovirens var. haefneriana, Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. zecheri WR 650
Rebutia (Mediolobivia) einsteinii WR 509, Rebutia (Mediolobivia) gracilispina FR 1118

Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. haagei WR 35, Rebutia (Aylostera) heliosa 'teresae'
Rebutia (Aylostera) heliosa var. cajasensis, Rebutia (Aylostera) heliosa var. solisioides sobie 155

Rebutia (Aylostera) heliosa, śp Rebutia (Aylostera) hoffmannii WR 521a - moja chyba najdotkliwsza w tym sezonie strata
Rebutia krainziana, Rebutia (Aylostera) muscula

Rebutia (Aylostera) narvaecensis, Rebutia (Mediolobivia) nigricans var. carmeniana WR 690
Rebutia (Aylostera) pseudodeminuta, Rebutia (Aylostera) pulvinosa
\
Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. lateritia KK 638, Rebutia (Mediolobivia) pygmaea sp.

Rebutia (Mediolobivia) pygmaea sp.

Rebutia (Mediolobivia) albidula SE151

Rebutia (Mediolobivia) haagei var. amblypetala WR 295a, Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. christinae WR 492a

Rebutia (Mediolobivia) pygmaea v. diersiana WR 631, Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. elegantula sobie 56

Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. gracilispina RH 928, Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. iscayachensis WR 335b
Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. minor WR 630, Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. nova RH 1346

Rebutia (Mediolobivia) pectinata var. orurensis
Rebutia (Mediolobivia) haagei var. setifera WR 333b, Rebutia (Mediolobivia) pygmaea v. violaceostaminata WR 742

Rebutia (Aylostera) simoniana WR 739, Rebutia (Mediolobivia) steinmannii var. rauschii RH 2501a
Sulcorebutia candiae, Sulcorebutia langerii

Sulcorebutia mizquensis, Sulcorebutia pedrosa
Sulcorebutia pulchra WR 593, Sulcorebutia steinbachii

Sulcorebutia vanbaelii, Weingartia neocumingii

I to by było chyba na tyle w tym sezonie. Pora zapaść w sen zimowy
(mam na myśli kaktusy oczywiście
).

Z życzeniami, aby kolejny sezon był jeszcze lepszy od mijającego - dla Was:
Lobivia acanthoplegma, Lobivia aff. lateritia

Lobivia aurea var. shaferi, Lobivia haematantha var. densispina

Lobivia haematantha var. rebutioides

Lobivia jajoiana, Lobivia wrightiana

Rebutia (Mediolobivia) atrovirens var. haefneriana, Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. zecheri WR 650

Rebutia (Mediolobivia) einsteinii WR 509, Rebutia (Mediolobivia) gracilispina FR 1118

Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. haagei WR 35, Rebutia (Aylostera) heliosa 'teresae'

Rebutia (Aylostera) heliosa var. cajasensis, Rebutia (Aylostera) heliosa var. solisioides sobie 155

Rebutia (Aylostera) heliosa, śp Rebutia (Aylostera) hoffmannii WR 521a - moja chyba najdotkliwsza w tym sezonie strata

Rebutia krainziana, Rebutia (Aylostera) muscula

Rebutia (Aylostera) narvaecensis, Rebutia (Mediolobivia) nigricans var. carmeniana WR 690

Rebutia (Aylostera) pseudodeminuta, Rebutia (Aylostera) pulvinosa

Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. lateritia KK 638, Rebutia (Mediolobivia) pygmaea sp.

Rebutia (Mediolobivia) pygmaea sp.

Rebutia (Mediolobivia) albidula SE151

Rebutia (Mediolobivia) haagei var. amblypetala WR 295a, Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. christinae WR 492a

Rebutia (Mediolobivia) pygmaea v. diersiana WR 631, Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. elegantula sobie 56

Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. gracilispina RH 928, Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. iscayachensis WR 335b

Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. minor WR 630, Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. nova RH 1346

Rebutia (Mediolobivia) pectinata var. orurensis

Rebutia (Mediolobivia) haagei var. setifera WR 333b, Rebutia (Mediolobivia) pygmaea v. violaceostaminata WR 742

Rebutia (Aylostera) simoniana WR 739, Rebutia (Mediolobivia) steinmannii var. rauschii RH 2501a

Sulcorebutia candiae, Sulcorebutia langerii

Sulcorebutia mizquensis, Sulcorebutia pedrosa

Sulcorebutia pulchra WR 593, Sulcorebutia steinbachii

Sulcorebutia vanbaelii, Weingartia neocumingii

I to by było chyba na tyle w tym sezonie. Pora zapaść w sen zimowy

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
i cóż można dodać? Przepiękne miałeś kwitnienia, a ja je przegapiłam. Pozostaje mieć nadzieję, że w przyszłym roku nic mnie z tych cudowności nie ominie. 

- hen_s
Rzeczywiście najlepsze fotki Twoich najładniej kwitnących kaktusów. Wspaniała paleta barw kwiatów, cudowne zdjęcia...
Cóż pisać - takie widoki to ja lubię!

Cóż pisać - takie widoki to ja lubię!

- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Przemku baaaardzo ładne podsumowanie sezonu
Pozostaje tylko czekać na ten kolejny i życzyć Ci by był jeszcze bardziej kolorowy i obfitujący w kwiaty (chociaż nie wiem czy w przypadku niektórych Twoich roślin jest to możliwe
)
Kolorowy zawrót głowy - tak w trzech słowach.
Ale można to określić jednym- piękne

Pozostaje tylko czekać na ten kolejny i życzyć Ci by był jeszcze bardziej kolorowy i obfitujący w kwiaty (chociaż nie wiem czy w przypadku niektórych Twoich roślin jest to możliwe

Kolorowy zawrót głowy - tak w trzech słowach.
Ale można to określić jednym- piękne