Sylwia a plotkow nie bylo czy nie spodobaly Ci sie? No niestety za chwike portfele beda swiecic pustkami.. Przez ta pogode. Podaje ci obiecany przepis
babeczki z kremem
Skladniki ciasto kruche :
15 dag masla,
8 dag cukru pudru
25 dag maki
Zoltko
Szczypta soli
Skladniki budyn :
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego (male)
10 dag cukru
3 lyzki maki ziemniaczanej
Lyzka masla
0.5 l mleka
Dodatkowo :
Owoce
3 lyzki dzemu
Przygotowanie :
Ciasto :
Maslo utrzec na puch, stopniowo dodac cukier puder, sol, zoltko, make. każdy skladnik dodawac po sobie, nie na raz.
Dobrze polaczone ciasto wyjac z miski i ulepic kulke. Wlozyc do lodowki na godzine.
W tym czasie foremki do babeczek dobrze wysmarowac maslem i obsypac maka. Nastepnie wylepic ciastem na okolo 0.5 cm grubosci. Piec ok 20 min w 180 stopniach. Brzegi babeczek musza sie lekko zarumienic. Jeszcze cieple wyjac z foremek. I odlozyc do ostygniecia.
Budyn :
Wszystkie skladniki oprocz masla i mleka wlozyc do garnka i ucierac do momentu uzyskania jednolitej masy.
Mleko zagotowac. Nastepnie wlac do masy malutkim strumieniem caly czas mieszajac. jeśli mieszanina opadla trzeba ja rozmieszac ponownie przed wlaniem mmleka. Garnek stawiamy na maly ogien. Zawartosc caly czas mieszamy drewniana lyzka do momentu uzyskania gestej konsystencji. Dodajemy maslo i laczymy z caloscia. Odstawiamy do ostygniecia. Na dno babeczek nakladamy odrobine drzemu. Nastepnie budyn. Na koniec male kosteczki eybranych owocow. Ja zrobilam teraz z brzoskwinia z puszki. Babeczki ukladamy na talerzu i powinny tak postac z dwie godziny. Ciasto zmieknie i bedzie pyyyyszne. Smacznego